Wednesday, March 20, 2013

bisnes online

Bisnes Online beri pendapatan lumayan
Wartawan Sinar Harian
20 Mac 2013
GCP
Bersama peserta Goldcrest Pavilion (GCP) .
DETIK  awal dan kisah permulaan bisnes emas saya bermula dengan  artikel dalam akhbar yang saya baca pada tahun 2008. Ayat yang mengatakan tentang harga emas naik empat kali ganda dalam masa 10 tahun membuatkan saya tersentap lalu membuat kajian yang lebih.

Atas dasar ingin berkongsi ilmu baru yang saya rasa “ruginya jika orang lain tidak tahu”, saya memulakan langkah menyampaikan ilmu yang saya ada sedikit demi sedikit melalui forum di internet. Bukan mudah untuk membina kepercayaan orang kepada kita secara online. Tapi saya berpegang kepada prinsip “dapat sedikit kongsi sedikit, tak perlu tunggu kaya dan berjaya baru nak kongsi."

Tidak sangka pula saya semakin dikenali apabila banyak berkongsi ilmu dan kredibiliti terbina dengan sendirinya apabila pelanggan-pelanggan saya menyatakan kepuasan mereka berurusan dengan saya. Ini kerana saya bukan menjual produk semata-mata tetapi berkongsi ilmu dengan mereka di samping memberi rundingan dan bimbingan percuma, kebanyakannya hanya secara online.

Daripada Jabir bin Abdullah bahawa Rasulullah S.A.W pernah bersabda maksudnya: "Sebaik-baik manusia ialah manusia yang memberi manfaat kepada orang lain."

Saya memilih syarikat emas Goldcrest Pavilion (GCP) sebagai platform untuk saya menjalankan perniagaan emas kerana GCP telah empat tahun bertapak dengan sistem yang sangat menguntungkan pengedar, bantuan modal 100% disediakan, servis yang pantas dan mesra serta pelbagai keistimewaan yang lain. Para pengedar juga  mendapat peluang belajar tentang ilmu emas dan bisnes dengan CEO GCP sendiri iaitu jutawan emas Shamsul Anuar Md Ali.

Bagaimana saya memasarkan produk emas GCP?

Saya mengamalkan empat strategi Rasulullah berniaga dalam menjalankan bisnes emas secara online iaitu:

1. Siddiq - berkata benar, jangan menipu dan sentiasa jujur kerana hanya dengan sikap ini kita akan dipercayai

2. Amanah – apabila kita amanah, kita mudah diberi peluang oleh orang lain

3. Tabligh – menyampaikan  ilmu  yang kita miliki kepada orang lain

4. Fatonah -  sentiasa berusaha meningkatkan kebijaksanaan dan ilmu pengetahuan dengan belajar pelbagai kemahiran  yang berkaitan dengan bersungguh-sungguh.

Ramai yang tidak percaya saya tinggal di sebuah kampung sahaja dan menjalankan bisnes internet dari rumah di samping tugas hakiki sebagai seorang guru. Bagi saya tiada apa yang mustahil selagi anda mempunyai sebuah netbook dan talian internet. Ilmu dan informasi di hujung jari dan pasaran yang luas di alam maya menyebabkan lebih mudah  untuk kita menjalankan perniagaan online. Laman sosial seperti Facebook dan blog banyak membantu saya dalam menjalankan bisnes online dan menjana pendapatan empat angka sebulan.

Saya kongsikan 10 tip atau Kunci  Kejayaan Bisnes Emas  melalui Internet:

1. Bina kredibiliti dan jual diri bukan jual produk. Apabila orang suka dengan kita, mereka akan membeli produk kita.

2. Berkongsi ilmu tanpa syarat dan ikhlaskan hati. Banyakkan memberi  dan berkongsi  tanpa jemu dan lihat sendiri hasilnya.

3. Jika ingin berkongsi ilmu atau sesuatu idea di internet, pastikan anda berkongsi dari hati, barulah ilmu itu akan sampai kepada mereka yang membaca.

4. Banyakkan bercerita pengalaman sendiri atau orang lain kerana lumrah manusia mereka suka mendengar atau membaca cerita orang lain.

5. Sentiasa mencari kelainan dan mengikuti perkembangan semasa dan keadaan, contohnya apabila gaji, saya akan banyak berkongsi tentang tip pengurusan gaji dan bagaimana memulakan simpanan emas.

6. Pelbagaikan bentuk penyampaian dalam bentuk teks, animasi, cerita santai, dialog, gambar dan video.

7. Memahami keperluan pembeli dan masalah yang dihadapi mereka membantu kita dalam menentukan apa informasi yang boleh kita kongsikan untuk menyelesaikan masalah tersebut.

8. Membina hubungan dan ukhwah dengan pelanggan.

9. Meletakkan testimonial dan pengakuan dari pelanggan yang berpuas hati dengan produk dan servis kita sebagai bukti kita adalah penjual yang dipercayai dan disukai dalam urusan online.

10. Konsisten dalam bisnes yang dijalankan, jangan sekejap muncul dan sekejap hilang.

Perniagaan emas secara online semakin mendapat tempat apabila pengedar emas yang sah bagi sesuatu syarikat semakin banyak mempromosikan bisnes ini di internet sama ada melalui blog mahupun Facebook. Jarang sekali kedengaran kes penipuan melibatkan pengedar emas sesebuah syarikat, yang sering terjadi ialah penipuan yang melibatkan mereka yang tidak terikat dengan mana-mana syarikat. Di sinilah terletak kelebihan seseorang yang mendaftar sebagai pengedar sesebuah syarikat.

Sejak menjadi pengedar GCP, saya berpeluang membimbing  lebih kurang 300 orang pengedar dari seluruh negara termasuk luar negara dimana 90% dari mereka tidak pernah saya jumpa!

Dan, rata-rata pelanggan saya juga berurusan dengan saya secara online dan tak pernah bersemuka, sebaliknya berkomunikasi secara online dan sesekali ada urusan yang dilakukan menerusi telefon. Kebanyakan pelanggan online ini suka berurusan dengan saya kerana saya selalu ada di alam maya, mudah dihubungi, cepat membalas mesej mereka, menawarkan harga terbaik, jaminan penghantaran, jaminan belian balik tertinggi dan rundingan percuma  di samping berpeluang menambah ilmu apabila menjadi rakan di Facebook.

Apabila ingin berjaya dalam bisnes emas secara online, perkara pertama yang harus difikirkan ialah “ilmu”, bukan modal. Ilmu adalah modal terpenting yang harus dicari dan diamalkan. Ramai yang melupakan aspek ini lalu kurang berkongsi ilmu dengan orang ramai sehingga timbul persepsi yang salah seperti:

1. Rugi beli emas sebab harga jatuh.

2. Takut kena bayar zakat, sedangkan ia menyuburkan harta.

3. Bimbang dengan emas palsu.

4. Takut terjebak dengan skim pelaburan emas.

Selepas mantap dengan ilmu, sebaiknya berkongsilah agar dapat memberi manfaatnya kepada orang lain. Anggaplah bisnes yang dilakukan sebagai salah satu jihad untuk membantu masyarakat mengubah simpanan biasa-biasa mereka selama ini kepada emas, simpanan luar biasa yang terbukti kehebatannya berkurun lamanya.

Terbaru, saya ada menulis ebook (buku alam maya)  bertajuk Belajar Ilmu Emas dalam 10 Bab: Panduan Terkini Simpanan, Pelaburan dan Bisnes Emas yang boleh dibeli melalui Facebook saya, Nor Fazilah Abd Mohd atau ke fanpage ebook @ fb “Ilmu Emas “ atau sms saya 0199708897 untuk keterangan lanjut. Ebook ini sangat lengkap dan padat dengan ilmu tentang emas lengkap dengan pakej lapan bonus beserta bimbingan eksklusif dari saya dan telah terbukti memuaskan hati mereka yang telah mendapatkannya. Tawaran menarik hanya untuk mereka yang terawal sahaja.

Jual beli emas dengan ilmu, anda pasti berjaya, insya-ALLAH.

Jika ingin mendapatkan ilmu emas di blog yang digelar sebagai “lubuk ilmu emas” oleh pembaca setia, anda hanya perlu ke blog: www.jutawangold.com

Usah risau jika anda tiada modal yang besar utk memulakan perniagaan anda.

KEJAYAAN GCP telah TERBUKTI dengan pencapaian CEMERLANG melatih lebih 4,500 usahawan emas bumiputra muslim yang mana mereka diberi:

MODAL 100% untuk latihan / kursus keusahawanan,

MODAL 100%  untuk pemasaran secara konsisten di akhbar dan majalah,

MODAL 100% utk pemasaran secara "offline" dan "online".

Program keusahawanan GCP adalah PERCUMA dan KHAS untuk mereka yang gigih berusaha SAHAJA.

Daftar secara PERCUMA di http://usahawanaurakejayaan.com

Nukilan: Nor Fazilah Abd Mohd.

www.jutawangold.com

Facebook: www.facebook.com/goldcrestpavilion.gcp

Blog: http://goldparadise2u.blogspot.com

telur masin mak mertua

Jenama 'Mentua' bawa tuah
Wartawan Sinar Harian
17 Mac 2013
Jenama 'Mentua' bawa tuah
Nur Amalina sentiasa memastikan produknya berada dalam keadaan baik untuk kepuasan pelanggan.
telur masin
Kualiti dalam penghasilan telur masin sangat dititikberatkan Nur Amalina
 telur masin
Kualiti dalam penghasilan telur masin sangat dititikberatkan Nur Amalina
TAIPING - Sebut sahaja telur masin, pasti terlintas di fikiran mengenai telur yang diawet dengan menggunakan garam untuk mengekalkan rasa masin dan ketahanannya.
Telur masin yang paling popular bagi masyarakat di negara ini adalah jenis telur itik kerana kuningnya yang lebih besar.

Siapa menduga, penglibatan secara sampingan dalam pemprosesan telur masin telah mengubah hidup Nur Amalina Abdullah, 33, apabila ia kini menjadi sumber mata pencarian tetap keluarganya.

Daripada bekas guru besar sekolah agama rakyat (SAR), wanita yang menetap di Taiping ini mampu menjadi usahawan berjaya dengan mampu meraih pendapatan bersih mencecah ribuan ringgit sebulan menerusi jualan telur masin.

Mula menceburkan diri dalam bidang penternakan sekitar Disember 2008 dengan modal simpanan sendiri hampur RM20,000, Nur Amalina dan suami, Hafiz Othman, 37, memulakan penternakan itik sebanyak 700 ekor dengan membina sangkar dan bilik kecil sebagai pejabat operasi.

Percubaan menjual telur mentah dan telur masin jeruk air secara kecil-kecilan di kedai berhampiran yang kurang menampakkan hasil, sedikitpun tidak mematahkan semangat mereka untuk terus berusaha.

“Melihat keadaan itu, saya nekad untuk menghasilkan telur masin seperti sekarang, tanpa sebarang kursus mahupun latihan kemahiran, hanya aplikasi cuba dan lihat.

“Alhamdulillah, usaha itu diberkati dan kami kini sudah boleh berbangga dengan apa yang dihasilkan,” katanya.

Nur Amalina berkata, dia tidak mungkin mampu berdiri hingga ke tahap ini tanpa sokongan dan dorongan keluarga terutama suami tercinta.

Bermula dengan cabaran suami yang mahu dia mengusahakan tanah seluas hampir 2 hektar, dia mengorak langkah bergiat dalam ternakan itik.

Katanya, kebetulan lokasi tanah yang dibeli berhampiran dengan lombong, menyebabkan aturan perancangannya berjalan lancar untuk menternak itik.

“Pada mulanya kami membeli tanah ini untuk tujuan penanaman sawit, namun melihat keadaan persekitaran lokasi kurang sesuai, saya mengambil keputusan untuk menternak itik,” katanya.

Kalau sudah namanya rezeki, tidak ke mana. Itu gambaran tepat dapat diberikan kepada syarikat kendalian Nur Amalina ini.

Meskipun terpaksa berhempas pulas menyaipkan kertas kerja dan dihantar pada hari terakhir tarikh tutup penyertaan, ternyata ianya berbaloi.

Nur Amalina berkata, penyertaannya dalam Pertandingan Pelan Perniagaan Luar Bandar (RBC), Ogos lalu adalah atas dorongan Jabatan Perkhidmatan Veterinar yang melihat potensinya untuk maju.

Dinobatkan sebagai pemenang dengan meraih hadiah geran bernilai RM2 juta, ia diibaratkan sebagai hadiah paling bermakna buat Mentua Enterprise yang baru mencecah usia enam tahun.

“Kemenangan ini menjadikan impian kami bakal direalisasikan, selain menambah baik sangkar sedia, saya juga berhasrat untuk membina bengkel pemprosesan makanan dan telur masin secara lebih komiersial,” katanya.

Memasuki fasa ketiga penternakan, Mentua Entreprise kini memiliki hampir 2,500 ekor itik dan dijangka jumlah itu bakal meningkat menjelang akhir tahun ini untuk menghasilkan sasaran pengeluaran telur  tiga juta setahun.

Bermula dengan 500 hingga 600 pengeluaran telur masin sehari, Mertua Enteprise kini sudah boleh tersenyum bangga apabila  mampu menghasilkan 1,600 telur masin dalam tempoh sama.

Selaras dengan peningkatan berganda itu, lokasi jajahan bagi pemasaran telur masin juga semakin luas.

Jika sebelum ini, pasaran hanya dibuat sekitar Ipoh dan beberapa pasar berdekatan, kini boleh dikatakan hampir seluruh pemborong Kuala Lumpur dan Lembah Klang memilih telur masin keluaran syarikatnya.

Nur Amalina mengakui, jaminan kualiti yang diberikan disamping kesediaan menerima pemulangan semula produk yang ditawarkan kepada pemborong menjadi sebab utama, telur masin keluaran syarikatnya mudah menembusi pasaran sedia ada.

“Saya sangat mengutamakan kualiti, jika ada rosak atau retak pada telur, biarpun sedikit, kita akan pastikan ia tidak digunakan untuk penghasilan telur masin ini.

“Bagi saya, jika kita mahu pergi jauh, kualiti adalah prinsip utama yang perlu dipegang,” katanya.

Dengan sokongan padu kerajaan dalam bidang pertanian dan penternakan, Nur Amalina memasang harapan tinggi untuk melihat perusahaannya berkembang maju.

Selain telur masin, anak ketiga daripada 11 beradik ini juga sudah mempunyai perancangan untuk menghasilkan kaya, bahulu dan kek berasaskan telur itik.

Langkah itu diyakini mampu menjadi pencetus kepada hasrat membuka lebih banyak peluang pekerjaan kepada komuniti setempat.

“Insya-ALLAH, kami sedang berusaha ke arah itu dan dalam tempoh satu atau dua tahun ini  mungkin akan terlaksana," katanya.

Tuesday, March 19, 2013

usahawan mardi

ARKIB : 04/03/2013

Usahawan bimbingan MARDI

Mohd. Hassan Wagiran (kanan) menunjukkan benih cendawan kepada Hashimah dan Ramizan Ramli.
KEDUA-DUANYA mempunyai cita cita tinggi bagi memajukan projek cendawan tiram kelabu sekali gus dapat meningkatkan pendapatan daripada segi pengeluaran hasil dan produk hiliran berasaskan cendawan yang halal.
''Potensi kedua-dua mereka amat besar dan amat menggalakkan untuk lebih maju,'' ujar Mohd. Hassan Wagiran yang juga Pembantu Penyelidik Kanan Pusat Promosi dan Pemindahan Teknologi MARDI.
Mohd. Hassan merupakan individu yang memberi tunjuk ajar kepada banyak usahawan cendawan tempatan bimbingan MARDI termasuk pasangan tersebut.
Bagaimanapun menurut Nor Hasyima, mereka membangunkan projek tersebut menerusi syarikat Modern Agro Resources bermula dengan usaha kecil-kecilan selepas melalui banyak pengalaman mencebur bidang peniagaan termasuk membuka kedai runcit
''Saya mula dalam pertanian pada 2007 dengan taman cili fertigasi, bendi dan kacang di kawasan Agroteknologi Bukit Changgang, Selangor melibatkan 10,000 pokok manakala di Kuala Pilah pula saya tanam serai dan cili merah.
''Selepas mendapat tahu mengenai projek cendawan menerusi bacaan artikel berkenaan cendawan, saya cuba projek dan Encik Hassan(Wagiran) berkata kami ada potensi untuk berjaya ,"ujarnya ketika ditemui di lokasi projek di Jenderam Hulu baru-baru ini.
Dengan semangat yang kuat dan bertekad ingin mencuba, dia memulakan projek dengan menyewa tanah seluas 2.7 ekar secara pajak dan kerja pada 2010 di dengan 10,000 pokok.
Ketika itu dia menggunakan modal permulaan RM120,000 hasil simpanan wang selain meminjam daripada keluarga dan mereka mengusahakan tanaman cendawan tiram kelabu.
Bagi menjimatkan kos, Nor Hasyima menggunakan bumbung daripada bahan terbuang dan menggunakan besi buruk .
Dia bagaimanapun bertuah kerana mendapat tunjuk ajar daripada MARDI dan perlu mengharungi cabaran dan selepas melalui fasa ujian,
MARDI terus memberi khidmat nasihat termausk masalah jerami padi. Ini kerana katanya, model rumah cendawan yang dibina tidak begitu sesuai .
MARDI telah mengesyorkan supaya keluasan kawasan atau saiz rumah cendawan bagi 13,000 polibeg ialah 20 kaki kali 40 kaki .
Selain lima buah rumah cendawan yang menempatkan 120,000 polibeg , projek yang diusahakan Hashimah bersama suami juga mempunyai kemudahan lain termasuk bangsal pembungkusan, bilik suntikan dan tiga unit steamer untuk menghangatkan polibeg.
Selain itu, mereka juga mereka bentuk sendiri mesin untuk memampat bagi menjimatkan kos.
MARDI juga katanya, membantu membina makmal untuk menghasilkan biji benih cendawan
Dalam industri tanaman cendawan kata Norhashimah, hama menjadi masalah utama yang memasuki polibeg melalui penutup botol menyebabkan medium menjadi hitam.
Harga habuk kayu juga mahal sehingga mencecah RM400 satu lori berkapasiti tiga tan.
Dalam tempoh dua tahun ini, dia mampu mengutip hasil antara 60 dan 150 kilogram cendawan sehari yang dijual kepada peniaga pasar borong dan peraih pada harga anggaran RM9 sekilogram dan sasarannya ialah setengah tan cendawan sehari.
Syarikat tersebut juga menghasilkan produk hiliran berasaskan cendawan iaitu cendawan goreng dan sup sayur selain menawarkan kursus kepada mereka yang berminat menceburi bidang berkenaan.
"Saya juga berharap hotel dapat membantu mempromosi cendawan goreng sebagai makanan ringan kepada pelanggan mereka," ujarnya. - LAUPA JUNUS

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20130304/ag_01/Usahawan-bimbingan-MARDI#ixzz2Nw2WvnAH
© Utusan Melayu (M) Bhd

tokeh bilis

ARKIB : 04/02/2013

Tanpa pendidikan tinggi mampu jadi tauke bilis

IkAN bilis yang tidak berkualiti diproses menjadi budu.
RAMAI penggemar ikan bilis mengetahui di mana mereka boleh mendapatkan hasilan laut itu yang sedap dan mungkin pada harga murah.
Antaranya, hasilan laut itu banyak didapati di Tawau dan di Daerah Kunak Sabah yang diusahakan penduduk di situ menerusi projek kelong atau lebih dikenali di kalangan masyarakat tempatan sebagai bagang.
Satu lagi destinasi menarik ialah di Pulau Pangkor, Perak yang menjadi pengeluar ikan bilis mata biru yang dianggap terbaik di rantau ini.
Tapi jangan lupa, Kampung Fikri di Setiu Terengganu juga menawarkan ikan bilis kering yang tidak kurang popular di pantai Timur.
Bilis Setiu meskipun masih belum dikenali sehebat Pulau Pangkor dan Tawau, tapi hasilan laut yang yang begitu sedap dan ramai penggemarnya boleh menjadi saingan kepada jenama sedia ada ketika ini.
Di situ, seorang pengeluar bilis begitu dikenali oleh penduduk tempatan ialah Omar Ismail, 53, yang juga bapa kepada bekas pemain bola sepak kebangsaan, Hairuddin.
Memiliki iras wajah hampir serupa dengan anak sulungnya itu, Omar menjadi nelayan pukat ketika usia muda dan menempuh liku-liku hidup yang dihimpit kesusahan.
''Saya pasti tidak dapat melupai masa sukar ketika baring di celah-celah bakul berisi ikan bilis setiap kali bapa saya balik dari laut dan perlu merebus hasil tangkapan tersebut," kata Omar ketika ditemui di jeti di Kampung Fiktri, Setiu Terengganu baru-baru ini.
Omar ditemui pada kunjungan wakil Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Setiu bagi meninjau projek-projek persatuan itu di Setiu baru-baru ini.
Sambil melepaskan pandangan jauh memerhatikan pekerjanya membuat kerja-kerja menjemur dan menggred ikan bilis, Omar menarik nafas sebelum menyambung bicara.
Menurut Omar, minatnya yang mendalam untuk turun ke laut ketika masih di bangku sekolah mendorongnya mengikut bapanya, Ismail Abdul Rahman meskipun pada hari persekolahan.
Malah katanya, dia sanggup keluar awal pagi mengikut bapanya yang berasal dari Kampung Payang, ke laut untuk menangkap bilis dan hanya balik ke darat selepas lima hari.
Omar yang berasal dari Kampung Fikri, Setiu memberitahu, minat mendalam itu juga mendorong dia menyambung kerjaya bapanya menjadi nelayan pukat bilis dan akhirnya tidak sempat menamatkan persekolahan hingga tingkatan tiga.
''Saya mula mula mengambil alih bot bilis bapa saya ketika berumur 30 tahun menggunakan bot kecil dan hanya bertukar kepada yang lebih besar bersaiz 65 kaki x 20 kaki selepas 13 tahun menggunakannya," katanya.
Omar dan pekerjanya menggunakan dua pendekatan untuk menangkap ikan bilis di laut.
Pada bulan September Oktober, Februari hingga April, mereka keluar pada waktu siang dari hari Sabtu hingga Khamis.
Pada bulan-bulan tersebut dia keluar pada awal pagi balik semula ke darat menjelang waktu Zuhur.
Pada bulan Mei hingga Ogos, mereka ke luar ke laut pada waktu malam iaitu bermula pukul 4 petang hingga 9 pagi dari hingga Sabtu hingga Khamis.
''Pada musim tengkujuh kira-kira dari November hingga Januari kami tidak ke laut," ujarnya.
Sebagai nelayan, ombak laut bukanlah satu cabaran yang perlu dirisau tetapi mereka terpaksa berhati-hati bagi mengelak daripada memasuki kawasan larangan dan kawasan utama ialah sekitar 15 batu nautika dari pantai.
Biasanya mereka akan membawa balik antara 20 dan 40 bakul atau seberat kira-kira 45 kilogram (kg) sebakul dengan anggaran 1.8 tan bilis basah sehari.
Daripada jumlah itu, kira-kira 600 kilogram daripadanya dapat menghasilkan bilis kering.
Ikan bilis perlu di rebus di atas bot sebelum dinaikkan ke darat dan dijemur dan digredkan.
Ikan bilis dijemur secara terbuka di bawah terik matahari selama sehari suntuk atau menggunakan ketuhar besar bersuhu 65 darjah Celsius selama sembilan jam.
Ikan digred kepada dua jenis itu bilis kasar dan halus.
''Biasanya ikan bilis yang dikeringkan secara semula jadi atau menggunakan panas matahari lebih sedap," ujar Omar yang memasarkan keluarannya ke Kuala Terengganu.
Omar bukan satu-satunya nelayan ikan bilis di Setiu kerana terdapat dua lagi pengusaha bbot bilis bersaiz besar turut beroperasi di situ selain bot-bot kecil lain.
Bilis Setiu katanya lebih keras berbanding di pantai barat tetapi sesuai untuk semua jenis masakan terutama nasi lemak.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20130204/ag_01/Tanpa-pendidikan-tinggi-mampu-jadi-tauke-bilis#ixzz2Nw2Gxtwx
© Utusan Melayu (M) Bhd

latihan usahawan

ARKIB : 18/02/2013

Ceburi bidang keusahawanan

Penganjuran kursus pemprosesan makanan memberi peluang golongan muda menceburi bidang keusahawanan.
SEBAGAI sebuah agensi yang bertanggungjawab dalam melaksanakan agenda kerajaan untuk membantu golongan yang memerlukan Jabatan Pertanian kini sedang membuka peluang kepada semua belia dan beliawanis untuk menyertai Kursus Keusahawanan Kemahiran.
Kursus yang telah dilaksanakan oleh Jabatan Pertanian sejak tahun 2002 adalah untuk melahirkan lebih ramai usahawan muda yang mempunyai kemahiran teknikal dan keusahawanan serta berupaya menguruskan perusahaan makanan berasaskan pertanian secara serius.
Ia juga bagi memenuhi permintaan makanan berproses yang semakin meningkat dewasa ini.
Merujuk kepada kenyataan Jabatan Pertanian, sehingga 2012, seramai 596 peserta telah dilatih dan berjaya menamatkan kursus tersebut.
Antara objektif Kursus Keusahawanan Kemahiran diadakan ialah untuk memberi pendedahan kepada peserta mengenai pemprosesan produk-produk makanan.
Kursus itu turut memberi penekanan kepada aspek Amalan Kebersihan Yang Baik (GHP) dan Amalan Pengilangan Yang Baik (GMP) bagi menjamin tahap keselamatan produk yang dihasilkan.
Kedua-dua aspek amalan tersebut merupakan pra syarat utama untuk memperolehi pengiktirafan Analisis Bahaya dan Titik Pengendalian Kritikal (HACCP)
Selain itu, peserta juga diberi pendedahan mengenai Pensijilan Makanan Selamat Tanggungjawab Industri (MeSTI)ke atas produk proses yang dihasilkan.
Malah, peserta turut dilatih dalam aspek keusahawanan meliputi pengurusan keusahawanan kecil, pengurusan kewangan, pemasaran, kompetensi ICT serta menyediakan Rancangan Perniagaan yang betul.
Di antara produk yang akan dipelajari adalah pelbagai produk sejuk beku seperti karipap, roti canai, donut, kasturi, roti bom, pelbagai produk pembuatan roti (bakery) seperti roti, kek, pastri dan biskut.
Antara lain adalah produk kelapa seperti kerisik, santan, dodol, serikaya, biskut kelapa, pes rendang dan gula-gula kelapa.
Malahan, pelbagai produk hasilan buah seperti jem buah-buahan, kordial, puri, ban, kek buah, buah bersalut dan pelbagai produk makanan ringan seperti kacang bersalut, buah rotan, kuih tiram, popia mini juga turut diajar dalam masa enam bulan kursus tersebut dijalankan.
Bagi yang berminat terdapat syarat-syarat permohonan yang perlu dipatuhi antaranya kursus tersebut terbuka kepada semua belia dan beliawanis warga negara Malaysia yang berumur antara 20 dan 40 tahun pada 1 Januari 2013 (dilahirkan pada 1.1.1973 sehingga 1.1.1993).
Peserta juga sekurang-kurangnya memiliki berkelulusan minimum Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Pelajaran Vokasional Malaysia (SPVM).
Malah anda juga perlu memiliki tubuh badan yang sihat serta amat berminat untuk meneruskan projek selepas tamat kursus.
Untuk pengetahuan anda juga, para peserta yang telah terpilih akan menetap di asrama yang telah disediakan sepanjang tempoh berkursus.
Antara kemudahan yang disediakan sepanjang kursus berlangsung adalah tempat tinggal (asrama) serta makan dan minum.
Pihak Jabatan Pertanian juga akan terus membimbing dan memantau tahap kemajuan peserta lepasan Pusat Bimbingan Usahawan (PBU) yang mana peserta yang telah menjalankan projek akan diberikan khidmat nasihat secara berterusan dari pegawai pembimbing Jabatan Pertanian terlibat.
Untuk mereka yang berada di daerah-daerah mahupun negeri anda juga boleh berhubung dengan Jabatan Pertanian Negeri atau Pejabat Pertanian Daerah yang berhampiran.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20130218/ag_02/Ceburi-bidang-keusahawanan#ixzz2Nw1gkRom
© Utusan Melayu (M) Bhd

Sunday, March 10, 2013

peluang niaga kpd belia

Belia diberi motosikal roda tiga untuk berniaga: Ismail Sabri.

BERA: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan akan membantu belia berniaga dengan menggunakan motosikal roda tiga mulai tahun ini.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata mereka akan dilatih dan diberi pinjaman sehingga RM15,000 seorang tanpa faedah yang bayaran baliknya adalah antara tiga hingga tujuh tahun.
"Seramai 500 belia di seluruh negara akan diberi pinjaman modal. Dalam fasa pertama yang akan bermula tidak lama lagi, seramai 50 belia akan terbabit," katanya yang juga Ahli Parlimen Bera kepada pemberita selepas merasmikan program mesra bersama belia di Dataran Krayong di sini, hari ini.

Beliau berkata, sekurang-kurangnya antara lima hingga 10 belia di setiap negeri akan diberikan peluang itu.

"Program ini akan dimulakan untuk belia-belia di Semenanjung sebelum diperluas di Sabah dan Sarawak secara berperingkat-peringkat," katanya.

Ismail Sabri berkata, belia berumur 18 tahun yang mempunyai lesen memandu dan berminat untuk menjalankan perniagaan menggunakan motosikal akan diberikan keutamaan.

Sehingga ini seramai 500 belia sudah membuat permohonan bagi menyertai program itu yang dilaksanakan Suruhanjaya Koperasi Malaysia, katanya.
- BERNAMA

Thursday, March 7, 2013

kopie satu

KopieSatu standard lima bintang


PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak turut mencuba keenakan KopieSatu.


SEJAK sekian lama kopi telah diterima sebagai sajian minuman harian yang cukup lazat dan menyegarkan di seluruh dunia.
Kegilaan yang kadang-kadang boleh dianggap sebagai ketagihan terhadap keenakan rasanya menjadikan penggemar kopi tidak senang duduk jika tidak dapat menikmati minuman tersebut.
Biasanya, ia disediakan secara panas atau sejuk. Sesuai di minum pada bila-bila masa tidak kira pagi, petang atau malam.
Kopi yang diminum setiap hari itu terhasil menerusi pemprosesan biji kopi yang dipanggang, digoreng, dikisar dan kemudiannya diadun bersama bahan penambah perisa bagi kesempurnaan rasanya.
Biji kopi yang hadir dalam pelbagai variasi seperti Arabica, Mocha dan Robusta menjadikan minuman tersebut mempunyai rasa serta aroma yang unik dan tersendiri.
Sesetengah pihak mungkin mengelaskan kopi sebagai minuman golongan kelas atasan. Namun hakikatnya ia diminum oleh semua peringkat lapisan masyarakat. Cuma mungkin kualitinya berbeza-beza.
Justeru, memandangkan permintaan terhadap kopin ini cukup tinggi, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) telah mengambil inisiatif memperkenalkan kopi berimej Malaysia.
Menggunakan jenama KopieSatu, ia mula dilaksanakan pada tahun 2003. Idea menghasil dan memperkenalkan produk berimej tempatan tersebut telah dilontarkan oleh mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.
Menurut Pengurus Hab Pusat Operasi KopieSatu, Shikh Maidin Abdul Kadir, projek tersebut bertujuan mewujudkan satu standard kopi berkualiti tinggi menggunakan jenama Malaysia.
"Menerusi jenama ini, kita mahu rakyat tahu bahawa negara ini sudah mempunyai produk kopi bertaraf lima bintang setanding dengan kopi antarabangsa.
"Selain itu, kita juga berharap agar golongan bumiputera menggunakan peluang ini untuk mula melibatkan diri dalam bidang perniagaan,'' katanya ketika di temui di Kuala Lumpur baru-baru ini.
Menarik mengenai KopieSatu, ia mengetengahkan konsep jualan seperti kafe bergerak yang menggunakan lori untuk bertemu terus dengan pelanggan.
Ketika mula diperkenalkan dahulu, KopieSatu hanya beroperasi menggunakan lima buah lori dengan tawaran enam pilihan menu sahaja.
Atas penerimaan positif, operasi penjualan produk berkenaan kini telah diperluas menggunakan 10 buah lori dengan tawaran 20 jenis kopi.
Setiap hari, kesemua lori ini akan bergerak ke lokasi-lokasi jualan di sekitar Lembah Klang dengan bantuan tenaga kerja seramai 17 orang.
Antara pilihan kopi yang ditawarkan pula adalah seperti Ice Kopie O, Ice Kopie Latte, Honey Ice Latte, Ice Mocha, Ice Chocolate, Ice Blended Cappuccino, Ice Blended Caramel, Hot Cappuccino Honey, Espresso, Kopie O Kaw dan Hot Kopie Latte.
Selain itu, terdapat juga pilihan kopi istimewa yang direka sendiri menggunakan ramuan khas dikenali sebagai Ice Calypso Honey.
"Peringkat awal dahulu, perniagaan KopieSatu hanya mencatatkan jualan sekitar RM200,000 setahun. Namun kini ia telah melonjak kepada RM1.4 juta.
"Maknanya permintaan terhadap produk ini sangatlah menggalakkan dan diterima baik oleh masyarakat,'' jelasnya.
Selain jualan di lokasi biasa, KopieSatu turut menerima pelawaan mempromosi produk itu di beberapa program kerajaan negeri, pelancongan dan acara antarabangsa seperti Formula Satu, GT Jepun, Moto GP dan Kejohanan Bot Laju Antarabangsa.
Menerusi moto 'Keenakan Rasa Untuk Anda', produk KopieSatu ini menawarkan harga yang berpatutan dengan pengekalan kualiti terbaik.
Harga jualannya adalah dalam lingkungan RM2.60 hingga RM7.90 secawan. Setiap lori dilengkapkan dengan peralatan moden seperti mesin penyedia kopi, pengisar dan pembancuh. Semuanya diimport dari Sepanyol dengan kos RM30,000.
Untuk sumber bahan mentah pula, ia menggunakan 100 peratus biji kopi jenis Arabica di import dari Indonesia.
"Biji kopi ini akan dipanggang dan di adun dengan resipi tersendiri agar menghasilkan kopi berkualiti tinggi mengikut cita rasa tempatan.
"Penyediaan kopi ini akan dilengkapkan pula dengan bahan-bahan tambahan seperti gula, susu segar, coklat dan karamel,'' katanya.
Mengenai perancangan pada masa depan, KopieSatu bercadang untuk menambah pilihan menu kopi iaitu Cashew Nut Latte dan Vanilla Latte selain pelbagai jenis teh.
Bagi menarik lebih pelanggan, mereka juga akan memperkenalkan beberapa makanan segera dalam bentuk kuih, kek, roti dan sebagainya.
Sebagai strategi memperluaskan pasaran produk tersebut, pada tahun ini KopieSatu akan membuka peluang perniagaan secara francais berlesen.
Berbeza dengan konsep lori bergerak, francais ini menawarkan aktiviti perniagaan secara kafe atau kiosk statik.
Projek tersebut menyasarkan penyertaan golongan bumiputera, para peniaga industri kecil dan sederhana (IKS) serta pemilik kedai minuman yang ingin menaik taraf perniagaan mereka.
"Francais ini memerlukan pelaburan sebanyak RM140,000 di mana RM50,000 akan digunakan sebagai wang pusingan dan selebihnya untuk membeli peralatan, bahan mentah dan latihan selama tiga bulan.
"Mereka yang berminat perlu mencari tapak sendiri dengan saiz sekurang-kurangnya tiga meter kali tiga meter,'' jelasnya.
Untuk tujuan itu, FAMA bersama Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) juga akan memberi sokongan dari segi permohonan dan bantuan kewangan kepada yang memerlukan.
Setakat ini, pihak FAMA telah menerima permohonan yang agak memberangsangkan terutama daripada pengusaha di sekitar Perlis, Kedah, Pahang dan Kuala Lumpur.
"Sasaran FAMA adalah supaya kafe ini diwujudkan di setiap negeri selain berharap lebih ramai golongan remaja menyertai perniagaan ini.
"Ini kerana sebagai rakyat negara ini, kita patut berbangga dengan pencapaian produk kopi kita sendiri,'' katanya.
Individu yang berminat menyertai projek tersebut boleh terus mengajukan permohonan kepada pihak FAMA melalui talian 03-58824172 atau 012-2883757.

francaise kopiesatu

Nuffnang Ads

Monday, December 13, 2010

KopieSatu jenama semakin popular

(dari kiri) Ketua Pengarah FAMA, Datuk Mohamed Sharif Abdul Aziz bersama Ahmad Shafeez Ibrahim, Shikh Maidin Abdul Kadir dan Badruddin Amiruldin pada pelancaran pengedaran KopieSatu di Restoran Seri Bidara, Petaling Jaya baru-baru ini.


KOPI merupakan minuman yang dinikmati di seluruh dunia. Kenikmatan minuman ini dikongsi bersama oleh semua orang daripada pelbagai negara dan budaya.
Menurut edisi 2010 Laporan Statistik Kopi, minuman ini berada di belakang petroleum sebagai komoditi paling banyak di urusniaga di dunia, iaitu lebih kurang 400 bilion cawan diminum setiap tahun.
Minat terhadap kopi sudah menapak di Malaysia sejak sekian lama. Jenama kopi tempatan sudah lama memenuhi pasaran.
Namun kini, ia diperkuatkan lagi dengan kehadiran jenama-jenama antarabangsa selain kopitiam yang tumbuh ibarat cendawan selepas hujan.
Tarikan terhadap kopi kerana bau harum biji kopi yang baru digiling selepas direndang dengan dicampur gula, marjerin dan tepung.
Selepas itu, ia dibancuh menjadi kopi yang pekat dan dihidangkan dengan cawan-cawan tembikar.
Sementara warga desa dan peminat kopi veteran berpuas hati dengan keenakan kopi tanpa mengendahkan jenama di samping kurang memberi perhatian kepada persekitaran untuk menikmati kopi, penduduk bandar-bandar - khasnya golongan muda ada cita rasa tersendiri.
Mereka suka bergaya - beratur panjang di francais-francais kopi seperti San Francisco, Gloria Jeans, Starbucks, dan Coffee Bean, yang menawarkan pelbagai jenis kopi berjenama bersama pelbagai perisa eksotik.
Pelanggan mewah ini kini mempunyai satu pilihan jenama tempatan iaitu KopieSatu, satu adunan kopi premium istimewa yang cipta oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), yang semakin boleh dilihat di bistro dan kafe popular di sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor.
Bagaimana ia bermula?
Pada 1974, semasa industri kopi menghadapi kesukaran, FAMA membuka sebuah kilang kopi di Banting, Selangor, yang membawa harapan bagi penanam kopi di Kedah, Selangor dan Johor.
Kilang itu membeli kesemua biji kopi Liberica yang dikeluarkan oleh warga tempatan, bersama biji kopi Robusta yang dimport dari Indonesia dan memprosesnya menjadi serbuk kopi yang diedarkan ke kedai-kedai kopi di seluruh Semenanjung.
Operasinya kemudian diperluaskan dengan mengeluarkan uncang kopi Anggerik 3-in-1 menggunakan biji kopi robusta yang ditanam di Sabah dan Sarawak.
KopieSatu adalah hasil ilham mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi yang mahu melihat satu jenama tempatan bersaing dengan tawaran kopi istimewa yang didominasi oleh francais asing di negara ini.
Kopi istimewa itu pula boleh dikatakan tidak berdasarkan adunan daripada sejenis biji kopi sahaja.
Amalan lazim ialah mengadun biji kopi berlainan yang berlawanan rasa untuk mendapatkan rasa yang lebih lembut.
Proses adunan, yang kini telah menjadi satu seni, mewujudkan rasa yang lebih hebat daripada setiap satu jenis kopi yang diadun itu.
“Walaupun biji Arabica adalah yang terbaik dan menawarkan rasa yang kaya dan berperisa tinggi, rahsia dalam menghasilkan rasa yang unik dan tersendiri bergantung kepada proses adunan dan teknik rendang”, kata Pengerusi Hab Operasi KopieSatu, Shikh Maidin Abdul Kadir.
Katanya, mencari satu lagi kopi istimewa yang mempunyai perisa serta kualiti tersendiri merupakan tugas yang sukar.
Ia mengambil masa hampir tiga tahun untuk mendapatkan formula bagi adunan yang tepat serta teknik merendang untuk menghasilkan KopieSatu”, tambah Shikh Maidin.
Akhirnya, KopieSatu, yang diadun daripada campuran tiga jenis biji kopi Arabica yang diimport dari Indonesia, pertama kali muncul pada 2003 bersama enam menu kopi.
Perkenal rasa kepada orang ramai
KopieSatu diperkenalkan kepada umum di konvensyen-konvensyen kebangsaan dan peringkat negeri serta pameran seperti Hari Petani, Penternak dan Nelayan (HPPNK).
Untuk mengukur penerimaan antarabangsa, minuman itu juga dihidangkan pada acara sukan bermotor antarabangsa dan acara-acara sukan, termasuk pameran antarabangsa seperti acara dwi-tahunan Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) yang diadakan baru-baru ini.
Di ibu pejabatnya, FAMA menjalankan sesi ujian rasa bersama pakar-pakar perasa kopi dan para diplomat untuk mendapatkan pendapat mereka berhubung perisa, warna dan aroma pelbagai kopi istimewa. Minuman ini menerima sambutan baik daripada mereka.
Hasil daripada penyelidikan insentif dan pembangunan produk, KopieSatu kini dihidangkan dalam 23 menu dengan slogan Good taste that comes to you (Rasa hebat yang datang kepada anda)
Galak penyertaan bumiputera
“Sebagai satu inisiatif untuk membangunkan sebuah pasaran bagi kopi Malaysia dan menggalakkan industri pertanian tempatan, KopieSatu merupakan platform paling baik untuk menceburi industri kopi bagi usahawan Bumiputera yang terbabit dalam industri kecil dan sederhana,” kata Pengerusi FAMA Datuk Paduka Badruddin Amiruldin di pelancaran pengedaran KopieSatu di Restoran Seri Bidara di Bandar Sunway, baru-baru ini.
Restoran Seri Bidara merupakan kedai makan pertama menawarkan keseluruhan 23 menu KopieSatu. Pemiliknya, Ahmad Shafeez Ibrahim, 23, berkelulusan diploma dalam Pengurusan Perniagaan dan Seni Masakan, merancang untuk membuka lima lagi kedai kopi yang sama dalam tempoh tiga tahun akan datang.
Bagi mereka yang berminat untuk turut serta dalam perniagaan KopieSatu, FAMA telah menyediakan tiga mod penyertaan yang disediakan khusus untuk memenuhi keperluan berbeza bagi mereka yang berminat dalam perniagaan minuman kopi.
Mereka yang baru mahu bermula mempunyai pilihan sama ada untuk melabur dalam satu warung tetap yang memerlukan pelaburan sebanyak RM35,000, atau pelaburan RM150,000 bagi karavan bergerak.
Selain daripada kiosk atau kenderaan bermotor dan pengubahsuaian bagi karavan; kos itu turut mengambil kira pakaian seragam, mesin untuk bru kopi, peralatan lain, dan latihan intensif seminggu bagi dua orang, yang dijalankan di Pusat Hab Operasi KopieSatu FAMA di Puchong.
Mereka yang sudahpun mempunyai kedai hanya perlu melabur RM30,000 bagi peralatan, pakaian seragam serta latihan sebelum mereka boleh menghidangkan KopieSatu di permis perniagaan mereka.
Bukan seperti jenama kopi gourmet yang lain, usahawan KopieSatu tidak dikenakan bayaran deposit francais yang tinggi.
Untuk memastikan setiap bru itu unggul dan kepuasan pada setiap cawan, kesemua kedai KopieSatu dilengkapi secara profesional Mesin Espresso Mairali yang dikilangkan di Singapura di bawah lesen Quality Espresso di Sepanyol. Bersama pakej pelaburan yang menarik ini, FAMA telah menetapkan sasarannya untuk mewujudkan 50 orang usahawan KopieSatu menjelang hujung tahun ini.
Dalam gaya hidup pesat hari ini, menikmati segelas kopi panas yang menyegarkan sambil membaca buku, mendengar muzik yang diminati atau berbual bersama rakan-rakan karib; mungkin sesuatu yang begitu hebat rasanya. Dengan lebih ramai pengguna menemui tahap kualiti dan perisa pada KopieSatu, banyak pertanyaan diterima daripada pelabur dan usahawan yang berminat.
Selain itu operasi peruncitan sedia ada merentasi kawasan-kawasan perumahan di Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang; termasuk agro-bazaar di kawasan R&R di sepanjang lebuh raya PLUS, FAMA telah menerima permintaan daripada Terengganu, Kelantan, Johor dan Sabah.
Terdapat rancangan untuk memperkenalkan KopieSatu di luar negara. Menurut Shikh Maidin, rundingan untuk memulakan sebuah kedai Kopiesatu di Perth, Australia sedang dijalankan.
“FAMA akan mencari jalan bersama Perbadanan Pembangunan Pelancongan (TDC) dan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) untuk menggunakan kelebihan daripada Kempen Global Dapur Malaysia dan memperkenalkan KopieSatu di arena antarabangsa”, kata Badruddin.
Sementara itu, mereka yang berminat untuk menjadi usahawan KopieSatu boleh sama ada menghubungi terus ibu pejabat FAMA di 03-61262020 atau Pusat Operasi Hab FAMA di Puchong Jaya di 03-58824172.

Wednesday, March 6, 2013

buat web dpt 1 ribu

Buat Website Dapat Duit RM1000 (Hubungi  019-9199211)

Buat website  dapat duit RM1000. Keutamaan kepada usahawan wanita, umur 18-65, ada produk perniagaan/produk perkhidmatan. Jika pandai boleh buat sendiri atau boleh upah. Bayar hanya RM100 shj.

Untuk 50,000 orang. Masih terbuka. Siapa cepat dia dapat....buat sebelum terlambat. Saya dah buat, anda bila lagi????

Sunday, March 3, 2013

lori mini utk berniaga

Lori komersial Chana Era Star


LORI kecil ini sangat laris di China berikutan kualiti dan harganya yang berpatutan.


BERITA baik buat golongan yang terlibat dalam perusahaan industri kecil dan sederhana (IKS). Ini kerana mereka kini boleh memiliki lori pikap pada harga yang cukup berpatutan.
Diberi nama Chana Era Star, lori tersebut diedar dan dibawa masuk ke pasaran tempatan oleh pihak Changan Berjaya Auto Sdn. Bhd. (Changan Berjaya).
Lori bagi tujuan komersial itu terdiri daripada beberapa varian seperti bertubuh besi, kayu, van luton, van kotak dan lori untuk pasar malam. Ia ditawarkan pada harga bermula RM36,000 hingga RM39,000 sahaja.
Menggunakan teknologi Jepun, jentera tahan lasak itu dikeluarkan oleh pengeluar kenderaan terkemuka di China, Changan Automobile. Syarikat itu merupakan pengeluar kenderaan nombor satu di China berdasarkan kepada pengeluarannya yang mencecah lebih satu juta unit pada tahun lalu.
Tahun 2010 juga menyaksikan Changan Automobile menduduki tempat ke-17 dalam senarai pengeluar kenderaan dunia.
Harus tahu bahawa lori Chana Era Star telah mencipta nama sebagai lori mini terunggul di China dari tahun 2006 hingga 2010. Ia dilengkapi dengan enjin bersesaran 1.3 liter yang mampu menjana kuasa sehingga 58Kw dan tork maksimum 11 kg.cm. Enjin tersebut dipadankan dengan transmisi manual lima kelajuan.
Lori yang mampu menampung beban dalam jumlah tinggi itu dipasang di kilang Oriental Assemblers di Johor. Pelancaran model pemasangan tempatan (CKD) dijangka dibuat pada suku terakhir tahun ini.
Ketua Pegawai Eksekutif Changan Berjaya, Datuk Tony Khor menyatakan bahawa pihaknya optimis untuk menjadi hab pengeluaran lori komersial Chana Era Stardengan pemanduan kanan bagi pasaran Asean dalam tempoh tiga tahun akan datang.
Keyakinan itu berdasarkan kepada maklum balas positif yang diterima daripada pasaran tempatan dan serantau. “Buat masa sekarang, kami baru membawa masuk sebanyak 100 unit lori Chana Era Star dalam bentuk CBU. Kebanyakannya sudah pun dijual.
“Berikutan perkembangan itu, kami yakin dengan potensi lori Chana Era Star di Malaysia. Kenderaan ini amat sesuai untuk kegunaan para peniaga kerana saiz dan keupayaan muatannya yang tinggi,” kata Tony.
Beliau turut memberitahu aspek harga berpatutan, perkhidmatan sokongan selepas jualan yang kukuh dan kemudahan pinjaman menjadi faktor penarik kepada para pelanggan untuk memiliki lori komersial tersebut.

menu 5 bintang di tepi jalan


Menu lima bintang, gerai tepi jalan

SUASANA Jalan Damanlela, Pusat Bandar Damansara, Kuala Lumpur pada waktu malam sepi tanpa deruman enjin kenderaan.
Pada waktu siang, jalan itu sibuk kerana menjadi laluan utama bagi penjawat awam dan swasta yang bekerja di bangunan-bangunan pejabat sekitar jalan tersebut.
Waktu malam pula, penduduk yang tinggal di kawasan apartmen berhampiran jalan itu lebih tertumpu di beberapa kawasan seperti di restoran McDonald's, kedai runcit 24 jam dan beberapa restoran mamak.
Begitupun, di satu sudut jalan tersebut terdapat sebuah gerai yang menjadi tumpuan orang ramai. Bukan struktur gerai mudah alih konvensional, ia sebaliknya merupakan sebuah lori kecil yang diubah suai.
Kelompok pelanggan yang memeriahkan suasana di situ boleh memilih sama ada untuk memesan makanan untuk dibungkus dan dibawa pulang mahu pun menikmatinya terus di meja makan yang disediakan.
"Ini kali pertama saya ke tempat makan yang menghidangkan menu ala Barat yang dijual di atas lori dan senario ini amat unik," ujar Nur Aina Omar, 25.
Aina dan rakannya, Sheila Shareena Mohamed Hamidi merupakan penggemar menu hidangan ala Barat seperti spageti, piza, burger, bebola daging dan lasagna.
"Saya tidak sangka akan menemui spageti yang dijual pada harga RM5 di Kuala Lumpur ini. Namun, Humble Chef telah menyangkal persepsi saya itu," jelasnya.
Kunjungan kali pertama Nur Aina dan Sheila dari Puchong ke lori Humble Chef yang terletak di Jalan Damanlela baru-baru ini ternyata berbaloi kerana makanan yang disediakan menepati cita rasa mereka.


WALAUPUN dengan sebuah lori kecil, Humble Chef menjadi tarikan orang ramai yang berkunjung ke Pusat Bandar Damansara pada waktu malam.Tambah penjawat dalam sektor swasta itu, dia menggemari tempat makan seperti Humble Chef kerana mempunyai ciri-ciri santai dan ringkas walaupun tempat makan itu terletak di tepi jalan.
Sejak kira-kira empat tahun lalu, Humble Chef sudah dikenali sebagai gerai yang menggunakan lori kecil untuk menghidangkan makanan Barat ringkas seperti spageti, roti pita dan telur dadar (omelette).
Sesiapa sahaja yang pernah berkunjung ke Humble Chef, pasti berpuas hati dengan harga serta kualiti makanan yang ditawarkan oleh jenama tersebut.
Langkah mula
Pemilik Humble Chef, Rosman Hussin Rizal, 30 memberitahu, idea untuk menghasilkan makanan ala Barat yang dijual dengan lori itu timbul empat tahun lalu.
Ketika itu, lokasi pertama untuk mengenengahkan ideanya itu ialah di hadapan Masjid Wilayah yang terletak di Jalan Duta.
"Dengan hanya dua menu utama iaitu spageti bolognese ayam dan daging, saya nekad untuk menjalankan perniagaan saya sendiri dengan sedikit bantuan kewangan daripada ibu.
"Pada waktu itu, saya berniaga pada setiap waktu tengah hari. Saya yang mengambil pesanan dan saya juga yang akan memasak setiap hidangan.
Hari Jumaat merupakan hari yang paling mendapat sambutan. Kebanyakan yang datang ke lori saya ketika itu merupakan penjawat awam yang dalam tempoh percubaan untuk diet," ujar graduan Diploma Seni Kulinari, Kolej Legend, Kuala Lumpur itu.
Dia tidak meletakkan harapan yang tinggi dan hanya berharap mendapat pulangan harian sebanyak RM100 termasuk keuntungan dan modal.
Menurutnya, setelah beberapa bulan berniaga, dia mengambil keputusan untuk mengubah lokasi perniagaannya itu ke Jalan Damanlela kerana menyukai panorama malam di sekitar jalan tersebut.
"Sebagai seorang bekas pelajar seni kulinari, saya tahu mengenai pasaran makanan di Malaysia. Rakyat negara ini menyukai makanan yang murah dan hidangannya pula ringkas.
"Ketika mula berpindah, saya dan seorang rakan tidak memperoleh banyak pelanggan. Rata-ratanya yang datang untuk bungkus makanan untuk dibawa pulang.


ROSMAN (kanan) turut membantu Mokhtar dalam penyediaan hidangan ala Barat di restorannya."Namun, selepas masakan Humble Chef telah diulas baik oleh sebuah laman blog terkenal iaitu Bangsar Babe, pelanggan kami semakin bertambah. Daripada tiada kerusi dan meja untuk pelanggan, kami akhirnya menambah kelengkapan tersebut sedikit demi sedikit," ujar anak kelahiran Seremban, Negeri Sembilan itu.
Ketika ditanya mengenai penggunaan jenama Humble Chef, Rosman memberitahu, idea tersebut datang daripada bapanya yang merujuk kepada sikapnya yang suka merendah diri.
Buka restoran
Selain daripada berniaga dengan lori, Rosman telah mengembangkan perniagaannya dengan membuka restoran yang terletak di Jalan Medan Setia 2, Plaza Damansara sejak setahun lalu.
Walaupun telah membuka restoran, Rosman masih mengekalkan menu, kualiti dan yang paling penting, harga yang sama seperti yang dijual di lori.
"Setiap resipi yang disediakan untuk pelanggan merupakan resipi rahsia yang dicipta sendiri oleh saya. Penyediaan hidangan tidak menggunakan bahan pengawet dan terjamin halal dan bersih.
"Saya amat mementingkan keaslian sesuatu makanan. Setiap restoran perlu ada signatur tersendiri untuk menarik pelanggan tidak kira menjual makanan tradisional atau masakan Barat," ujarnya mengenai menu di gerainya yang turut menjadi pilihan ramai selebriti tanah air.
Sementara itu, sahabat Rosman yang bertindak selaku tukang masak di restoran Humble Chef, Mokhtar Hashim, 30, memberitahu, dia berasa gembira apabila melihat pinggan kosong dipulangkan ke dapur selepas pelanggan menjamu selera.
"Bagi saya, apabila pelanggan menghabiskan makanan, mereka suka akan hidangan itu. Itu juga merupakan salah satu motivasi kepada saya untuk terus menghasilkan hidangan terbaik kepada mereka," ujarnya.


SUASANA restoran Humble Chef semakin meriah dengan kehadiran pelanggan apabila menjelang waktu makan tengah hari.Mengimbau kenangan yang tidak dapat dilupakan Rosman adalah apabila seorang pengkritik masakan dari Singapura pernah berkunjung ke restorannya dan memuji masakan Humble Chef.
"Saya tidak tahu bahawa dia merupakan pengkritik masakan. Usai dia menghabiskan makanan, dia mengatakan makanan ala Barat di restoran ini ringkas dan sedap," ujarnya.
Rosman memberitahu, tukang masak di restoran mahupun di lori Humble Chef mampu menyiapkan hidangan spageti dalam masa satu minit.
Selain menggunakan Facebook dan Twitter sebagai strategi pemasaran Humble Chef, Rosman juga percaya bahawa percakapan dari mulut ke mulut yang dibawa oleh pelanggan merupakan strategi pemasaran terbaik.
"Kebanyakan pelanggan setia Humble Chef merupakan pelanggan yang mendengar buah mulut rakan-rakan mereka yang pernah ke lori saya. Dengan itu, secara tidak langsung nama Humble Chef tersebar kepada pelanggan baharu," ujarnya.
Menurut Rosman, dia kini sedang merancang untuk membuka cawangan restoran Humble Chef di Shah Alam.

bangun semula dgn cendol

CENDOL DURIAN JADI TARUHAN“Saya dahulu kategori orang senang. Semuanya berkat cendol. Saya mampu memiliki kereta berjenama, ada lori dan mendiami rumah yang selesa. Pendapatan saya kala itu, ada kalanya mencecah RM500 sehari. Siapa sangka saya akan menjadi penerima zakat.” Demikianlah sedikit perkongsian Borhan bin Salikon, 44. Lelaki cekal yang bangkit daripada kegagalan demi kejayaan.

“Kala itu, sekitar tahun 2005 saya dipengaruhi kawan-kawan menukar haluan bisnes. Kata mereka, bisnes dalam bidang cendol tidak menguntungkan. Mereka mengajak saya menceburi bisnes kayu balak, jongkong emas dan kayu getah. Dek kerana terpengaruh, saya merubah haluan dan tanpa sedar itulah titik permulaan kejatuhan saya dalam dunia perniagaan.” Ulasnya lagi.
Benar, dunia perniagaan bukanlah perkara mainan. Kesilapan menghitung, mengakibatkan rugi yang tidak tertanggung. Borhan sudah merasainya. Lalu, pada tahun 2007, dia tegar membuat keputusan. Bersama isteri dan lapan orang anak, Borhan meninggalkan Kuala Selangor mencuba nasib di Kuala Lumpur.
“Dari rumah besar, akhirnya di bilik kecil berukuran 10 X 10 saya terdampar. Saya gagahkan diri, justeru kehidupan sebelum itu amat menjerakan. Manalah tahu di Kuala Lumpur saya mampu mencari titik permulaan baharu. Dalam kesempitan itulah, anak-anak saya juga telah tidak bersekolah selama setengah tahun. Bahkan saya pernah tidak membayar zakat fitrah, kerana sudah tidak mampu.” Luahnya.
“Tidak lagi betah mendiami bilik kecil di Kuala Lumpur, lalu saya mengubah arah. Kali ini, saya membawa keluarga berpindah ke Gombak pula. Akhirnya, di Gombak itulah saya bertemu dengan ‘pintu’ yang membuka jalan untuk saya kembali bernafas dengan lega. Semuanya bermula apabila pada suatu hari, saya dikunjungi wartawan sebuah akhbar. Mereka memang aktif mencari orang susah. Melalui akhbar berkenaan, kesusahan saya dipaparkan. Ia akhirnya membawa kepada pertemuan dengan pihak Lembaga Zakat Selangor (LZS).” Borham terus mengungkit kisah silam.
“Tanpa saya sangka, LZS benar-benar membukakan serelung cahaya perubahan buat diri saya. Apatah lagi, saya sendiri tidak berniat untuk terus menjadi penerima. Bagi saya, bakat dan kebolehan serta pengalaman berniaga cendol selama 15 tahun sebelum ini, adalah sesuatu yang amat berharga untuk dipersiakan begitu sahaja. Saya mahu mencuba nasib berniaga lagi dan LZS memberikan jalannya.”
Di Gombak, kehidupan Borhan sekeluarga kian pulih. Anak-anaknya yang pernah keciciran sekolah selama setengah tahun kembali bersekolah. LZS turut menyediakan pelbagai bantuan, seperti bantuan pendidikan, hari raya dan terutamanya bantuan kewangan bulanan buat beliau sekeluarga. Bahkan Jabatan Kebajikan Masyarakat turut turun padang menghulurkan bantuan bulanan.
“Dengan semua bantuan inilah, saya mampu mengorak langkah untuk pulih kembali.” Ujar Borhan.
Dengan peluang membuka kembali perniagaan yang terbuka luas, Borham memohon dan beliau dibantu beberapa kali oleh LZS di bawah skim bantuan perniagaan ini.
“Alhamdulillah, pada tahun 2010 yang lalu LZS telah menyalurkan RM9,490.00 bagi saya membeli peralatan. Pihak kerajaan juga memberikan bantuan pembelian mesin. Dengan itu, dapatlah saya memiliki set generator, mesin memproses cendol, mesin memerah santan, mesin pengisar air batu dan peti ais. Semua ini perlu, kerana saya memang menyediakan cendol buatan sendiri 100 peratus. Ini adalah resepi asli saya sejak 1987 lagi.
“Kemudian, LZS meluluskan lagi bantuan bagi saya membina gerai sebanyak RM12,386.00. Dengan modal itulah saya membina sendiri kedai ini. Akhirnya, LZS memberikan saya modal pusingan sebanyak RM5,000.00, bagi membolehkan saya membeli bahan-bahan mentah untuk berniaga. Dengan kesemua modal inilah saya berdikit-dikit berbelanja sehingga perniagaan saya tegak kembali.”
Kini, Alhamdulillah perniagaan Borhan kian stabil. Bahkan, pada penghujung tahun 2010 beliau sudah enggan menerima apa-apa bantuan zakat lagi. Baginya, bantuan modal perniagaan yang diperolehi sudah memadai.
“Jika diberi kesempatan, saya mahu mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pembayar zakat. Kini pendapatan saya sudah lebih daripada mencukupi. Saya sendiri berhasrat, pada penghujung tahun ini untuk mengeluarkan zakat. Saya juga mengambil kesempatan ini, menyeru kepada semua penerima zakat agar tidak terus rela membiarkan diri dalam keadaan menerima semata-mata. Kita mesti ada usaha membawa diri kepada kejayaan.
“Saya juga ingin menawarkan kepada sesiapa sahaja, khususnya kepada asnaf zakat di LZS untuk bersama-sama saya memajukan perniagaan cendol ini. Jika mereka mahu, saya sedia memfrancaiskannya. Saya mahu kita sama-sama berjaya, di dunia dan akhirat.” Tuntasnya menamatkan bicara.
Nota: Untuk menikmati keenakan cendol durian, cendol labu dan sebagainya serta keunikan laksa beliau, gerai Cendol Durian Borhan terletak di Bt. 2, Pasir Penambang, Kuala Selangor. Beliau boleh dihubungi di talian 017-6573096 atau 017-2914630.