Monday, June 24, 2013

kejayaan azlina

Azlina dedah rahsia kejayaan
Azlina
Azlina
NAMA wanita anggun ini bukan asing dalam dunia perniagaan. Beliau bersama suami antara ikon banyak beri inspirasi kepada usahawan muda dan golongan yang berminat menceburi bidang bisnes.

Sebelum bergelar tokoh usahawan terkenal, Datuk Dr Azlina Che Abdullah, 46, menempuh pelbagai dugaan  baik dalam kehidupan mahupun bisnes. Onak dan duri dilalui menjadikan beliau seorang matang dan bijak merebut peluang seterusnya merencana masa depan lebih teratur.

Usaha gigih beserta doa membuahkan hasil cukup manis buat Datuk Dr Azlina dan suami, Datuk Dr Stapa Haji Omar, 54.

Pasangan ini kini boleh berbangga dengan empayar bisnes dibina. Gabungan kepakaran dan kebijaksanaan Datuk Dr Azlina dan Datuk Dr Stapa meletakkan mereka peneraju syarikat besar seperti D’Navechee (sebuah syarikat kosmetik yang memegang lesen francaisor) dan DCL (syarikat jualan langsung terkemuka).

Kredibiliti dimiliki Datuk Dr Azlina atau mesra dengan sapaan Azlina membuatkan ramai pihak buka mata khususnya kepada usahawan Bumiputera. Kepetahan beliau berbicara,pengetahuan tinggi serta pengalaman luas menjadikan beliau sebagai salah seorang panel usahawan yang cukup disegani.

Atas kelebihan ini jugalah beliau diberi kepercayaan menjadi salah seorang panel Konvensyen Inspirasi Usahawan Mingguan Wanita 2013. Khusus buat peserta program ini Azlina akui bakal kongsi pengisian istimewa yang tidak hanya bercerita mengenai ruang lingkup bisnes malah beliau turut akan mengupas isu kerohanian yang baginya sangat penting untuk membentuk sahsiah dan akhlak usahawan.

“Saya begitu teruja dan bersyukur diberi mandat untuk berkongsi ilmu dan pengalaman dengan peserta Konvensyen Inspirasi Usahawan Mingguan Wanita 2013. Peluang keemasan ini akan saya gunakan sebaik mungkin bukan sahaja memberi makanan minda malah rohani dan jasmani," ujarnya yang juga Pengetua DNV Entreprenuer Academy.

Tidak malu kongsi kisah hidup

“Kejayaan tidak datang bergolek, banyak dugaan saya tempuhi. Untuk berjaya, saya lakukan pengorbanan besar. Saya tidak berasal daripada keluarga berada lantaran amat perit untuk saya dan suami kumpul modal. Kami terpaksa jual aset seterusnya buka syarikat biarpun ketika kegawatan ekonomi.

“Banyak lagi kisah benar mengenai kehidupan lalu yang akan dikongsikan secara eksklusif dengan peserta program itu. Saya harap perkongsian ini beri kesedaran peserta bahawa kemiskinan bukan penghalang kejayaan,” kata Azlina.

Dalam temu bual itu, beliau juga tidak lokek berkongsi rahsia menjana keuntungan dalam bisnes dengan cara yang halal dan diredai. Kata Azlina, matlamat menceburi bisnes mesti jelas dan betul.

“Jangan hanya nampak imbuhan dari segi keuntungan sahaja kerana jika tidak diurus dengan baik, segala diusahakan menjadi sia-sia. Saya belajar daripada pengalaman hidup, untuk menjadi usahawan berjaya usah sasarkan pada keuntungan fizikal atau zahir sahaja tapi mesti disertai dengan pengisian jiwa atau lebih tepat seiringkan dunia dan akhirat.

“Di konvensyen itu nanti saya juga akan berkongsi bagaimana mahu kaya, berjaya, bahagia dan tenang” jelasnya.

Pada konvensyen itu, wanita jelita ini juga kongsi rahsia membina dan kekalkan bisnes dengan pendekatan Islamik.

“Saya kini akan perluaskan dakwah melalui program Khalifah Super agar lebih ramai usahawan yang akan dapat menerobos sempadan diri, menguasai jiwa dan mantapkan minda agar semua usahawan mempunyai perniagaan tidak rugi sampai bila-bila” ujarnya menutup perbualan.

Bagi yang berminat menyertai konvensyen Inspirasi Usahawan Mingguan Wanita boleh hubungi Akhmal Haffies di talian 0172505721,Raul Mustaffa di talian 0136301836, Mohd Ariff Hashim di talian 0126276411atau hubungi terus talian hotline  03-51013861.

Setiap peserta di sediakan sarapan pagi,makan tengahari dan juga minum petang, beg cenderahati istimewa daripada Kumpulan Media Karangkraf beserta sijil penyertaan.

Friday, June 14, 2013

kuih tradisi

Hamisah usahakan kuih tradisional
Hamisah usahakan kuih tradisional
GENERASI muda kini lebih ramai mengambil jalan mudah dengan membeli pelbagai jenis makanan siap di pasaran, daripada mencuba sendiri resipi masakan turun-temurun termasuk mempelajari cara penyediaan kuih muih tradisional.

Pelbagai alasan biasa akan diberikan seperti kekangan masa, tidak pandai memasak atau malas mencuba di samping pelbagai pilihan juadah sudah ada dijual di depan mata, maka mereka memikirkan membeli lebih mudah daripada menyediakan.

Sekiranya perkara ini dibiarkan, tidak mustahil generasi akan datang mungkin lupa atau tidak tahu langsung cara penyediaan makanan tradisional golongan terdahulu atau juadah popular zaman nenek moyang kita.

Namun, hasrat tinggi seorang suri rumah di sini untuk mewarisi pembuatan tradisional agar tidak luput ditelan zaman tetap terlaksana, walaupun tidak mempunyai sebarang pengalaman atau mempunyai keturunan yang mahir dalam pembuatannya.

Pengusaha pembuatan Kuih Bunga Ros, Hamisah Darus, 43, bukan sahaja menyambung kepakaran generasi terdahulu, malah usaha yang dilakukan untuk menambah pendapatan keluarga itu ternyata memberi pulangan.

Hanya dengan minat mendalam dalam bidang masakan selain berpandukan buku resipi dibeli, dia yang mengusahakan pembuatan Kuih Bunga Ros secara kecil-kecilan berjaya menarik minat masyarakat untuk terus menikmati kuih tradisional itu.

Hamisah yang sudah enam tahun berkecimpung dalam pembuatan kuih berkenaan tidak menafikan menghadapi saat sukar ketika mula-mula ingin mencuba.

“Percubaan kali pertama sememangnya tidak menjadi, malah saya terpaksa mengulangi berkali-kali bagi mendapatkan hasil terbaik.

“Saya juga cuba mencipta kelainan apabila cuba menyediakan Kuih Bunga Ros lebih comel daripada biasa selain mempunyai dua jenis rasa iaitu manis dan pedas,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di rumahnya di Bandar Puteri Jaya, Sungai Petani, di sini.

Mahu Kuih Bunga Ros terus dikenali

Hamisah berkata, tujuannya memilih dan mengetengahkan Kuih Bunga Ros adalah untuk dikongsi bersama generasi muda agar ia terus dikenali dan tidak hanya bergantung kepada kepakaran orang lama sahaja.

“Setakat ini kuih ini mendapat sambutan cukup baik walaupun pelanggan saya hanya terdiri daripada jiran tetangga, saudara mara dan orang terdekat. Paling laris apabila tiba hari perayaan atau musim kenduri.

“Namun permintaan terhadap kuih ini tidak pernah putus termasuk pada hari biasa. Hal ini disebabkan ada juga rakan-rakan yang membuat tempahan untuk ia dijadikan snek atau buah tangan,” katanya.

Menurutnya, dia pernah menerima tempahan sehingga 100 kilogram dalam masa dua minggu pada Hari Raya Puasa.

Kuih tradisional tidak boleh disimpan lama

Menurut Hamisah, Kuih Bunga Ros atau juga dikenali Kuih Loyang, Kuih Goyang atau Kuih Sarang Tebuan tidak boleh disimpan lama.

Katanya, oleh demikian, dia hanya akan menyediakan kuih berkenaan setiap kali menerima tempahan bagi mengekalkan keenakan dan keaslian rasanya.

Hamisah juga tidak keberatan menjual kuih berkenaan dari rumah ke rumah menggunakan motosikal bagi menampung perbelanjaan keluarga.

Sokongan keluarga tidak berbelah bahagi

Hamisah berkata, suaminya, Sudin Jaafar, 41, serta duanya anak Mohd Firdaus, 14, dan Nur Anis Syafikah, 9, juga tidak jemu memberi sokongan selain membantu sepanjang penyediaan kuih tersebut.

Menurutnya, sekiranya diberi peluang, dia mahu menjadikan perusahaan Kuih Bunga Ros sebagai salah satu sumber pendapatan tetap dan boleh mengembangkan perniagaan kecil-kecilan yang diusahakannya.

Selain Kuih Bunga Ros, Hamisah turut menyediakan kerepek pisang, muruku dan kuih peneram sebagai menyambung warisan terdahulu.

Dia turut berharap agar seni kepakaran dan kemahiran yang patut dipelajari, harus diberi penekanan agar ia tidak luput ditelan zaman.

Friday, May 31, 2013

igrow disokong kerajaan

ARKIB : 29/04/2013

Sokongan kerajaan tingkat kualiti IGrow

Lawatan dan khidmat nasihat Jabatan Pertanian Kg. Gajah mengenai penggunaan fertigasi serta inovasi pertanian.
KEBERHASILAN program-program yang dijalankan oleh iGROW dan syarikat-syarikat bersekutunya telah menarik minat kerajaan untuk bekerjasama serta memberi sokongan kepada iGROW dalam menjayakan misi pembangunan modal insan terutama di sektor pertanian.
Antara kejayaan-kejayaan utama ialah melahirkan graduan yang berkualiti, program Komuniti 1 Azam Sabah dan penggerak program My Kampung My Future Kg. Pulau Tiga, Kg Gajah, Perak.
Keupayaan pencapaian yang menepati kehendak program transformasi kerajaan menjadikan iGROW sentiasa mendapat sokongan penuh pihak kerajaan sama ada peringkat di negeri mahupun Persekutuan.
Bagi Ketua Pegawai Eksekutif iGROW, Azri Zahier Azmi, konsep perkongsian pintar antara agensi awam dan swasta membolehkan misi pembangunan negara dapat dilaksanakan secara cekap, cepat dan efisien.
Menurut beliau, beberapa kejayaan yang telah dicapai seperti program MyAgrosis serta program 1 Azam Sabah adalah hasil kerjasama pelbagai agensi kerajaan.
Penubuhan Jawatankuasa Petugas bagi setiap program pula memudahkan pelbagai isu diselesaikan dengan lebih berkesan oleh setiap anggota jawatankuasa berkenaan.
“Pendekatan NBOS (Strategi Lautan Biru Kebangsaan) yang menggabungkan kesemua kementerian untuk menjayakan sesuatu program bersama iGROW.
‘‘Ini membolehkan kumpulan sasar yang dibimbing oleh iGROW dan syarikat bersekutu kami mencapai keberhasilan yang sangat tinggi," katanya.
Ujar beliau lagi, oleh kerana proses pembangunan peserta latihan iGROW merangkumi program bimbingan dan pemantauan lepas latihan, usaha mencapai kejayaan cemerlang tidak akan berlaku sekiranya tiada komitmen di pihak agensi kerajaan.
Sebagai contoh, Azri menjelaskan bahawa kejayaan program 1Azam di Sabah mencapai satu tahap luar biasa bukan hanya dari aspek peningkatan ekonomi golongan miskin tetapi kini telah berjaya digerakkan menerusi pendekatan Komuniti 1 Azam di Karambunai dan di Keningau Sabah.
“Agensi kerajaan menjadi pemudah cara, manakala kami (iG ROW) pula menjadi penggerak utama kepada program tersebut," katanya lagi.
Kejayaan program My Agrosis dalam kalangan graduan Sijil Kemahiran Malaysia mereka juga adalah kerana wujudnya Jawatankuasa Sabah Young Agro Businessman (SABAH YAB) yang dipengerusikan oleh Bekas Pembantu Menteri Sumber dan Pembangunan Teknologi Negeri Sabah, Datuk Jainab Ahmad Ayid.
Sokongan dan kerjasama kerajaan negeri Sabah membolehkan kami mencapai kejayaan program secara anjakan berganda (quantum leaps).
Oleh kerana pertanian terlalu dekat di hati masyarakat Sabah, kejayaan dan kewibawaan kami telah mendapat sokongan tinggi masyarakat Sabah hingga sanggup datang belajar di iGROW, Kampung Pulau Tiga, Kampung Gajah, Perak.
Azri Zahier berkata, bagi memantapkan lagi keberkesanan program iGrow, pihaknya telah mula menumpukan kepada khidmat rundingan kepakaran, dan penggunaan optimum kemudahan yang disediakan secara perkongsian bersama (customized utilization) dengan agensi-agensi kerajaan.
‘‘Tumpuan kerjasama teknikal terutama dalam inovasi pertanian generasi baru memboleh kami menggunakan kemudahan teknologi baru yang akan menyumbang kepada peningkatan mutu pengeluaran pertanian.
Malah, agensi kerajaan dapat mengadakan kajian terhadap sesuatu kaedah dan teknik pengeluaran yang dikongsi bersama iGROW, " tambah beliau lagi.
Kehadiran ketua-ketua jabatan dan agensi kerajaan yang diketuai oleh Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Ali Hamsa pada 25 April lalu ke Kampung Pulau Tiga, Kampung Gajah, Perak telah menyuntik semangat kepada iGrow.
Pengalaman dan sokongan kerajaan meyakinkan Azri bahawa iGROW akan menjadi sebuah institusi latihan kemahiran pertanian dan pembangunan masyarakat luar bandar generasi baru yang berwibawa pada masa kini dan akan datang.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20130429/ag_03/Sokongan-kerajaan-tingkat-kualiti-IGrow#ixzz2UowOhOHu
© Utusan Melayu (M) Bhd

skim pertanian igrow

ARKIB : 22/04/2013

iGROW tawar SKM pertanian

Latihan amali tanaman makanan yang ditawarkan di iGrow di Kampung Gajah, Perak.
DUNIA dijangka akan menghadapi krisis makanan pada tahun 2050 walaupun sesetengah pihak meramalkan bahawa bahana itu akan mula dirasai seawal tahun 2030.
Ancaman yang menakutkan itu dianggap faktor yang boleh mengancam keselamatan sesebuah negara selepas perang.
Malaysia juga tidak akan terkecuali kerana isu ini adalah krisis sejagat akibat perubahan cuaca dunia, pertambahan penduduk dunia serta keluasan tanah pertanian subur yang semakin berkurangan.
Menyedari kepentingan isu tersebut, Pelan Strategik Hala tuju Latihan Agro Makanan Negara (2012-2020) telah disediakan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menerusi Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC).
Antara lain, blue print tersebut telah mensasarkan unjuran output tenaga mahir profesional sektor pertanian sepanjang tempoh tersebut seramai 107,000 orang.
Daripada jumlah tersebut, hampir 40,000 pelatih disasarkan kepada lulusan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) di institusi latihan awam, swasta dan kolej vokasional (Kementerian Pelajaran).
Bakinya pula adalah pengajian di peringkat diploma dan ijazah di institusi pengajian tinggi awam (IPTA).
Memandangkan jangka masa menuju tahun 2020 adalah amat singkat, peranan institusi latihan kemahiran pertanian swasta seperti Institut Agro Usahawan (iGROW) di Kampung Gajah, Perak adalah sangat penting sebagai pelengkap kepada keperluan latihan pertanian negara.
Menurut Ketua Pegawai Eksekutif iGROW, Azri Zahir Azmi, kursus yang ditawarkan oleh iGROW adalah menepati kehendak Pelan Strategik Halatuju Latihan Agro Makanan Negara (PSHLAMN).
Katanya pengurusan tertinggi iGROW telah membuat kajian mengenainya menerusi pengalaman hampir 10 tahun dalam latihan pertanian di negara ini.
Perbandingan juga turut dibuat di peringkat antarabangsa bagi memastikan iGROW dapat melahirkan graduan generasi baru iaitu golongan muda sebagai barisan hadapan dan amalan pertanian moden masa depan.
Azri Zahir berkata, sungguhpun baru ditubuhkan tetapi pengalaman dan hasil dapatan kajian pihaknya selama ini telah membolehkan pendekatan latihan diperkenalkan, yang menjamin graduan benar-benar mahir (kompeten) tetapi juga bersedia sebagai pemain utama sektor pertanian mempunyai masa hadapan
‘‘Pengalaman kami membuktikan bahawa faktor usia pusat latihan atau saiz kampus bukan faktor mutlak keberhasilan graduan.
“Sebaliknya, sejauh manakah pihak pengurusan mampu menerapkan nilai kemahiran serta pembentukan sikap graduan dalam suasana pertanian sebenar.
‘‘Kelainan iGROW ialah memberi penekanan kepada suasana sebenar aktiviti pertanian yang lazimnya dijalankan di luar bandar sama ada di kampung atau kawasan pedalaman dengan cabaran-cabaran tersendiri.
“Ini menjadikan mereka memahami realiti kehidupan sebagai petani dan berazam untuk menjadi petani moden yang berjaya pada masa hadapan," tambah beliau.
Bagi memastikan semua graduan dapat merasai manfaat dan potensi pertanian semaksimum mungkin, pakej latihan merangkumi bidang pengkhususan (SKM Tanaman Makanan Tahap 1 dan 2) dan bidang tambahan wajib iaitu asas ruminan, akuakultur, inap ladang serta keusahawanan.
Kesemua aktiviti tersebut dijalankan dalam satu kawasan integrasi yang menggabungkan pertanian, penternakan dan pelancongan dalam satu kawasan yang dipanggil Kompleks Warisan Pertanian iGROW.
Azri Zahir turut menjelaskan bahawa SKM yang ditawarkan adalah ditauliahkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia. Modul latihan berasaskan Standard Latihan Kemahiran Kebangsaan (NOSS) yang digubal oleh NATC.
Katanya juga, belia kini tiada lagi alasan untuk mengikuti latihan di iGROW kerana Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK), Kementerian Sumber Manusia telah menyediakan pinjaman penuh yang merangkumi yuran latihan, penginapan dan makan-minum selama setahun.
“Sejak kebelakangan ini, PTPK mula memberikan perhatian serius untuk membiayai latihan pertanian kerana bidang ini adalah antara keperluan utama negara kini dan masa akan datang," tegas Azri Zahir.
Kemudi iGROW diterajui oleh tokoh latihan kemahiran pertanian swasta tempatan, Nordin Abdul Malek selaku Pengerusi Eksekutif iGROW yang juga merupakan Ahli Tetap Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC).
“Dalam tempoh lima tahun akan datang, kami berhasrat untuk menaik taraf iGROW sebagai universiti kemahiran pertanian swasta bertaraf antarabangsa.
“Segala perancangan dan gerak kerja sudah diatur ke arah itu untuk menjadikan Malaysia destinasi pendidikan kemahiran tinggi pertanian di peringkat antarabangsa," tambah Azri lagi.
Buat masa ini difahamkan beberapa kerajaan negeri sudah menawarkan hasrat supaya kampus utama dibina di negeri mereka dan pilihan terbaik akan dibuat oleh iGROW dalam masa terdekat.
Kemudahan Kompleks Warisan Pertanian iGROW
l Kemudahan latihan seperti asrama, surau, dewan makan serta dewan perhimpunan turut disediakan untuk keperluan pelatih.
l Pusat Inkubator Pemprosesan Makanan Jabatan Pertanian Kg. Gajah yang telah dibenarkan untuk digunapakai oleh pihak iGROW sebagai pusat pengeluaran makanan sejuk beku untuk pendedahan keusahawanan di kalangan pelatih.
Sebarang pertanyaan sila hubungi Azri Zahier Azmi di talian 012-4842144 atau Amira Hamran 019-7635592.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20130422/ag_01/iGROW-tawar-SKM-pertanian#ixzz2UowEBBW1
© Utusan Melayu (M) Bhd

jamin jadi jutawan

ARKIB : 15/04/2013

Jaminan jadi usahawan

Latihan amalan pertanian yang memenuhi piawaian dan kehendak pasaran.
PENGALAMAN lebih 17 tahun dalam latihan kemahiran terutama sektor pertanian telah memberikan inspirasi kepada Pengerusi Eksekutif Institut Agro Usahawan (iGROW), Nordin Abdul Malek untuk menjayakan misi melahirkan usahawan tani generasi baru.
Kejayaan beliau melahirkan ramai usahawan tani muda di seluruh negara telah diperakui juga oleh banyak pihak sebagai satu anjakan berganda (quantum leaps).
Kini fokus beliau bukan sahaja mahu melahirkan usahawan baru tetapi pelan melonjakkan pencapaian usahawan tani muda kepada usahawan berpendapatan tinggi dan seterusnya bergelar jutawan.
Oleh itu, beliau telah menubuhkan sebuah pusat latihan pertanian yang dikenali sebagai iGROW.
Modul latihan dan amali iGROW berteraskan keusahawanan sepenuhnya bagi memastikan semua graduan yang dilahirkan bukan hanya berkebolehan dalam bidang teknikal pertanian tetapi juga akan benar-benar bersedia untuk terus menjadi usahawan sebaik sahaja tamat latihan.
"Sudah tiba masanya, kita memberikan perhatian serius kepada usaha memastikan semua graduan pertanian menjadi usahawan dengan mengusahakan pertanian secara komersial dan berskala besar, " katanya.
Beliau yang juga Ahli Majlis Penasihat Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC) berkata, walaupun pelbagai inisiatif dan insentif disediakan kerajaan tetapi hasilan masih belum begitu membanggakan.
"Ini kerana bilangan usahawan di kalangan graduan pertanian masih rendah, apatah lagi untuk dibanggakan sebagai pengeluar bersaiz besar,'' ujarnya.
Namun, beliau berbangga kerana berjaya menghasilkan ramai usahawan tani muda di kalangan graduan beliau di salah satu pusat latihan pertanian swasta sebelum ini.
Kejayaan terbaru beliau yang terbukti hebat ialah menjayakan program MyAgrosis.
Ini kerana dana MyAgrosis di Agrobank kebanyakannya dimanfaatkan graduan institut milik beliau sebagai kumpulan peminjam tertinggi di negara ini berbanding institusi lain termasuk pusat latihan pertanian awam sendiri.
Selain itu, konsep latihan iGROW juga bersifat pembangunan pertanian di kampung dan desa iaitu dengan cara memanfaatkan ruang dan potensi pertanian di kampung-kampung.
Walaupun begitu, pendekatan dan amalan pertanian adalah berteraskan ilmu, kemahiran, teknologi serta inovasi baru dan segar.
"Konsep ladang iGROW sendiri menggabungkan pelbagai sumber pertanian cara baru di dalam satu kawasan iaitu dusun buah-buahan, tanaman sayur-sayuran, akuakultur, ladang kelapa sawit, ternakan ruminan dan pelancongan inap ladang (moden dan klasik)", ujar Nordin lagi.
Berbeza dengan pusat latihan biasa yang selalunya menempatkan keseluruhan kompleks (kediaman dan ladang) dalam satu kawasan, Nordin pula membahagikan iGROW kepada kawasan kediaman pelatih, tapak amali dan ladang projek berskala besar secara berasingan di sekitar Mukim Pulau Tiga, Kampung Gajah, Perak.
"Kami juga ingin memastikan proses latihan dan keusahawanan ini, akan memberikan impak serta limpahan ekonomi kepada masyarakat setempat terutama dalam memajukan tanah terbiar di kampung-kampung," tegas Nordin.
Kehadiran iGROW memberi nilai tambah kepada pembangunan Mukim Pulau Tiga yang telah diumumkan sebagai perintis program My Kampung My Future oleh kerajaan pada hujung tahun lalu.
Malah, keserasiannya dengan agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, membolehkan beliau mendapat kerjasama pelbagai agensi berkaitan terutama Agrobank.
Pakej latihan bersepadu ini sangat penting sebagai persediaan untuk memastikan keberhasilan yang tinggi dalam usaha beliau melahirkan usahawan tani di kalangan semua graduan beliau.
Sungguhpun iGROW berkonsepkan 'Kolej Latihan Dalam Kampung', Nordin yakin pengalaman dan kejayaan beliau selama ini melahirkan golongan muda sebagai usahawan barisan hadapan pertanian, membolehkan beliau menggunakan resipi baru untuk melahirkan usahawan tani generasi baru bertaraf dunia.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20130415/ag_02/Jaminan-jadi-usahawan#ixzz2UovjtT7l
© Utusan Melayu (M) Bhd

pengusaha manisan

ARKIB : 29/04/2013

Manisan penyeri majlis perkahwinan

Buat masa ini Rohana hanya memiliki dua unit dapur yang dibekalkan oleh MARDI.
DIJADIKAN sebagai buah tangan bagi tetamu yang hadir di setiap kenduri kahwin, gula-gula atau manisan Terengganu merupakan antara makanan popular di negeri pantai timur tersebut.
Usahawan industri kecil sederhana (IKS) Rohana Md. Noor, 49 menjadikan manisan tersebut sebagai punca pendapatan utamanya.
Bermula daripada suka-suka akhirnya Rohana membuka sebuah bangsal berhampiran rumahnya untuk membuat manisan yang semakin mendapat perhatian masyarakat kampungnya.
“Saya tidak memiliki pelajaran yang tinggi, jadi saya cuba-cuba buat gula-gula ini dan jual kepada pelajar sekolah dan orang ramai sekitar kampung," katanya ketika ditemui dalam program lawatan bersama Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) di Kuala Terengganu, Terengganu baru-baru ini.
Jelas Rohana lagi, gula-gula atau manisan tersebut bukanlah produk baru, malah produk makanan tersebut amat dikenali sekitar Kuala Terengganu.
“Manisan ini merupakan makanan tradisional orang dulu-dulu, tetapi saya cuba perbaharui dengan menambah pelbagai perisa lain serta kekacang.
“Resipinya saya peroleh daripada ibu saya dan daripada dia jugalah saya belajar membuat manisan ini," katanya.
Menerusi kelainan yang dibuat oleh Rohana, manisannya mendapat perhatian sekitar kampung sebelum ada yang datang dari luar untuk menempah.
Sehingga kini, Rohana tidak menang tangan untuk menghasilkan manisan apabila tempahan yang diterima semakin meningkat.
Jika dahulu, proses pembuatan manisan tersebut hanya dilakukan di dalam rumah dan secara kecil-kecilan.
Namun setelah mendapat bantuan daripada MARDI berupa bantuan pembinaan bangsal, peralatan memasak, rak serta kursus rezekinya semakin bertambah.
Menurut Rohana, dia hanya menggunakan gula kabung, kacang serta perisa bagi mendapatkan kelainan.
“Sehari saya akan mengacau (masak) tiga buah kuali yang mana setiap kulai mampu menghasilkan hampir 30 bungkus manisan.
“Setiap bungkusan mengandungi 10 biji manisan pelbagai perisa," katanya.
Apa yang menjadi kekangan Rohana adalah, bermula proses mengacau adunan manisan yang memerlukan hampir tiga jam, menguli sehingga kepada pembungkusan adalah dilakukan secara manual.
Buat masa ini, Rohana dibantu oleh adik-beradik serta anak-anaknya bagaimanapun manisan yang dihasilkan adalah terhad serta tidak mampu memenuhi permintaan yang ada.
Rohana pernah menerima tempahan sehingga 1,000 bungkus sehari namun terpaksa menolak dengan cara baik kerana tidak mampu menghasilkan manisan sebanyak itu.
Bagaimana pun, dia bercita-cita untuk memiliki sebuah mesin khas yang mampu membantunya mengacau manisan agar masa memasak dapat dipendekkan.
Selain membantu menyediakan kemudahan peralatan memasak serta bangsal khas untuk membuat manisan, MARDI turut membantu Rohana dalam urusan pembungkusan produk.
Ujarnya, pelekat yang digunakan pada bungkusan tersebut juga turut disediakan oleh MARDI bagi membantu mempromosi produknya.
Dia juga menghasilkan produk sampingan yang dikeluarkan mengikut tempahan dan kebiasaannya tempahan diterima apabila menjelangnya musim perayaan.
Produk manisan Rohana turut dipasarkan keluar Terengganu, namun dia lebih menumpukan perhatian dengan menghasilkan manisan untuk dijadikan buah tangan majlis kenduri kahwin.
“Untuk tempahan kenduri kahwin pun kadang kala saya tidak menang tangan, tapi syukurlah usaha saya selama ini semakin membuahkan hasil," katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20130429/ag_02/Manisan-penyeri-majlis-perkahwinan#ixzz2UovYV2Tr
© Utusan Melayu (M) Bhd

kemahiran pertanian

ARKIB : 13/05/2013

Latihan kemahiran pertanian

Kaedah latihan dan bimbingan yang mementingkan kerja lapangan antara kekuatan iGROW.
Cubaan iGROW mempelopori latihan kemahiran berasaskan pembiayaan pinjaman Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK), Kementerian Sumber Manusia ternyata berbaloi dan mendapat sambutan menggalakkan.
Ini berdasarkan kepada semakin ramai pelatih mengikuti kursus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) dalam bidang tanaman makanan di pusat latihan tersebut di Pulau Tiga, Kampong Gajah, Perak.
Biasanya lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) akan ditawarkan mengikuti kursus SKM di institusi latihan kemahiran awam (ILKA) atau institu latihan kemahiran swasta (ILKS) secara percuma (biasiswa).
Bagaimanapun, tetapi peluang yang terhad itu tidak menghalang ramai belia yang bertekad untuk menceburi sektor pertanian di iGROW sungguhpun mereka terpaksa mendapatkan pinjaman latihan.
Bagi Muhammad Syafiq Anuar, dia pernah memohon mengikuti latihan di tempat lain sebelum ini dengan harapan mendapat tajaan percuma.
Namun, setelah tiada tawaran diterima sekian lama, peluang latihan iGROW diterima dengan hati yang gembira, biarpun beliau perlu mengambil pinjaman PTPK.
"Saya amat bersyukur kerana kemudahan pinjaman PTPK telah merealisasikan hasrat kami untuk mengikuti kursus pertanian tanpa mengharapkan lagi pembiayaan percuma", katanya yang berasal dari Kuala Kangsar, Perak.
Setelah gagal mendapat tawaran percuma di ILKA dan ILKS, beliau hampir kecewa tetapi tawaran latihan di iGROW bersama pakej pembiayaan pinjaman PTPK menguatkan semangatnya untuk tidak menoleh ke belakang lagi.
Rakannya Mohamad Fikri Kasim, dari Kota Bharu Kelantan berpendapat bahawa latihan berpakej yang ditawarkan oleh iGROW telah menarik minatnya kerana jarang sekali wujud tawaran sedemikian.
Pada mulanya, dia berasa agak sangsi terhadap pakej berkenaan tetapi setelah diberi penjelasan menerusi kuliah dan melihat sendiri konsep kemudahan iGROW, timbul keyakinan bahawa semua itu bukanlah sesuatu yang mustahil untuk dijayakan.
"Konsep latihan dan kemudahan yang disediakan benar-benar memenuhi cita rasa pertanian generasi baru dan bersifat futuristik kerana segala kemudahan dan peralatan di tapak amali merupakan tanaman integrasi yang mengguna pakai keluasan tanah secara optimum" ujar Mohamad Fikri.
Menurutnya, sistem pertanian yang ringkas tetapi bersepadu telah membuka mata para pelatih tentang potensi sektor pertanian untuk menjana pendapatan secara optimum yang mampu melahirkan petani berpendapatan tinggi pada masa hadapan.
"Sekarang kami telah faham bahawa kaedah pertanian secara integrasi membolehkan kami mempunyai pelbagai aktiviti pertanian dalam satu kawasan yang terhad dan seterusnya meningkatkan pendapatan petani. Pada saya, inilah satu inovasi baru dalam memajukan pertanian di kampung," tambah Fikri lagi.
Kombinasi kemahiran ini meyakinkan Mohamad Hafifi Noorzain bahawa tindakannya mengikuti SKM di iGROW adalah tepat dan berbaloi
Ini kerana, dia turut diajar pelbagai kemahiran lain yang menjadi penentu kejayaan mereka sebagai usahawan bila tamat latihan nanti.
"Kaedah 5 dalam 1 ini membolehkan saya memantapkan perniagaan dalam pertanian pada masa hadapan.
"Semua contoh kemudahan disediakan di tapak Kompleks Warisan iGROW di Mukim Pulau Tiga, Kampong Gajah, Perak boleh dilihat dengan mata kasar.
"Ini membolehkan kami melaksanakan aktiviti yang sama bila pulang ke kampung halaman masing-masing nanti," kata beliau yang berasal dari Pulau Pinang.
Ketua Pegawai Eksekutif iGROW, Azri Zahier Azmi berkata, minat yang tinggi dalam sektor pertanian memperlihatkan trend belajar dengan pembiayaan pinjaman seperti PTPK mula diterima oleh belia demi mencapai cita-cita mereka.
"Kami sangat berbangga dengan kepercayaan yang diberikan PTPK yang turut menyumbang kepada jumlah kemasukan pelatih yang semakin meningkat ke iGROW," ulas beliau.
nSebarang pertanyaan berkaitan latihan Sijil Kemahiran Malaysia di iGROW sila hubungi Azri Zahier di talian 012-4842144.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20130513/ag_02/Latihan-kemahiran-pertanian#ixzz2Uosgv5G9
© Utusan Melayu (M) Bhd