Wednesday, March 6, 2013

buat web dpt 1 ribu

Buat Website Dapat Duit RM1000 (Hubungi  019-9199211)

Buat website  dapat duit RM1000. Keutamaan kepada usahawan wanita, umur 18-65, ada produk perniagaan/produk perkhidmatan. Jika pandai boleh buat sendiri atau boleh upah. Bayar hanya RM100 shj.

Untuk 50,000 orang. Masih terbuka. Siapa cepat dia dapat....buat sebelum terlambat. Saya dah buat, anda bila lagi????

Sunday, March 3, 2013

lori mini utk berniaga

Lori komersial Chana Era Star


LORI kecil ini sangat laris di China berikutan kualiti dan harganya yang berpatutan.


BERITA baik buat golongan yang terlibat dalam perusahaan industri kecil dan sederhana (IKS). Ini kerana mereka kini boleh memiliki lori pikap pada harga yang cukup berpatutan.
Diberi nama Chana Era Star, lori tersebut diedar dan dibawa masuk ke pasaran tempatan oleh pihak Changan Berjaya Auto Sdn. Bhd. (Changan Berjaya).
Lori bagi tujuan komersial itu terdiri daripada beberapa varian seperti bertubuh besi, kayu, van luton, van kotak dan lori untuk pasar malam. Ia ditawarkan pada harga bermula RM36,000 hingga RM39,000 sahaja.
Menggunakan teknologi Jepun, jentera tahan lasak itu dikeluarkan oleh pengeluar kenderaan terkemuka di China, Changan Automobile. Syarikat itu merupakan pengeluar kenderaan nombor satu di China berdasarkan kepada pengeluarannya yang mencecah lebih satu juta unit pada tahun lalu.
Tahun 2010 juga menyaksikan Changan Automobile menduduki tempat ke-17 dalam senarai pengeluar kenderaan dunia.
Harus tahu bahawa lori Chana Era Star telah mencipta nama sebagai lori mini terunggul di China dari tahun 2006 hingga 2010. Ia dilengkapi dengan enjin bersesaran 1.3 liter yang mampu menjana kuasa sehingga 58Kw dan tork maksimum 11 kg.cm. Enjin tersebut dipadankan dengan transmisi manual lima kelajuan.
Lori yang mampu menampung beban dalam jumlah tinggi itu dipasang di kilang Oriental Assemblers di Johor. Pelancaran model pemasangan tempatan (CKD) dijangka dibuat pada suku terakhir tahun ini.
Ketua Pegawai Eksekutif Changan Berjaya, Datuk Tony Khor menyatakan bahawa pihaknya optimis untuk menjadi hab pengeluaran lori komersial Chana Era Stardengan pemanduan kanan bagi pasaran Asean dalam tempoh tiga tahun akan datang.
Keyakinan itu berdasarkan kepada maklum balas positif yang diterima daripada pasaran tempatan dan serantau. “Buat masa sekarang, kami baru membawa masuk sebanyak 100 unit lori Chana Era Star dalam bentuk CBU. Kebanyakannya sudah pun dijual.
“Berikutan perkembangan itu, kami yakin dengan potensi lori Chana Era Star di Malaysia. Kenderaan ini amat sesuai untuk kegunaan para peniaga kerana saiz dan keupayaan muatannya yang tinggi,” kata Tony.
Beliau turut memberitahu aspek harga berpatutan, perkhidmatan sokongan selepas jualan yang kukuh dan kemudahan pinjaman menjadi faktor penarik kepada para pelanggan untuk memiliki lori komersial tersebut.

menu 5 bintang di tepi jalan


Menu lima bintang, gerai tepi jalan





SUASANA Jalan Damanlela, Pusat Bandar Damansara, Kuala Lumpur pada waktu malam sepi tanpa deruman enjin kenderaan.
Pada waktu siang, jalan itu sibuk kerana menjadi laluan utama bagi penjawat awam dan swasta yang bekerja di bangunan-bangunan pejabat sekitar jalan tersebut.
Waktu malam pula, penduduk yang tinggal di kawasan apartmen berhampiran jalan itu lebih tertumpu di beberapa kawasan seperti di restoran McDonald's, kedai runcit 24 jam dan beberapa restoran mamak.
Begitupun, di satu sudut jalan tersebut terdapat sebuah gerai yang menjadi tumpuan orang ramai. Bukan struktur gerai mudah alih konvensional, ia sebaliknya merupakan sebuah lori kecil yang diubah suai.
Kelompok pelanggan yang memeriahkan suasana di situ boleh memilih sama ada untuk memesan makanan untuk dibungkus dan dibawa pulang mahu pun menikmatinya terus di meja makan yang disediakan.
"Ini kali pertama saya ke tempat makan yang menghidangkan menu ala Barat yang dijual di atas lori dan senario ini amat unik," ujar Nur Aina Omar, 25.
Aina dan rakannya, Sheila Shareena Mohamed Hamidi merupakan penggemar menu hidangan ala Barat seperti spageti, piza, burger, bebola daging dan lasagna.
"Saya tidak sangka akan menemui spageti yang dijual pada harga RM5 di Kuala Lumpur ini. Namun, Humble Chef telah menyangkal persepsi saya itu," jelasnya.
Kunjungan kali pertama Nur Aina dan Sheila dari Puchong ke lori Humble Chef yang terletak di Jalan Damanlela baru-baru ini ternyata berbaloi kerana makanan yang disediakan menepati cita rasa mereka.


WALAUPUN dengan sebuah lori kecil, Humble Chef menjadi tarikan orang ramai yang berkunjung ke Pusat Bandar Damansara pada waktu malam.



Tambah penjawat dalam sektor swasta itu, dia menggemari tempat makan seperti Humble Chef kerana mempunyai ciri-ciri santai dan ringkas walaupun tempat makan itu terletak di tepi jalan.
Sejak kira-kira empat tahun lalu, Humble Chef sudah dikenali sebagai gerai yang menggunakan lori kecil untuk menghidangkan makanan Barat ringkas seperti spageti, roti pita dan telur dadar (omelette).
Sesiapa sahaja yang pernah berkunjung ke Humble Chef, pasti berpuas hati dengan harga serta kualiti makanan yang ditawarkan oleh jenama tersebut.
Langkah mula
Pemilik Humble Chef, Rosman Hussin Rizal, 30 memberitahu, idea untuk menghasilkan makanan ala Barat yang dijual dengan lori itu timbul empat tahun lalu.
Ketika itu, lokasi pertama untuk mengenengahkan ideanya itu ialah di hadapan Masjid Wilayah yang terletak di Jalan Duta.
"Dengan hanya dua menu utama iaitu spageti bolognese ayam dan daging, saya nekad untuk menjalankan perniagaan saya sendiri dengan sedikit bantuan kewangan daripada ibu.
"Pada waktu itu, saya berniaga pada setiap waktu tengah hari. Saya yang mengambil pesanan dan saya juga yang akan memasak setiap hidangan.
Hari Jumaat merupakan hari yang paling mendapat sambutan. Kebanyakan yang datang ke lori saya ketika itu merupakan penjawat awam yang dalam tempoh percubaan untuk diet," ujar graduan Diploma Seni Kulinari, Kolej Legend, Kuala Lumpur itu.
Dia tidak meletakkan harapan yang tinggi dan hanya berharap mendapat pulangan harian sebanyak RM100 termasuk keuntungan dan modal.
Menurutnya, setelah beberapa bulan berniaga, dia mengambil keputusan untuk mengubah lokasi perniagaannya itu ke Jalan Damanlela kerana menyukai panorama malam di sekitar jalan tersebut.
"Sebagai seorang bekas pelajar seni kulinari, saya tahu mengenai pasaran makanan di Malaysia. Rakyat negara ini menyukai makanan yang murah dan hidangannya pula ringkas.
"Ketika mula berpindah, saya dan seorang rakan tidak memperoleh banyak pelanggan. Rata-ratanya yang datang untuk bungkus makanan untuk dibawa pulang.


ROSMAN (kanan) turut membantu Mokhtar dalam penyediaan hidangan ala Barat di restorannya.



"Namun, selepas masakan Humble Chef telah diulas baik oleh sebuah laman blog terkenal iaitu Bangsar Babe, pelanggan kami semakin bertambah. Daripada tiada kerusi dan meja untuk pelanggan, kami akhirnya menambah kelengkapan tersebut sedikit demi sedikit," ujar anak kelahiran Seremban, Negeri Sembilan itu.
Ketika ditanya mengenai penggunaan jenama Humble Chef, Rosman memberitahu, idea tersebut datang daripada bapanya yang merujuk kepada sikapnya yang suka merendah diri.
Buka restoran
Selain daripada berniaga dengan lori, Rosman telah mengembangkan perniagaannya dengan membuka restoran yang terletak di Jalan Medan Setia 2, Plaza Damansara sejak setahun lalu.
Walaupun telah membuka restoran, Rosman masih mengekalkan menu, kualiti dan yang paling penting, harga yang sama seperti yang dijual di lori.
"Setiap resipi yang disediakan untuk pelanggan merupakan resipi rahsia yang dicipta sendiri oleh saya. Penyediaan hidangan tidak menggunakan bahan pengawet dan terjamin halal dan bersih.
"Saya amat mementingkan keaslian sesuatu makanan. Setiap restoran perlu ada signatur tersendiri untuk menarik pelanggan tidak kira menjual makanan tradisional atau masakan Barat," ujarnya mengenai menu di gerainya yang turut menjadi pilihan ramai selebriti tanah air.
Sementara itu, sahabat Rosman yang bertindak selaku tukang masak di restoran Humble Chef, Mokhtar Hashim, 30, memberitahu, dia berasa gembira apabila melihat pinggan kosong dipulangkan ke dapur selepas pelanggan menjamu selera.
"Bagi saya, apabila pelanggan menghabiskan makanan, mereka suka akan hidangan itu. Itu juga merupakan salah satu motivasi kepada saya untuk terus menghasilkan hidangan terbaik kepada mereka," ujarnya.


SUASANA restoran Humble Chef semakin meriah dengan kehadiran pelanggan apabila menjelang waktu makan tengah hari.



Mengimbau kenangan yang tidak dapat dilupakan Rosman adalah apabila seorang pengkritik masakan dari Singapura pernah berkunjung ke restorannya dan memuji masakan Humble Chef.
"Saya tidak tahu bahawa dia merupakan pengkritik masakan. Usai dia menghabiskan makanan, dia mengatakan makanan ala Barat di restoran ini ringkas dan sedap," ujarnya.
Rosman memberitahu, tukang masak di restoran mahupun di lori Humble Chef mampu menyiapkan hidangan spageti dalam masa satu minit.
Selain menggunakan Facebook dan Twitter sebagai strategi pemasaran Humble Chef, Rosman juga percaya bahawa percakapan dari mulut ke mulut yang dibawa oleh pelanggan merupakan strategi pemasaran terbaik.
"Kebanyakan pelanggan setia Humble Chef merupakan pelanggan yang mendengar buah mulut rakan-rakan mereka yang pernah ke lori saya. Dengan itu, secara tidak langsung nama Humble Chef tersebar kepada pelanggan baharu," ujarnya.
Menurut Rosman, dia kini sedang merancang untuk membuka cawangan restoran Humble Chef di Shah Alam.

bangun semula dgn cendol

CENDOL DURIAN JADI TARUHAN



“Saya dahulu kategori orang senang. Semuanya berkat cendol. Saya mampu memiliki kereta berjenama, ada lori dan mendiami rumah yang selesa. Pendapatan saya kala itu, ada kalanya mencecah RM500 sehari. Siapa sangka saya akan menjadi penerima zakat.” Demikianlah sedikit perkongsian Borhan bin Salikon, 44. Lelaki cekal yang bangkit daripada kegagalan demi kejayaan.

“Kala itu, sekitar tahun 2005 saya dipengaruhi kawan-kawan menukar haluan bisnes. Kata mereka, bisnes dalam bidang cendol tidak menguntungkan. Mereka mengajak saya menceburi bisnes kayu balak, jongkong emas dan kayu getah. Dek kerana terpengaruh, saya merubah haluan dan tanpa sedar itulah titik permulaan kejatuhan saya dalam dunia perniagaan.” Ulasnya lagi.
Benar, dunia perniagaan bukanlah perkara mainan. Kesilapan menghitung, mengakibatkan rugi yang tidak tertanggung. Borhan sudah merasainya. Lalu, pada tahun 2007, dia tegar membuat keputusan. Bersama isteri dan lapan orang anak, Borhan meninggalkan Kuala Selangor mencuba nasib di Kuala Lumpur.
“Dari rumah besar, akhirnya di bilik kecil berukuran 10 X 10 saya terdampar. Saya gagahkan diri, justeru kehidupan sebelum itu amat menjerakan. Manalah tahu di Kuala Lumpur saya mampu mencari titik permulaan baharu. Dalam kesempitan itulah, anak-anak saya juga telah tidak bersekolah selama setengah tahun. Bahkan saya pernah tidak membayar zakat fitrah, kerana sudah tidak mampu.” Luahnya.
“Tidak lagi betah mendiami bilik kecil di Kuala Lumpur, lalu saya mengubah arah. Kali ini, saya membawa keluarga berpindah ke Gombak pula. Akhirnya, di Gombak itulah saya bertemu dengan ‘pintu’ yang membuka jalan untuk saya kembali bernafas dengan lega. Semuanya bermula apabila pada suatu hari, saya dikunjungi wartawan sebuah akhbar. Mereka memang aktif mencari orang susah. Melalui akhbar berkenaan, kesusahan saya dipaparkan. Ia akhirnya membawa kepada pertemuan dengan pihak Lembaga Zakat Selangor (LZS).” Borham terus mengungkit kisah silam.
“Tanpa saya sangka, LZS benar-benar membukakan serelung cahaya perubahan buat diri saya. Apatah lagi, saya sendiri tidak berniat untuk terus menjadi penerima. Bagi saya, bakat dan kebolehan serta pengalaman berniaga cendol selama 15 tahun sebelum ini, adalah sesuatu yang amat berharga untuk dipersiakan begitu sahaja. Saya mahu mencuba nasib berniaga lagi dan LZS memberikan jalannya.”
Di Gombak, kehidupan Borhan sekeluarga kian pulih. Anak-anaknya yang pernah keciciran sekolah selama setengah tahun kembali bersekolah. LZS turut menyediakan pelbagai bantuan, seperti bantuan pendidikan, hari raya dan terutamanya bantuan kewangan bulanan buat beliau sekeluarga. Bahkan Jabatan Kebajikan Masyarakat turut turun padang menghulurkan bantuan bulanan.
“Dengan semua bantuan inilah, saya mampu mengorak langkah untuk pulih kembali.” Ujar Borhan.
Dengan peluang membuka kembali perniagaan yang terbuka luas, Borham memohon dan beliau dibantu beberapa kali oleh LZS di bawah skim bantuan perniagaan ini.
“Alhamdulillah, pada tahun 2010 yang lalu LZS telah menyalurkan RM9,490.00 bagi saya membeli peralatan. Pihak kerajaan juga memberikan bantuan pembelian mesin. Dengan itu, dapatlah saya memiliki set generator, mesin memproses cendol, mesin memerah santan, mesin pengisar air batu dan peti ais. Semua ini perlu, kerana saya memang menyediakan cendol buatan sendiri 100 peratus. Ini adalah resepi asli saya sejak 1987 lagi.
“Kemudian, LZS meluluskan lagi bantuan bagi saya membina gerai sebanyak RM12,386.00. Dengan modal itulah saya membina sendiri kedai ini. Akhirnya, LZS memberikan saya modal pusingan sebanyak RM5,000.00, bagi membolehkan saya membeli bahan-bahan mentah untuk berniaga. Dengan kesemua modal inilah saya berdikit-dikit berbelanja sehingga perniagaan saya tegak kembali.”
Kini, Alhamdulillah perniagaan Borhan kian stabil. Bahkan, pada penghujung tahun 2010 beliau sudah enggan menerima apa-apa bantuan zakat lagi. Baginya, bantuan modal perniagaan yang diperolehi sudah memadai.
“Jika diberi kesempatan, saya mahu mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pembayar zakat. Kini pendapatan saya sudah lebih daripada mencukupi. Saya sendiri berhasrat, pada penghujung tahun ini untuk mengeluarkan zakat. Saya juga mengambil kesempatan ini, menyeru kepada semua penerima zakat agar tidak terus rela membiarkan diri dalam keadaan menerima semata-mata. Kita mesti ada usaha membawa diri kepada kejayaan.
“Saya juga ingin menawarkan kepada sesiapa sahaja, khususnya kepada asnaf zakat di LZS untuk bersama-sama saya memajukan perniagaan cendol ini. Jika mereka mahu, saya sedia memfrancaiskannya. Saya mahu kita sama-sama berjaya, di dunia dan akhirat.” Tuntasnya menamatkan bicara.
Nota: Untuk menikmati keenakan cendol durian, cendol labu dan sebagainya serta keunikan laksa beliau, gerai Cendol Durian Borhan terletak di Bt. 2, Pasir Penambang, Kuala Selangor. Beliau boleh dihubungi di talian 017-6573096 atau 017-2914630.

Monday, February 18, 2013

sosej haram


SENARAI SOSEJ TAK HALAL DIMAKAN...

Berikut adalah senarai brand sosej yg tidak halal. 6 jenama sosej yang telah dikenalpasti disalut dalam usus babi adalah

• Gourmessa
• Muller's Haus
• Dew Fresh
• Puteri
• Miami Butcher House
• Maspac

Pengilang yang mengeluarkan produk sosej yang menggunakan usus babi dan memasarkan di pasaran tempatan adalah;

• Deluxe Food Services Sdn Bhd di Shah Alam (Gourmessa)
• German Delicatessen - Subang (Muller's Haus dan Dew Fresh)
• Puteri Pan Pacific (Puteri)
• MiamiButcher House - Batu Feringgi (MiamiButcher House)
• Omcorp Sdn Bhd - Bukit Angkat Kajang (Dew Fresh)
• Pacific Refgerating Sdn Bhd (Maspac)

PLEASE SHARE!!!


Rujukan selepas admin buat carian:http://pengguna.blogspot.com/2005/03/sosej-usus-babi-hotel-terkemuka.html

Sunday, February 17, 2013

lazada

Lazada lancar kempen serah produk dalam 48 jam

14 Februari 2013
KUALA LUMPUR - Lazada.my, peniagaan dalam talian yang berkembang pantas di Malaysia, memberi jaminan penghantaran produk dalam masa dua hari perniagaan di kawasan Lembah Klang melalui kempen, 'Lazada’s Promise Campaign'.
Dalam satu kenyataan hari ini, syarikat itu berkata kiraan 48 jam itu bermula pada masa pengesahan melalui telefon pembelian sehingga percubaan pertama penghantaran.

"Dengan pertumbuhan dua angka yang meningkat kukuh dan pelaburan baru-baru ini daripada AB Kinnevik, JP Morgan, dan Tengelmann, kami percaya dengan usaha menaik taraf perkhidmatan kami dapat memberi kembali dengan lebih lagi kepada pengguna," kata pengasas bersama dan Pengarah Urusan Lazada.my Dr Mahmoud Fouz.
Lazada.my menjelaskan bahawa produk yang terlibat dalam kempen berkenaan akan mudah dikenali kerana kehadiran tanda '48 jam Jaminan Penghantaran' pada thumbnail.

Menurut syarikat itu, jika penghantaran mengambil masa lebih lama daripada yang dijanjikan, Lazada.my akan memberi pelanggan baucar tunai RM75.

"Lazada.my komited untuk menyerahkan barangan dalam tempoh 48 jam untuk pembelian prabayar yang dilakukan melalui kad kredit, pemindahan bank atau iPay88," katanya.
Berikutan beberapa siri kempen yang berjaya, seperti '12-12-12 Cyber Wednesday', 'Tawaran Tahun Baharu Cina' yang sedang berlangsung dan promosi 'Be my Valentine', Lazada.my merancang untuk melaksanakan kempen '48 jam jaminan penghantaran' secara jangka panjang dan sebagai bukti kualiti kepada pelanggan untuk menjadi syarikat yang memberi tumpuan kepada pelanggan.
Lazada.com.my merupakan tapak e-dagang bagi pelbagai barangan dan telah disenaraikan antara atas 100 laman web yang paling banyak dikunjungi di Malaysia oleh Alexa Rating System.
Ia turut berada di Vietnam, Indonesia, Filipina dan Thailand. - Bernama

orang kaya malaysia

Orang terkaya Malaysia: 31 bilionair, Syed Mokhtar kekal tangga ke-5

16 Februari 2013
Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary
Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary
Ananda Krishnan
Ananda Krishnan
Robert Kuok
Robert Kuok
KUALA LUMPUR - Robert Kuok, hartawan Malaysia yang berpangkalan di Hong Kong masih merupakan orang terkaya di Malaysia dengan kekayaan bernilai RM46.1 bilion, meningkat sebanyak 0.88 peratus daripada RM45.7 bilion tahun lepas, diikuti oleh ahli perniagaan Ananda Krishnan dan Pengerusi/CEO Public Bank, Tan Sri Teh Hong Piow.

Ananda, yang menduduki tempat kedua sejak 2004, telah mengalami penyusutan kekayaan terbesar apabila ia merosot 23.5 peratus dari tahun lepas, dengan aset yang dipegang melalui Usaha Tegas Sdn Bhd bernilai RM32.90 bilion setakat tarikh pengiraan pada 18 Januari, 2013.

Teh, mengekalkan kedudukannya bagi tahun ketiga berturut-turut dengan aset bernilai RM13.73 bilion, demikian menurut Malaysian Business, majalah perniagaan perdana Malaysia dalam terbitan 16 Februari.

Ia berkata kekayaan tergabung 40 individu terkaya Malaysia itu meningkat sedikit tahun ini meskipun dalam keadaan pasaran modal yang turun naik dan tidak menentu.

Secara kolektif, 40 orang terkaya Malaysia itu bernilai RM194.86 bilion pada 18 Januari. Ini merupakan peningkatan kecil sebanyak 0.86 peratus berbanding RM193.2 bilion setahun lalu.

Semasa Malaysian Business mula-mula menilai kekayaan 40 individu terkaya Malaysia pada 2002, aset tergabung mereka berjumlah RM41.7 bilion dan Robert Kuok Hock Nien muncul pada kedudukan teratas.

Majalah itu berkata keempat dalam senarai itu ialah Tan Sri Quek Leng Chan, yang melonjak daripada kedudukan keenam tahun lepas, menggantikan Tan Sri Lee Shin Cheng dari IOI Group, yang turun ke tempat keenam.

Kekayaan Quek, melalui syarikat utamanya, Hong Leong Group dan Guoco Group, bernilai RM11.09 bilion tahun ini.

Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary mengekalkan kedudukan kelimanya tahun ini dengan kekayaan berjumlah RM10.60 bilion, meningkat daripada RM9.53 bilion tahun lepas.

Tan Sri Lee Shin Cheng, melalui syarikatnya, IOI Group, turun dari kedudukan keempat pada 2012 ke tempat keenam dengan aset bernilai RM10.56 bilion.

Pengerusi Genting Group, Tan Sri Lim Kok Thay, dan ibunya, Puan Sri Lee Kim Hua, masing-masing masih pada kedudukan ketujuh dan kelapan. Kekayaan Lim bertambah 7.06 peratus kepada RM8.12 bilion manakala Lee menambah kekayaannya
sebanyak 9.82 peratus kepada RM7.23 bilion.

Tan Sri Tiong Hiew King, melalui jenteranya, Rimbunan Hijau Sdn Bhd, berada di tempat kesembilan tahun ini dengan aset bernilai RM6.35 bilion, susut 1.01 peratus daripada kekayaannya tahun lepas.

Melengkapi senarai 10 terkaya ialah jutawan harta yang berpangkalan di Singapura, Ong Beng Seng, melalui Hotel Properties Ltd, dengan kekayaan berjumlah RM4.02 bilion, setelah mengalami penyusutan sebanyak 18.36 peratus daripada tahun lepas.

Malaysian Business berkata satu hakikat menarik ialah sejak 2002, seramai 81 tikun telah menyertai senarai 40 Orang Terkaya Malaysia dan daripada jumlah itu, 15 berjaya terus kekal dalam senarai.

Keseluruhannya, peningkatan kukuh kekayaan hartawan-hartawan ini boleh dikaitkan dengan prestasi pasaran saham dan inflasi harga, memandangkan sebahagian besar kekayaan mereka adalah berdasarkan pegangan saham masing-masing.

Ia juga mencerminkan prestasi syarikat mereka dan pertumbuhan positif ekonomi Malaysia dalam 12 tahun lalu.

Bagi tahun ini, ada 31 bilionair – bertambah seorang lagi sejak tahun lepas - dan 23 daripada 40 orang dalam senarai itu menyaksikan aset mereka meningkat daripada tahun lepas. Daripada seramai ini, 14 mencatatkan pertumbuhan lebih daripada 10 peratus.

Senarai itu juga mencatat tiga pendatang baharu. Datuk Desmond Lim dari Pavilion REIT muncul kali pertama dalam senarai itu pada tempat ke-15, dengan kekayaan bernilai RM1.869 bilion. Dua lagi, Datuk Tan Heng Chew dari Tan Chong Motors Holding dan Tan Sri Kua Sian Kooi dari KSK Group, memasuki semula senarai itu, masing-masing pada tempat ke-37 dan ke-40.

Senarai penuh 40 tikun dan perincian kekayaan masing-masing disiarkan dalam majalah itu. Ia juga memaparkan senarai 10 tikun terkaya dalam Pasaran ACE.

Seperti pada tahun-tahun lepas, kekayaan 40 individu dalam senarai itu dinilai berdasarkan pegangan kepentingan masing-masing dalam syarikat-syarikat tersenarai pada 18 Januari.

Malaysian Business diterbitkan oleh Berita Publishing Sdn Bhd. - Bernama