Wednesday, September 29, 2010

Patin Weh
Ikan sungai ke pasaran dunia
Oleh RADZUAN HASSAN dan SHAHRULANOOR ISHAK
rencana@kosmo.com.my


DAERAH Temerloh, di Pahang cukup sinonim dengan ikan patin. Populariti ikan eksotik itu menyebabkan ia menjadi hidangan wajib di kebanyakan restoran-restoran di daerah tersebut termasuklah di gerai-gerai kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Temerloh di Lebuh Raya Pantai Timur.

Dengan erti kata lain, hidangan ikan patin boleh ditemui hampir di kebanyakan tempat makan di daerah itu. Ini termasuklah di gerai, warung, hinggalah hotel. Patin juga merupakan salah satu hidangan kegemaran penduduk tempatan.

Resipinya juga pelbagai. Patin boleh digoreng, masak gulai tempoyak, singgang, dibakar bersama tempoyak dan dipanggil pais patin. Fenomena ikan patin bukan saja menjadikan bandar kelahiran nasionalis negara, Ishak Haji Muhamad atau lebih dikenali sebgaai Pak Sako dan Sudirman itu terkenal, bahkan ia mengubah landskap Sungai Semantan.

Industri ikan patin sangkar di Temerloh boleh dilihat di sepanjang sungai tersebut. Dianggarkan terdapat lebih 100 sangkar ikan patin yang memberi peluang kepada penduduk menceburi bidang akuakultur.

Ikan patin Temerloh sama seperti ikan-ikan spesies itu di Asia Tenggara. Ia merupakan sejenis ikan air tawar tanpa sisik hampir menyerupai ikan keli. Patin termasuk dalam kategori spesies Pangasius Lanaurdi Bocourt.

Kulit ikan itu pula kebiasaannya berwarna perak, putih kebiru-biruan. Di Thailand, patin dikenali sebagai basa. Patin lazimnya hidup di lubuk air deras dan kawasan yang terdapat banyak rumpai air atau lumut sebagai sumber makanan.

Menternak ikan patin sangkar adalah bisnes yang menguntungkan di Temerloh. Bekalan ikan patin sentiasa dicari sama ada di pasar atau Pekan Sehari iaitu pasar pagi terpanjang di Semenanjung Malaysia, pasar raya atau di gerai-gerai ikan air tawar di sepanjang Sungai Pahang.

“Permintaan terhadap ikan patin adalah luar biasa jika dibandingkan dengan daerah-daerah lain di Pahang,” kata salah seorang penternak, Abdul Halim Ismail, 45.

Menurut Abdul Halim, sambutan luar biasa tersebut menyebabkan para penternak patin kadangkala tidak menang tangan untuk memenuhi permintaan.

“Saya sendiri ternak 1,200 ekor patin pada satu-satu masa dalam tempoh lapan bulan dan membekalkan sekitar 600 kilogram (kg) ikan patin setiap bulan untuk memenuhi permintaan suri rumah dan pengusaha restoran,” katanya ketika ditemui di sangkar patin ternakannya di Kampung Pangsenam, Temerloh baru-baru ini.

Ketika industri ikan patin sangkar tidak serancak hari ini, ramai yang tertanya-tanya mengapa sesetengah pengusaha restoran mengenakan caj yang mahal sekitar berpuluh ringgit untuk sepotong ikan patin.

Ikan patin liar mempunyai harga yang agak mahal kerana ia mempunya pasarannya yang tersendiri.

Namun, ini tidak bermakna ikan patin sangkar tidak istimewa. Ikan patin sangkar mempunyai sifat dan rasa yang berbeza daripada ikan patin yang diternak di dalam kolam. Lazimnya, ikan patin yang diternak dalam kolam mempunyai rasa lumpur dan hanyir.


PATIN Temerloh yang diternak di dalam sangkar ini mempunyai rasa yang enak kerana arus sungai yang deras.

Sebaliknya, ikan yang dipelihara di dalam sangkar membesar dalam Sungai Pahang. Rasanya jauh lebih enak berbanding spesies ikan yang sama di sungai-sungai lain di negara ini walaupun diberi makan pellet.

Terdapat empat jenis ikan patin liar di Sungai Pahang yang popular iaitu patin muncung yang berharga RM200 sekilogram (kg), patin buah RM100 satu kg dan patin lawang RM80 satu kg.

Resipi warisan keluarga

Sementara itu, pengusaha Gerai Pak Usop yang menyediakan menu ikan patin terkenal di Temerloh, Muhamad Alimi Adnan, 40, berkata, gulai tempoyak merupakan menu paling popular di kalangan penduduk tempatan.

“Setiap hari saya memasak 80 kg ikan patin dalam dua periuk besar untuk gulai tempoyak. Biasanya periuk pertama akan habis dalam masa satu jam, manakala periuk kedua pula akan habis dalam masa satu setengah jam,” ujarnya.

Muhamad Alimi menambah, ikan patin perlu dicuci bersih sebelum dimasak bagi menghilangkan bau hanyir.

“Resipi patin gulai tempoyak diwarisi oleh keluarga saya sejak turun temurun dan cara penyediaannya juga masih mengikut cara lama,” kata Muhamad Alimi yang mewarisi resipi tersebut selepas bapanya, Adnan Mamat atau lebih dikenali sebagai Pak Usop meninggal dunia sejak dua tahun lalu.

Gulai tempoyak ikan patin Gerai Pak Usop di Arked Majlis Perbandaran Temerloh dekat Lurah Semantan cukup terkenal di kalangan penduduk tempatan. Bahkan, ia juga menjadi sebutan di kalangan pengunjung dari luar.

Kepada seorang penggemar ikan patin yang juga eksekutif akaun, Haslindaroha Hawari, 29, rasa ikan patin lebih manis apabila dicampurkan dengan sedikit tempoyak.

“Sama ada masakan itu berkuah atau dipanggang, patin lebih sedap jika ditambah sedikit tempoyak dalam masakan walaupun dipanggang,” katanya yang menggemari gulai tempoyak, panggang sambal, asam pedas tumis, masak lemak cili api dan sebagainya.

Menurutnya, rasa ikan patin memang berbeza dengan ikan air tawar yang lain. Kebanyakan penggemar pula sangat suka makan bahagian perut ikan patin yang hanya mengandungi lemak tanpa isi.

“Menurut kata orang lama, lemak di bahagian perut ikan itu membantu melempabkan kulit wajah dan melambatkan kedutan serta mengatasi masalah jerawat,” katanya yang tidak pasti sejauh manakah kebenaran fakta tersebut secara saintifik.


ABDUL HALIM menunjukkan seekor ikan patin yang diternak di Kampung Pangsenam, Temerloh, Pahang.

Memandangkan potensi dan reputasi Temerloh yang menerima jolokan nama Bandar Ikan Patin, pelbagai usaha dilakukan untuk menjadikan daerah itu sebagai pengeluar utama ikan patin untuk pasaran di seluruh negara mahupun eksport.

Tembusi pasaran antarabangsa

Ahli Parlimen Temerloh, Datuk Saifuddin Abdullah ketika dihubungi berkata, sebuah pusat pengumpulan dan pemprosesan ikan patin bakal dibina di daerah berkenaan di kawasan seluas satu hektar bernilai RM500,000 bagi menggalakkan industri itu.

Tambah Saifuddin, pusat tersebut juga akan dilengkapi sebuah kilang pemprosesan dan pembungkusan ikan patin.

“Industri ikan patin bukan hanya mengenai makanan tradisional seperti masak tempoyak semata-mata, ia perlu dipelbagaikan dengan menghasilkan makanan ringan, filet, bebola ikan, serunding dan sebagainya,” katanya.

Menurut Saifuddin, populariti Temerloh yang selalu dikaitkan dengan masakan ikan patin juga berpotensi menjadikan ia sebagai daerah pelancongan domestik mahupun antarabangsa. Pada masa sama, ia mampu menjana perkembangan ekonomi sekitar.

Ikan patin Temerloh kini berjaya menembusi pasaran Dubai, Arab Saudi dan United Kingdom walaupun bekalan semasa sebanyak 50 tan metrik setiap bulan masih tidak mampu memenuhi permintaan dalam negara.

““Ikan patin dari Temerloh mempunyai kualiti dan rasa tersendiri sehingga berjaya menarik ramai penggemar dari luar termasuk Kuala Lumpur dan lain-lain negeri untuk menikmati keenakan masakan.

“Jika usaha ini digerakkan bersama antara semua penduduk dengan menjadi penternak, Temerloh berupaya untuk dikenali sebagai pengeluar ikan patin terbaik di mata dunia,” katanya.

Usahawan La Jugak

Kaut RM30 juta anjur skim kutu
Oleh Syah Rul Aswari Abdullah

2010/09/29

SHAH ALAM: Sepasang suami isteri dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini, semalam, atas tuduhan menganjurkan pelaburan wang kutu menggunakan wang pos dinamakan Program Ekspres yang dikatakan sudah mencatatkan keuntungan kira-kira RM30 juta hasil penyertaan 30,000 ahli.


DISAMAN...Sabbri dan isterinya, Rahimah keluar dari Mahkamah Majistret Shah Alam, semalam.
Sabbri Yusof, 49 dan isterinya, Rahimah Rahim, 39, pemilik World Heritage Resources, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas saman ke atas mereka dibacakan di hadapan Majistret Hafizah Abdul Rajak.

Kedua-duanya didakwa menggunakan syarikat milik mereka untuk menganjurkan pelaburan wang kutu sedangkan syarikat itu berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sebagai ejen komisen wang.

Mereka didakwa menjalankan Program Ekspres yang menyalahi Akta Kumpulan Wang Kutu 1971 di antara 1 Disember 2008 hingga 29 April lalu.

Pasangan itu berasal dari Kuala Lumpur disaman mengikut Seksyen 3 akta berkenaan yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya jika disabitkan kesalahan.

Dalam prosiding semalam, pendakwaan diwakili Pegawai Pendakwa SSM, Steve Chin Yun Cheong, manakala pasangan terbabit tidak diwakili peguam. Hafizah menetapkan 2 November depan sebagai tarikh sebutan semula kes itu.

Tindakan terhadap syarikat itu susulan serbuan serentak dilakukan SSM terhadap tiga syarikat perniagaan yang dipercayai menganjurkan program pelaburan wang kutu dengan kaedah wang pos.

Selain World Heritage Resources milik Sabbri dan Rahimah, dua lagi syarikat dijangka berdepan tindakan undang-undang oleh SSM.

Aktiviti syarikat terbabit melanggar akta yang melarang orang perseorangan, perniagaan atau syarikat daripada menganjurkan program kutu seumpama itu.

Menurut suruhanjaya itu, berdasarkan maklumat, ada pelbagai pakej ditawarkan penganjur program merangkumi pelbagai pelan pelaburan.

Sebagai contoh, Pelan A Platinum mensyaratkan peserta membuat pelaburan RM312, Pelan A Emas (RM100), Pelan A Perak (RM50), Pelan B Platinum Bijak (RM396.50) dan Pelan B Emas Bijak (RM136.50).

Difahamkan, siasatan suruhanjaya mendapati World Heritage Resources yang beroperasi sejak akhir 2008 mendapat sambutan hebat di kalangan pelabur Bumiputera sehingga ada peserta melabur sehingga RM300,000.

Tuesday, September 28, 2010

Biskut Kelapa


Rahsia kejayaan biskut kelapa Noraini


NORAINI Yahya menunjukkan sebahagian daripada biskut kelapa keluaran syarikat Shahrine Food Industries di Sungai Siput.

SUNGAI SIPUT 27 Sept. - Usaha kecil-kecilan seorang pembuat biskut kelapa, dengan hanya bermula di bawah rumah namun tanpa mengenal erti putus asa akhirnya berjaya meletakkan dirinya setaraf dengan usahawan lain.

Kejayaan yang dicapai oleh Noraini Yahya, 42, seorang suri rumah, hakikatnya banyak dipengaruhi oleh pengalaman dalam menceburi bidang perniagaan makanan selain menjalankan jualan langsung dari rumah ke rumah.

Sebelum itu, Noraini pernah bekerja sebagai operator pengeluaran di beberapa buah kilang sekitar negeri ini selama 12 tahun.

''Saya memberanikan diri berhenti kerja dan mencuba nasib dengan menceburi perniagaan membuat biskut kelapa.

''Waktu itu, aktiviti saya hanya dijalankan di kawasan bawah rumah," kata Noraini ketika ditemui di bengkel biskut kelapa miliknya di Kampung Nasib, Enggor, dekat sini baru-baru ini.

Dia memberitahu, projek yang bermula pada 2003 itu berbekalkan modal RM10,000.

''Wang tersebut cukup untuk membeli sebuah ketuhar dan peralatan lain yang diperlukan. Buah kelapa diperoleh daripada sekitar kampung termasuk yang dijual di Kuala Kangsar dan Sungai Siput," katanya.

Menurut Noraini, dia juga bertuah kerana berpeluang mengikuti kursus di Pusat Bimbingan Usahawan selama enam bulan ketika mahu memulakan perniagaan itu.

Antara lain katanya, pihak terbabit mengajarnya tentang teknik-teknik bagi menjalankan perniagaan, pengurusan, cara penyelenggaraan dan menyelaraskan akaun.

Tanpa rasa kesal, ibu kepada lima orang anak ini terus melangkah ke hadapan dan pada 2005, dia memberanikan diri membuat pinjaman RM70,000 daripada Bank Rakyat selain menerima bantuan membesarkan bengkel sebanyak RM30,000.

Berikutan permintaan yang kian bertambah, Noraini turut mendapatkan bantuan Tekun Nasional, Majlis Amanah Rakyat (Mara), Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Hasilnya kini, syarikat milik Noraini, Shahrine Food Industries semakin menunjukkan kemajuan.

Mengulas perkembangan memberangsangkan itu, kata Noraini, syarikatnya memerlukan kira-kira 12,000 biji kelapa sebulan bagi memenuhi permintaan pasaran semasa.

Buah kelapa yang menjadi bahan utama dalam pembuatan biskutnya itu katanya, terpaksa diperoleh dari Bagan Datoh dan Sitiawan.

Dengan dibantu lima pekerja, produk yang dihasilkan Noraini kini berjaya menembusi pasar raya Giant dan Mydin, Inflow Trading, Ko Halal serta kedai-kedai biskut dan kedai runcit di Kuala Lumpur, Selangor, Perlis, Kedah selain Perak khususnya di kedai-kedai milik bumiputera.

Dalam masa sama katanya, promosi yang dilakukan oleh pihak FAMA di pameran-pameran tertentu dan pasar-pasar tani terbuka membantu melonjakkan lagi permintaan biskut kelapanya.

Ditanya tentang rahsia kejayaannya, Noraini menjelaskan, dia amat mengutamakan kualiti produk bagi memastikan orang ramai terus menjadi pelanggannya.

Bagi Noraini, walaupun kejayaan kini menjadi miliknya, namun jauh di sudut hati, dia masih ingin mengembangkan lagi perniagaannya.

Dia mengakui dirinya belum puas dengan pencapaian yang ada sebaliknya akan terus berusaha dengan lebih gigih lagi.

''Usaha perlu diteruskan. Saya berhasrat untuk memasuki pasaran yang lebih luas sehingga ke luar negara.

''Cita-cita saya untuk membesarkan perniagaan ini. Banyak lagi perlu ditambah bukan setakat bengkel yang ada perlu dibesarkan tetapi peralatan seperti mesin memproses kelapa, ketuhar dan kemudahan lain yang memerlukan kos yang besar," ujarnya.

Biskut


Rahsia kejayaan biskut kelapa Noraini


NORAINI Yahya menunjukkan sebahagian daripada biskut kelapa keluaran syarikat Shahrine Food Industries di Sungai Siput.

SUNGAI SIPUT 27 Sept. - Usaha kecil-kecilan seorang pembuat biskut kelapa, dengan hanya bermula di bawah rumah namun tanpa mengenal erti putus asa akhirnya berjaya meletakkan dirinya setaraf dengan usahawan lain.

Kejayaan yang dicapai oleh Noraini Yahya, 42, seorang suri rumah, hakikatnya banyak dipengaruhi oleh pengalaman dalam menceburi bidang perniagaan makanan selain menjalankan jualan langsung dari rumah ke rumah.

Sebelum itu, Noraini pernah bekerja sebagai operator pengeluaran di beberapa buah kilang sekitar negeri ini selama 12 tahun.

''Saya memberanikan diri berhenti kerja dan mencuba nasib dengan menceburi perniagaan membuat biskut kelapa.

''Waktu itu, aktiviti saya hanya dijalankan di kawasan bawah rumah," kata Noraini ketika ditemui di bengkel biskut kelapa miliknya di Kampung Nasib, Enggor, dekat sini baru-baru ini.

Dia memberitahu, projek yang bermula pada 2003 itu berbekalkan modal RM10,000.

''Wang tersebut cukup untuk membeli sebuah ketuhar dan peralatan lain yang diperlukan. Buah kelapa diperoleh daripada sekitar kampung termasuk yang dijual di Kuala Kangsar dan Sungai Siput," katanya.

Menurut Noraini, dia juga bertuah kerana berpeluang mengikuti kursus di Pusat Bimbingan Usahawan selama enam bulan ketika mahu memulakan perniagaan itu.

Antara lain katanya, pihak terbabit mengajarnya tentang teknik-teknik bagi menjalankan perniagaan, pengurusan, cara penyelenggaraan dan menyelaraskan akaun.

Tanpa rasa kesal, ibu kepada lima orang anak ini terus melangkah ke hadapan dan pada 2005, dia memberanikan diri membuat pinjaman RM70,000 daripada Bank Rakyat selain menerima bantuan membesarkan bengkel sebanyak RM30,000.

Berikutan permintaan yang kian bertambah, Noraini turut mendapatkan bantuan Tekun Nasional, Majlis Amanah Rakyat (Mara), Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Hasilnya kini, syarikat milik Noraini, Shahrine Food Industries semakin menunjukkan kemajuan.

Mengulas perkembangan memberangsangkan itu, kata Noraini, syarikatnya memerlukan kira-kira 12,000 biji kelapa sebulan bagi memenuhi permintaan pasaran semasa.

Buah kelapa yang menjadi bahan utama dalam pembuatan biskutnya itu katanya, terpaksa diperoleh dari Bagan Datoh dan Sitiawan.

Dengan dibantu lima pekerja, produk yang dihasilkan Noraini kini berjaya menembusi pasar raya Giant dan Mydin, Inflow Trading, Ko Halal serta kedai-kedai biskut dan kedai runcit di Kuala Lumpur, Selangor, Perlis, Kedah selain Perak khususnya di kedai-kedai milik bumiputera.

Dalam masa sama katanya, promosi yang dilakukan oleh pihak FAMA di pameran-pameran tertentu dan pasar-pasar tani terbuka membantu melonjakkan lagi permintaan biskut kelapanya.

Ditanya tentang rahsia kejayaannya, Noraini menjelaskan, dia amat mengutamakan kualiti produk bagi memastikan orang ramai terus menjadi pelanggannya.

Bagi Noraini, walaupun kejayaan kini menjadi miliknya, namun jauh di sudut hati, dia masih ingin mengembangkan lagi perniagaannya.

Dia mengakui dirinya belum puas dengan pencapaian yang ada sebaliknya akan terus berusaha dengan lebih gigih lagi.

''Usaha perlu diteruskan. Saya berhasrat untuk memasuki pasaran yang lebih luas sehingga ke luar negara.

''Cita-cita saya untuk membesarkan perniagaan ini. Banyak lagi perlu ditambah bukan setakat bengkel yang ada perlu dibesarkan tetapi peralatan seperti mesin memproses kelapa, ketuhar dan kemudahan lain yang memerlukan kos yang besar," ujarnya.

Sunday, September 26, 2010

Jutawan Berhati Waja

Sosilawati mencari kasih


2010/09/25

SEBAGAI individu, Datuk Sosilawati Lawiya, 47, bertuah kerana dianugerahkan Ilahi harta melimpah ruah hasil usaha kerasnya dalam bidang perniagaan, terutama kosmetik, selama ini.

Wartawan Metro Ahad, NORIAH IDRIS yang mengenali dan antara teman rapatnya sejak 16 tahun lalu, mempunyai bingkisan istimewa mengenai kisah hidup jutawan berhati waja itu.


“SATU hari ketika saya bermalam di rumahnya, dia pernah meluahkan rasa yang sangat meruntun hati saya sebagai sahabat dan wanita.


Beliau berkata: “Aku ada segala-galanya... (harta). Apa yang aku inginkan semua Tuhan bagi kecuali satu, iaitu kasih sayang. Aku tak pernah mengharapkan harta daripada mereka sebab aku sudah ada. Yang aku inginkan hanya kasih sayang.


“Sebenarnya, susah mencari lelaki yang benar-benar ikhlas menyayangi diri ini. Kalaulah aku dapat, pasti aku hidup bahagia. Lebih baik kita hidup sendiri daripada terus dikhianati.” Banyak kegembiraan dan kedukaan di sebalik tabir hidupnya tersingkap antara kami sehingga kepada hal peribadi. Namun hebatnya wanita bernama Sosilawati (Wati) ini, dia tidak pernah mempamerkan kepada khalayak akan kepedihan hatinya, misalnya duka perceraiannya dengan Bukhari Mohamad yang juga bapa kepada enam anaknya, sebagai batu penghalang kejayaannya.

Melihat kegigihannya bekerja dan sikapnya cepat mesra dengan sesiapa saja, terdetik di hati bahawa wawasan anak penoreh getah dari Kampung Sri Medan, Batu Pahat, Johor ini untuk melebarkan empayar perniagaan kerana dia terkenal sebagai gigih, degil, fokus dengan apa dilakukan serta bijak mengetepikan antara masalah peribadi dengan kerjaya, pasti tercapai.


Bercerita pengalamannya ketika premisnya di Jalan Raja Bot, dia pernah dihalau dan dengan titisan air mata, dia keluar dari pejabat berkenaan tetapi azam kuat disemat di dada bahawa dia akan buktikan sesuatu keajaiban akan berlaku.


Teringat kata-katanya bahawa dia perlu bekerja keras demi mempertaruhkan seluruh hidupnya dalam perniagaan selepas rumah tangga yang dibina lebih 10 tahun sebagai isteri kedua gagal. Ketika perniagaan beralih ke Diamond Square, Jalan Gombak, dia mendapat khabar bangunan kedai di Jalan Raja Bot bakal dilelong dan dia terus meminta penasihat kewangannya sebelum membuat permohonan untuk ‘mendapatkannya’ dan ternyata nasib menyebelahinya apabila dia membeli bangunan kedai itu dengan ‘bermaruah’.


Biarpun berpendidikan SPM, kesedaran terhadap pentingnya pelajaran sering menjadi pertaruhan buat anak dan sekali gus mewariskan perniagaan itu buat mereka.


Justeru, tidak hairan apabila dia membuat keputusan menghantar tiga anak perempuannya iaitu Erni Dekritawati Yuliana (Rita), 25, Erni Erinawati Sofia (Rina), 21, dan Erni Reenilawati (Reeni), 19, ke United Kingdom untuk mempelajari bidang yang menjadi aspirasi impian masing-masing.


Manakala Erwan Suwari Ridzuan, 24 dan Erwan Nasri, 23, banyak membantu urusan perniagaan ibunya manakala si bongsu, Siti Nur Fatimah, 13, masih menuntut dalam tingkatan satu di sebuah sekolah antarabangsa.


Sepanjang ketiadaan anaknya, saya bersama beberapa lagi rakan rapatnya yang lain banyak menemaninya demi mengelak kesunyian. Dia sebenarnya tabah menghadapi apa juga situasi dan terkenal sebagai insan yang kental semangatnya.

Setiap tahun dia terbang ke London bagi meninjau keadaan anak dengan membawa tiga lagi anaknya untuk memastikan segala-galanya berjalan lancar dan untuk teman, dia tidak pernah melupakan buah tangan, bahkan sering mengajak menemaninya bercuti.


Derita perkahwinan bagi Wati tidak lama kerana dia sering dikelilingi lelaki yang sering mengintip hatinya. Antara kebahagiaan yang pernah terakam dalam hidupnya dan pernah berbahagia rasa itu adalah mengenai rahsia cinta yang paling dalam terhadap vokalis rock kumpulan Lefthanded, Jamaluddin Elias (Nash).


Setiap kali bercerita mengenai lelaki yang bertakhta di hatinya itu, matanya sentiasa bersinar dan nama hebat itu tidak lekang daripada bibir apabila saya dapat menghidu bibit cintanya selepas dia mengerjakan umrah pada 2006 dan memberitahu pada tahun itu juga akan berkahwin.


Lalu perkahwinan paling berprestij dilangsungkan dalam tiga majlis resepsi dengan perbelanjaan hampir menelan lebih RM300,000.


Namun kebahagiaan dikecapi tidak panjang kerana di awal perkahwinan, beliau dapat menghidu sesuatu yang menyedihkan berlaku. Hampir dua minggu saya menyimpan rahsianya apabila dia sudah pun meminta peguam syarie, Datuk Zaidi Mohd Zain untuk memfail kes cerai.


Apabila segala-galanya terbongkar dan putuslah kasih antara mereka, cerita perceraiannya menjadi tatapan umum dan semua itu menjadi bahan luahan rasanya apabila kami berbual. Lepas satu-satu kontroversi melanda diri wanita bertaraf jutawan ini, namun sesuatu yang mengagumkan mengenainya, dia memang seorang yang tabah.


Seperkara lagi yang sering menjadi ingatan, apabila tidak lalu makan dan ke rumahnya, perkara pertama yang dilakukan adalah terus menuju ke dapur. Di atas meja sedia terhidang makanan buat rakan rapat atau sesiapa saja kerana dia terkenal hebat di dapur. Kalau saya ada masalah dan tidak mahu makan, dia akan menyuapnya ke mulut dan memaksa kita untuk terus mengunyahnya selayak ibu memaksa si anak makan. Sempat juga bergurau dengannya, selalu kami katakan kalau hendak ‘diet’ jangan datang ke rumah Wati dan dia akan tergelak besar.


Pernah dalam gurauannya dia berkata, bila ‘banglonya’ bakal dibina di Cyberjaya siap kelak, dia meminta ‘menjaga’ banglo di Taman Harmonis, Gombak apabila dia dan anak sudah ke sana. Pernah juga dia menunjukkan pelan banglo baru yang dianggar bernilai RM5 juta siap kelak, dia sudah menyiapkan bilik khusus buat rakan baiknya.


Mengenali Wati sebenarnya, hidup wanita itu ditabiri warna yang beraneka. Apabila sekali lagi kisah hidupnya tersingkap berikutan kes tangkap khalwat pada malam tahun baru 2010 bersama pasangannya oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) tetapi dinafikannya bahawa beliau sudah bernikah dengan lelaki berkenaan. Saya yang tahu perancangan pernikahannya seawal November hanya tersenyum dengan spekulasi itu.


Kenangan terindah yang tidak mungkin saya lupa sampai bila-bila adalah berpeluang mengerjakan umrah pada April 2008 bersama dia yang tujuh kali melakukan ibadat itu, selain ditemani saudara-maranya, stokis dan kenalan yang rapat dengannya. Ketika kunjungan ke Makkah waktu itu, dia membawa adik perempuan tiri dan ibu tirinya.


Di situlah saya mengenali hati budi pemandu peribadinya Kamaruddin Shansuddin (Kamal), 44, dan Noorhisham Mohammad, 38 (pegawai bank CIMB) yang dipercayai turut dibunuh serta isteri Noorhisham, Suzana Radin Pangat.


Hubungan kami sangat akrab dan ketika Sosilawati, Kamal, Norhisham dan peguam, Ahmad Kamil Abd Karim, 32, diberitakan hilang dan dibunuh kejam, hati ini menangis pedih kerana sudah tiada lagi teman tempat menyandarkan serta berkongsi rasa.”

Harta Sosilawati

>INFO:
Anggaran harta Sosilawati:-
> Mempunyai 300 rangkaian dan cawangan perniagaan kosmetik Nouvelle Visages di seluruh negara serta Brunei, Singapura dan Thailand dianggarkan bernilai RM11.4 juta
> Bangunan Nouvelle Beauty Centre
di Kampung Baru, Kuala Lumpur bernilai hampir RM1.5 juta manakala Wisma Nouvelle yang baru dibangunkan
di Cyberjaya pula bernilai RM20 juta
> Memiliki hampir 50 rumah yang disewakan dan dianggarkan bernilai RM20 juta
> Harta dalam bidang hartanah dan pembangunan bernilai kira-kira RM100 juta
> Memiliki beberapa butik pengantin di sekitar Kuala Lumpur bernilai RM1 juta
> Turut menceburi bidang automobil (jual beli kereta) secara kecil-kecilan RM1 juta
> Rumah banglo di Taman Harmonis, Gombak bernilai RM1 juta
JUMLAH KESELURUHAN: RM155.9 juta

Saturday, September 25, 2010

Ayam Kampung


Pemasangan bidai bagi mengelakkan telor terkena air hujan.

Bangsal ternakan ayam kampung yang dibahagikan kepada tiga petak iaitu untuk induk ayam, anak ayam dan ayam dara (dewasa)Pemasangan pagar tertutup bagi mengelakan kemasukan dan gangguan bintang buas

Anak ayam yang berumur 1 bulan

Anak ayam yang berumur 3 hari

, 2007
PANDUAN MEMELIHARA AYAM KAMPONG SECARA KECILAN
Posted by harizamrry under Agro - Journal Pertanian | Label: Agro - Journal Pertanian |
[790] Comments
PENDAHULUAN

Aktiviti penternakan ayam kampong telah ujud zaman berzaman sejak datuk nenek kita dahulu. Generasi pertama ayam atau nama saintifiknya Gallus domesticus adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) . Dengan kemasukan pedagang-pedagang dari Negeri China lahirlah generasi kedua ayam kampong iaitu kacukan diantara ayam kampong generasi pertama dengan ayam kampong Canton dari Negeri China. Generasi ketiga ayam kampong adalah terhasil dari kacukan beberapa baka asli dari luar negeri yang dibawa oleh penjajah Eropah dengan generasi kedua ayam kampong. Dengan ketiadaan sistem kacukan yang dirancang dan terkawal maka terhasillah berbagai-bagai ayam kampong yang dapat kita lihat hari ini . Adalah sukar untuk menghuraikan jenis-jenis ayam kampong dari sifat-sifat fizikalnya. Perbezaan ketara adalah dari saiz badan juga menjadikan ayam kampong mempunyai ciri-ciri keunikannya tersendiri. Maka lahirlah berbagai gelaran ayam kampong seperti Ayam Botak, Ayam Bulu Balik, Ayam Selasih, Ayam Janggut, Ayam Laga atau Sabung, Ayam Togel, ayam Katik atau Ayam Jepun dan bermacam-macam lagi gelaran mengikut tempat dan loghat.

TUJUAN MEMELIHARA AYAM KAMPONG

Adalah untuk menggalakkan penternak kecil memelihara ayam kampong. melalui aktiviti ini negara dapat mengimport bahan-bahan makanan ayam disamping meningkatkan pengeluaran bahan-bahan makanan ayam tempatan. Disamping itu;

Telur dan daging untuk makanan keluarga
Telur boleh ditetaskan untuk pembiakan
Andai berlebihan boleh dijual untuk menambah pendapatan.
KEISTIMEWAAN AYAM KAMPONG

Boleh dibiakkan sepanjang tahun
Boleh dipelihara secara bebas pada waktu siang
Sisa makanan rumah boleh diberikan tanpa had
Ibu dapat menetaskan telur dengan sendirinya.
Ibu boleh mengawal anak-anaknya dari cuaca sejuk dan gangguan musuh.
SISTEM PERUMAHAN

Reban diperlukan untuk melindungi daripada cuaca buruk dan gangguan musuh. Boleh dibuat menggunakan ” Sistem Lantai Atas ” atau ” Sistem Lantai Bawah .
1 ekor ayam memerlukan 1 kaki persegi. Jika 20 ekor ayam, keluasan lantai ialah 20 ekor kaki persegi. reban seluas 4 kaki x 5 kaki memadai.
kayu hutan, kayu sayung, buluh , dawai mata punai atau pukat
gunakan peralatan makan/minum yang murah.
PEMAKANAN AYAM

Terdapat dua (2) jenis makanan iaitu:-

Makanan komersil/dagangan
Makanan Ayam Permulaan (Layer Starter Mash)
Makanan Ayam Membesar (Layer Grower Mash/Pellet)
Makanan Ayam Penghabisan (Layer Finisher Mash/Pellet)
Makanan Campuran atau Sisa Makanan
Lebihan nasi, hampas kelapa, isi kelapa
Dedak, beras hancur, padi, ubi kayu/keledek
Ikan baja dan lain-lain
PENGURUSAN

Pengurusan anak (1 hari – 4 minggu)

Pastikan anak ayam mendapatkan suntikan pencegahan penyakit
Beri makanan bermutu dan minuman secukupnya
Pastikan ada lampu untuk memberi kepanasan sehingga umur 2 minggu
Peringkat membesar hingga bertelur (4 minggu – 22 minggu)

Pastikan anak ayam mendapat suntikan pencegahan penyakit
Boleh dilepaskan pada siang hari
Makanan campuran atau lebihan sisa makan boleh diberi
Sediakan sarang bertelur
Elakkan mengganggu ibu yang sedang mengeram
PEMBIAKAN

Melibatkan perkahwinan secara tabie/asli
1 ekor ayam jantan untuk 10 ekor ayam betina
Dipelihara di dalam reban dengan penyediaan sarang bertelur
Tempat yang sunyi,kering dan bebas dari gangguan
Kebiasaan boleh mengeram sehingga 15 biji telur dalam jangkamasa 21 hari.
KAWALAN DAN PENCEGAHAN PENYAKIT

Penyakit ayam boleh disebabkan oleh:-

Warisan
Pemakanan
Pengurusan
Persekitaran
Jangkitan
Langkah-langkah Pencegahan Penyakit

Reban sentiasa bersih
Anak ayam bebas dari penyakit
Jauh dari ternakan dan haiwan lain
Pelawat perlu dikawal
Pencegahan adalah lebih baik dari rawatan
Semua ayam perlu diberi suntikan pencegahan penyakit
Ayam yang mati hendaklah ditanam atau dibakar untuk mengelakkan jangkitan kepada yang sihat.
Program Pencegahan penyakit

Umur 1 hari – Sampar Ayam “F” (Biasanya telah dibuat ditempat penetasan)
Umur 3 – 4 minggu – Cacar Puru ayam dan Sampar “F”
Umur 6 – 8 minggu – Sampar ” S “

Tanda-tanda Am Ayam Berpenyakit

Kurang nafsu makan
Monyok dan tidak aktif
Pucat, bersin, keluar hingus dari hidung
Muka bengkak
Berak cair atau berdarah
Gangguan saraf seperti sayap lemah, kaki lemah, kepala berputar dan sebagainya.
JENIS-JENIS PENYAKIT AYAM

Sampar ayam (ND)
Penyakit Gumboro (IBD)
Puru
Salmonellosis
Pasteurellosis
Lain-lain
Sekiranya ayam-ayam anda menunjukkan tanda-tanda penyakit, sila dapatkan nasihat daripada pegawai di Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang berdekatan.

Galeri Ayam Kampung


Pemasangan bidai bagi mengelakkan telor terkena air hujan.


Bangsal ternakan ayam kampung yang dibahagikan kepada tiga petak iaitu untuk induk ayam, anak ayam dan ayam dara (dewasa)Pemasangan pagar tertutup bagi mengelakan kemasukan dan gangguan bintang buas


Anak ayam yang berumur 1 bulan


Anak ayam yang berumur 3 hari


Anak ayam diletakkan dibawah pemanas


Ayam yang berumur 2 bulan


790 RESPONS TO “PANDUAN MEMELIHARA AYAM KAMPONG SECARA KECILAN”

Thursday, September 23, 2010

modal RM70


Modal RM70 jadi usahawan

Oleh NORAZMAN ABDUL RAHIM
editjohor@utusangroup.com.my

SEORANG pengunjung tertarik melihat gamat yang sedang dikeringkan.

MERSING 22 Sept. – Hanya bermodalkan RM70, Taib Husin, 39, memberanikan diri menceburi bidang perniagaan sirip yu dan gamat yang jarang diceburi para usahawan dan peniaga bumiputera.

Taib mendapat ilham untuk menjalankan perniagaan tersebut setelah berpengalaman kerja dengan seorang ahli perniagaan Cina yang berjaya dalam perniagaan itu.

Sepanjang bekerja dengan majikannya, dia banyak mendalami ilmu, kepakaran dan teknik serta cara mengusahakan perniagaan sirip yu dan gamat sebelum nekad membuka perniagaannya sendiri secara kecil-kecilan.

Setelah mendirikan rumah tangga dengan Sarimah Embong, 33, Taib mula mengorak langkah untuk membesarkan perniagaannya dengan menubuhkan syarikat Alisya Agency And Enterprise yang beroperasi di Kampung Semanyir, Endau, dekat sini.

Perniagaannya mula berkembang selepas lima tahun berusaha meluaskan pasaran sirip yu dan gamat ke seluruh negara.

Kini dia mampu tersenyum lebar kerana penat lelah dan kesabarannya membuahkan hasil, malah produknya telah menembusi pasaran Singapura.

“Saya berpendapat, jika orang Cina boleh berjaya menjalankan perniagaan sirip yu dan gamat, bumiputera juga boleh melakukannya sekiranya ada kemahuan dan kesabaran,” katanya semasa ditemui Utusan Malaysia, baru-baru ini.

Sejak mula menjalankan perniagaan tersebut hingga kini, dia tidak pernah menerima bantuan daripada mana-mana agensi.

“Pernah sekali pihak Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) datang melawat dan memberi cadangan kepada saya supaya memohon bantuan.

“Saya memohon untuk mendapatkan sebuah peti sejuk besar tetapi hingga kini masih belum diketahui status permohonan tersebut.

“Saya benar-benar memerlukan peti sejuk itu untuk menyimpan bekalan sirip dan gamat kerana peti sejuk sedia ada tidak mampu menampung simpanan bekalan yang banyak,” katanya.

Sementara itu, Sarimah yang merupakan rakan kongsi perniagaan tersebut berkata, mereka mengeluarkan modal sehingga RM150,000 sebulan untuk mengendalikan perniagaan termasuk gaji pekerjanya.

Katanya, bekalan sirip yu dan gamat dibeli daripada nelayan pukat tunda di sekitar Endau serta pembekal dari Sabah dan Filipina dengan harga kira-kira RM900 sekilogram bagi sirip yu kering dan RM42 bagi gamat.

“Sekarang kami tidak mampu untuk memenuhi semua permintaan untuk kedua-dua produk itu, manakala bekalan pada tahun ini agak berkurangan,” katanya.

Lebih membanggakan mereka, perniagaan itu turut memberi peluang pekerjaan kepada penduduk kampung dan kini mempunyai 10 pekerja tetap dan pada musim cuti sekolah pelajar juga mengambil upah sampingan di syarikat tersebut.

Orang ramai yang ingin berurusan dengan Alisya Egency And Enterprise boleh menghubunginya di talian 07-7942902 atau 012-7888684.

Friday, September 10, 2010

PPRT Ternak Ayam


Penternak ayam PPRT gembira

Oleh ANI AWANG
utusanperak@utusan.com.my

Dr. Abd. Aziz Jamaluddin (kiri) melihat ayam yang diternak penduduk miskin di RPT Kampung Sungai Manik,Batu Kurau, baru-baru ini.

LARUT 9 Sept. - Lima penduduk Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) Kampung Manis di sini gembira kerana projek ternakan ayam yang dilaksanakan sejak tahun lalu telah mengeluarkan hasil.

Ini sekali gus meningkatkan pendapatan mereka yang tidak mempunyai pekerjaan tetap.

Rata-rata mereka yang ditemui melahirkan perasaan gembira kerana projek itu menambah pendapatan dan mengurangkan beban mereka sekeluarga.

Seorang penduduk, Zamari Abd. Rahman, 54, berkata, dia menternak kira-kira 1,000 ekor anak ayam sejak tahun lalu.

Katanya, semua anak ayam dan makanan ayam dibekalkan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar.

"Saya dibayar sebanyak RM240 sebulan untuk memastikan ayam yang diternak ini mendapat makanan dan pengawasan secukupnya," katanya ketika ditemui di kampung itu baru-baru ini.

Projek tersebut dilaksanakan kerajaan dalam usaha membantu golongan miskin di negeri ini.

Zamari berkata, projek ternakan ayam itu mampu mengeluarkan hasil dalam tempoh tiga bulan setengah.

"Semua urusan penjualan ayam di sini diuruskan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar," katanya.

Beliau percaya projek ini mampu mengurangkan bebannya sekeluarga di samping menambah sumber kewangan untuk keluarga.

"Sejak memajukan ternakan ayam ini tahun lalu, sudah tiga kali ayam di sini dijual," katanya yang mempunyai isteri Azizah Ahmad, 59, dan enam anak iaitu dua lelaki dan empat perempuan berusia 30 hingga 20 tahun

Ramli Mat, 40, berkata, projek ternakan ayam ini mampu membela nasib keluarganya.

"Saya dapat menambahkan wang untuk keperluan keluarga di samping melakukan kerja sampingan mengambil upah memotong rumput," katanya.

Menurut beliau, pihaknya dibayar RM240 sebulan untuk menjaga ternakan ini.

"Saya gembira kerana projek ini membantu meringankan beban penduduk miskin di sini," katanya yang mempunyai seorang isteri, Nori Mat, 39, dan lima anak iaitu dua anak lelaki dan tiga anak perempuan berusia 17 hingga 7 tahun.

Sementara itu, Ketua UMNO cawangan Kampung Manik, Pondok Tanjong, Zulkeflee Abd. Shukor, 47, berkata, projek ini bertujuan mengatasi masalah kemiskinan penduduk.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Datuk Dr. Abd. Aziz Jamaluddin yang meninjau projek tersebut baru-baru ini berkata, projek ini bertujuan membantu golongan miskin untuk meningkatkan pendapatan mereka sekeluarga.

"Kita membantu mereka menerusi program e-kasih yang dilaksanakan kerajaan bagi membolehkan mereka menjalankan projek berdaya maju," katanya.

Roti Jala

Jualan roti jala beri pendapatan lumayan

JELI 9 Sept. - Seorang peniaga mampu memperoleh pendapatan sebanyak lebih RM130 sehari hanya dengan menjual roti jala sepanjang Ramadan.

Sarina Jaafar, 44, dari Kampung Jedok di sini, berkata, kedatangan Ramadan kali ini sememangnya membawa bersama rezeki untuk dirinya sekeluarga seterusnya dapat menyediakan keperluan Hari Raya Aidilfitri dan meraikannya dengan lebih meriah.

Katanya, sepanjang Ramadan ini dia menyediakan lebih 10 kilogram roti jala setiap hari bersama-sama kari ayam atau daging untuk dijual di bazar Ramadan dekat rumahnya.

Jelasnya, roti jala itu dijual dengan harga RM13 sekilogram iaitu antara 50 hingga 60 gulung.

"Jika dijual secara runcit, empat gulung roti jala bersama gulai ayam dijual dengan harga RM2," katanya.

Sarina memberitahu, bagi mempercepatkan proses membuat roti jala, dia dibantu oleh dua orang anaknya yang akan menggulung roti jala yang siap dimasak.

"Roti jala ini ada yang dihantar ke asrama-asrama sekolah untuk juadah berbuka puasa," katanya.

Menurut Sarina, dia bersyukur kerana kemahiran membuat roti jala yang dipelajari daripada Allahyarham ibunya kini menjadi punca rezeki dia sekeluarga sepanjang Ramadan.

Katanya, untuk menambahkan lagi pendapatan pada bulan puasa ini, dia turut mempelbagaikan kuih-muih yang dijual, termasuk akok.

Wednesday, September 8, 2010

Graduan Jadi Usahawan


ARKIB : 06/09/2010

Graduan jadi usahawan kuih

Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN
Gambar AHMAD ZAKKI JILAN

Musleha Punari sentiasa berusaha mengembangkan perusahaannya menjadi lebih besar dengan mewujudkan lebih banyak cawangan.

MENJUAL kuah rojak, makanan ringan serta produk pertanian di pasar tani pada tahun 1990-an merupakan titik permulaan bagi Punari @Zainudin Salleh, 59, membina empayar perniagaannya.

"Ketika mula-mula menceburi perniagaan pasar tani saya hanya memikirkan mencari rezeki untuk keluarga," katanya ketika ditemui di premisnya di Sungai Leman, Sekinchan, Selangor.

Sebelum berjinak-jinak dengan dunia perniagaan dia pernah bekerja sebagai buruh di Singapura dan berkebun.

Matlamatnya hanya satu, untuk mencari rezeki bagi anak-anak dan isteri.

Kini, selepas lebih 10 tahun berkecimpung dengan perniagaan kecil-kecilan, akhirnya dengan bantuan dan galakkan isteri Mastura Senon, dia berjaya membina empayar MHP Enterprise.

Menggunakan jenama Masri, gabungan nama suami isteri Mastura dan Punari - memberikan tuah kepada Punari sehingga produknya berjaya mendapat tempat di rak-rak di pasar raya besar seperti Giant.

Sebagai pengasas, Punari memulakan usaha kecil membangunkan MHP Enterprise hanya dengan modal RM10,000.

"Siapa sangka produk yang bersifat kampung seperti kerepek, baulu, rempeyek dan biskut tradisional mempunyai potensi yang cukup tinggi dan unik di pasaran," katanya.

Ini yang menjadi kekuatan awal kepada syarikatnya dalam ruang modal yang terbatas dan infrastruktur serba sederhana menjadi kuat daripada semasa ke semasa.

Bagaimanapun, tidak mahu terlalu lama mengetuai MHP Enterprise, Punari memberikan sepenuh kepercayaan kepada anak sulungnya, Musleha Punari.

Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Kepujian dalam bidang Perniagaan Antarabangsa dari Universiti Utara Malaysia (UUM), Musleha berjaya membawa pelbagai peningkatan kepada produk jenama Masri dan MHP Enterprise.

Sebagai pengurus MHP Enterprise, Musleha berjaya melonjakkan jualan kasar selain mendapat pengiktirafan halal daripada Majlis Agama Islam Selangor dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dalam usaha membawa produk syarikat ke pasaran yang lebih luas.

"Pada mulanya saya menangis apabila ayah memberikan tanggungjawab menguruskan MHP Enterprise.

"Mana tidaknya, dengan kelulusan yang ada tentu saja saya berpeluang menjawat jawatan lebih baik di syarikat antarabangsa," katanya.

Mendapat pelbagai anugerah dan pengiktirafan MHP Enterprise kini mempunyai 40 orang pekerja tetap dan sementara.

Bukan itu saja, kini MHP Enterprise juga menjadi pusat jualan untuk produk-produk makanan ringan tradisional yang diusahakan oleh penduduk sekitar.

Kini MHP Enterprise banyak menerima pelawat yang menginap di hotel dan inap desa sekitar Kuala Selangor, Sekinchan dan kawasan sekitarnya selain peserta kursus dari agensi kerajaan dan swasta.

"Kami juga menerima delegasi dan pelancong asing seperti Iran, Belanda, Indonesia, Perancis, Amerika Syarikat, Korea Selatan, Nepal, Filipina, Singapura, Myanmar, Brunei dan Thailand," kata Musleha.

MHP Enterprise akan terus memandang ke hadapan dan disasarkan selepas ini, syarikat terbabit akan mengembangkan perusahaannya dengan mewujudkan lebih banyak cawangan.

Di samping peningkatan kualiti terhadap produk melalui kerjasama penyelidikan bersama Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Sirim Berhad dan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) di harap produk selepas ini boleh menembusi dan bersaing di pasaran global pula.

Bagi yang berminat boleh melayari laman blog www.mhp2020.blogspot.com atau hubungi Musleha di 019-3682346 atau 019-3779136.

Tuesday, September 7, 2010

Jual Daun

Rezeki hari raya Mohd. Basri jual 40,000 pucuk daun palas

BALING 6 Sept. - Menjelang Aidilfitri, penjual daun palas merupakan antara golongan yang paling sibuk kerana terpaksa memenuhi keperluan pelanggan mendapatkan bahan berkenaan untuk menghasilkan ketupat.

Seorang penjual daun palas, Mohd. Basri Yaakob, 40, dari Kampung Bandar, Siong, dekat sini, berkata, dia terpaksa berulang-alik ke kawasan hutan berdekatan beberapa kali sehari bagi mendapatkan daun palas untuk dijual di pasar Baling.

Katanya, keadaan tersebut sangat memenatkan lebih-lebih lagi ketika memasuki minggu terakhir Ramadan.

"Setiap tahun menjelang musim raya, saya terpaksa ke hulu, ke hilir mendapatkan daun palas. Ia memang menjadi rebutan dan permintaannya sangat tinggi.

"Tahun ini, saya telah menjual lebih 40,000 pucuk daun palas kepada pelanggan di sekitar Baling, Kupang, Pengkalan Hulu, Sungai Petani dan Pulau Pinang," katanya ketika ditemui pemberita di sini kelmarin.

Menurut Mohd. Basri, harga daun palas pada tahun ini meningkat sedikit berbanding tahun sebelumnya memandangkan bekalan makin sukar diperoleh.

"Tahun ini saya menjual satu ikatan yang memuatkan 100 pucuk palas dengan harga RM30.

"Walaupun harga meningkat, ia masih mendapat sambutan kerana ketupat yang dibalut dengan palas sangat digemari oleh penduduk di utara ini," jelasnya.

Kata Mohd. Basri lagi, sejak tahun lalu, dia juga terpaksa mendapatkan bekalan tambahan dengan mengimport daun palas dari selatan Thailand.

"Sebelum ini saya ambil di kawasan Sik, Pendang dan Pengkalan Hulu. Oleh kerana kawasan hutan telah banyak diteroka, bekalan palas juga telah berkurangan.

"Sebab itu, saya terpaksa beli daripada peniaga di Betong, selatan Thailand dan menjual semula kepada pelanggan di sini," jelasnya.

Mohd. Basri memberitahu, antara daun palas yang mendapat permintaan tinggi adalah jenis daun tumbuh di kawasan tanah lembut.

"Daun palas jenis ini mudah dilipat bagi membungkus beras pulut untuk dijadikan ketupat. Selain itu, orang ramai juga suka membeli daun palas yang bersaiz pendek kerana tidak perlu memotongnya," ujarnya.

Tambahnya, daun palas bukit turut mendapat permintaan kerana ia berbau wangi dan tidak mudah koyak ketika dilipat.

"Ketupat yang dihasilkan menggunakan daun palas bukit mengeluarkan aroma wangi dan sangat enak dimakan," katanya.

Monday, September 6, 2010

Dodol


Tempahan Dodol Sejati meningkatTEMERLOH 5 Sept. - Ketika orang lain sibuk membuat persiapan menyambut Aidilfitri tidak lama lagi, tiga beranak di Kampung Badok di sini tidak menang tangan menyiapkan tempahan dodol daripada orang ramai sejak sebulan lalu.

Resipi Dodol Sejati yang dicipta sejak lapan tahun lalu menerima sambutan menggalakkan daripada pelanggan.

Bagi Mohd. Fauzi Mohd. Nor, 61, perniagaan dodol yang diusahakan bersama isteri Asmah Ahmad, 59, dan anak lelakinya Mohd. Fazli, 30, dibuat secara kecil-kecilan pada 2002 kini merupakan sumber utama pendapatan keluarga.

Menurutnya, usaha gigih bertahun-tahun mengusahakan dodol secara tradisional akhirnya mendapat perhatian Jabatan Pertanian Pahang (JPP) yang membekalkan mesin pengacau berharga lebih RM3,000 kira-kira tiga tahun lalu.

"Sejak menerima mesin tersebut, kami sudah berani menerima tempahan dalam jumlah besar berbanding sebelum ini yang menerima tempahan secara terhad," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia semalam.

Mohd. Fauzi berkata, pada hari biasa dia hanya menjual kira-kira 60 kilogram dodol sebulan tetapi menjelang Ramadan dan Syawal tempahan yang diterima meningkat sehingga 350 kilogram.

Malah katanya, dia terpaksa mengacau tiga kawah dodol sehari bagi memenuhi tempahan yang diterima daripada orang kampung dan para peniaga di sekitar bandar itu.

Tambahnya, harga dodol yang dijual adalah sekitar RM19 sekilogram.

"Sehingga kini saya tidak berhasrat mempelbagaikan perisa dodol dan hanya menumpukan pada perisa asli namun, mungkin akan mempelbagaikan resipi jika menerima sambutan baik daripada pelanggan," katanya.

Katanya, keenakan dodol yang dihasilkan sering menerima pujian pemimpin tempatan yang membuat tempahan bagi majlis tertentu.

"Orang ramai mula mengenali Dodol Sejati yang dihasilkan dan tempahan semakin banyak diterima untuk peniaga di bandar ini," katanya.

Dalam pada itu, Mohd. Fauzi berkata, dia baru menerima mesin pemerah santan daripada jabatan itu dan berhasrat menjadi pembekal dodol asli terbaik di seluruh Pahang dalam masa terdekat.

Sebagai permulaan dia mendirikan bengkel dodol sendiri bernilai RM10,000 sebagai tempat memproses dodol.

"Dengan adanya bengkel itu saya berhasrat mengeluarkan lebih banyak dodol bukan sahaja pada musim perayaan malah pada hari-hari biasa," katanya.