Sunday, December 16, 2012

berniaga dari awal

Dari blog ke butik


TAMPIL dengan busana muslimah rekaannya sendiri, butik RSC mendapat sambutan sangat menggalakkan terutamanya daripada peminat blognya.


RINGKAS sahaja orangnya. Berblaus labuh rona kuning mustard, berskirt hitam dan berselendang gelap, Norazrina Mohd. Salleh, 27, banyak tersenyum ketika diajak berbicara.
Orangnya masih muda namun namanya cukup dikenali terutamanya oleh peminat pembeli-belah dalam talian. Tulang belakang di sebalik jenama Rina Salleh Clothing atau RSC ini popular sebagai butik maya yang menyediakan pelbagai rekaan busana muslimah.
Walaupun sebelum ini hanya beroperasi secara dalam talian, ia tidak menjadi halangan untuk koleksi rekaan anak kelahiran Subang Jaya, Selangor ini mendapat sambutan hangat.
Lebih membanggakan, RSC juga mempunyai kelompok peminat di luar negara seperti Singapura dan Ireland.
Kalau disusur semula cerita pembabitannya dalam perniagaan busana dalam talian, wanita yang mesra dengan pangilan Rina ini memberitahu, dia mula menjual tudung ketika menuntut di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di Skudai, Johor, beberapa tahun lalu.
"Mulanya rakan-rakan meminta saya membelikan tudung di Kuala Lumpur setiap kali pulang bercuti. Semakin lama semakin ramai pula yang menempah hinggakan ada masanya saya pulang bersama berpuluh-puluh helai tudung ke kampus.
"Dari situ, timbul keinginan untuk berniaga secara lebih serius. Selain menjual tudung, saya juga membantu rakan menjual kain di kampus. Alhamdulillah, sambutannya cukup mengalakkan.
"Saya juga semakin aktif membuka gerai dan berniaga di bazar-bazar untuk mencari duit poket," ujarnya yang suka mengisi masa lapang dengan membaca dan melayari internet.
Selepas tamat pengajiannya, pemegang Ijazah Sarjana Muda Juruukur Bahan ini mula memasarkan tudung dan busana rekaannya melalui blog.
"Ketika saya bekerja sebagai juruukur bahan di sebuah firma swasta, saya suarakan hasrat kepada ayah untuk berhenti kerja dan fokus pada perniagaan internet memandangkan sambutan baik daripada pelanggan.
"Namun, ayah tidak mahu saya buat keputusan terburu-buru. Sebaliknya, dia mahu saya terus bekerja dalam masa lebih kurang setahun sebelum memutuskan perjalanan karier saya.
Risau tak laku
"Selepas satu tahun setengah menjadi juruukur bahan, saya mula tuntut pada ayah untuk berhenti kerja dan fokus pada perniagaan blog. Masa itu, hati saya memang sudah melekat pada perniagaan blog.
"Namun, tumpuan terhadap perniagaan RSC sedikit terganggu kerana pada masa itu saya terpilih sebagai finalis pencarian Gadis Melayu musim ketiga anjuran TV9 dan perlu menjalani kuarantin selama 10 minggu.
"Hati saya pada masa itu berbelah bagi. Kalau ikutkan hati, saya ingin tarik diri daripada pertandingan tersebut dan fokus pada perniagaan blog. Malah pada beberapa minggu pertama juga saya sering ditegur kerana kurang fokus kepada aktiviti yang dijalankan.
"Namun, selepas mengenangkan sokongan yang diberikan oleh keluarga, terutamanya ibu yang tidak mahu melihat saya buat kerja separuh jalan, saya tinggalkan sekejap soal perniagaan dan fokus kepada pertandingan Gadis Melayu," kata isteri kepada Afiq Iskandar, 26.

BIARPUN optimis dengan perniagaan butiknya, Rina masih lagi menawarkan jualan busana melalui internet bagi menyeimbangkan momentum perniagaannya.


Percaturan itu akhirnya berpihak kepada Rina. Selepas melalui pelbagai proses pembelajaran dan cabaran fizikal serta kerohanian dalam membentuk nilai-nilai kemelayuan, Rina dinobatkan sebagai juara Gadis Melayu pada Oktober 2010.
Kemenangan itu membolehkannya membawa pulang ganjaran berjumlah RM160,000 iaitu wang tunai RM30,000, set mutiara bernilai RM120,000, barangan elektrik bernilai RM10,000 serta trofi.
"Saya tidak pernah meletakkan harapan yang tinggi untuk menang, lagipun saya tidak pernah menang dalam setiap cabaran yang diberikan. Mungkin kepetahan saya menjawab soalan berjaya menambat hati para juri," kata Rina.
Mengakui dirinya kini lebih berkeyakinan, pertandingan pencarian Gadis Melayu menjadikan Rina lebih menyedari potensi dirinya.
Selain kembali fokus kepada perniagaan, Rina juga sering mendapat jemputan daripada universiti-universiti tempatan untuk sesi perkongsian pengalaman dan tip berhias diri.
Sambutan
"Itu aktiviti sampingan sahaja. Fokus saya sekarang hanyalah pada RSC lebih-lebih lagi selepas saya membuka butik awal bulan lalu.
"Mulanya risau juga bila memikirkan sambutan yang bakal diterima memandangkan banyak butik muslimah telah dibuka di sini. Macam mana kalau baju saya tak laku sedangkan modal yang dilaburkan bukan sedikit?
"Syukur kerana butik ini mendapat sambutan. Malah ramai pelanggan blog sanggup datang dari jauh untuk membeli-belah di RSC.
"Malah, dengan adanya butik ini, pelanggan berpeluang mencuba busana yang ditawarkan selain kami dapat mengenali lebih rapat antara satu sama lain. Maklumlah, sebelum ini kami berhubung dalam blog sahaja," ujarnya ketika ditemui di butiknya di Seksyen 7, Shah Alam.
Mengimpikan untuk mengeluarkan sendiri busana muslimah yang ditempah khas untuk setiap pelanggannya, RSC menyediakan koleksi busana muslimah hasil rekaannya sendiri daripada tudung, blaus, jubah moden hingga ke aksesori wanita. Harga yang ditawarkan cukup berpatutan iaitu dari RM20 hingga RM200.
Dalam merealisasikan impiannya untuk memiliki butik perniagannya sendiri, Rina sering mengingatkan dirinya supaya tidak lupa kepada golongan yang memerlukan.
Lantaran itu, dia yang kini hamil empat bulan sering membawa koleksi busananya ke pertunjukan fesyen yang biasanya dianjurkan oleh komuniti usahawan blog di negara ini.
"Ini sumbangan kecil saya kepada golongan yang memerlukan. Hari ini hari mereka, harapnya andai tiba hari saya nanti, Allah akan permudahkan segalanya untuk saya," ujarnya yang menyerahkan seratus peratus kutipan yang diraih kepada badan amal antaranya Red Bubble iaitu pertubuhan kanak-kanak kanser dan sebuah rumah perlindungan anak-anak yatim di Gombak.

Sunday, December 9, 2012

daun kesum

Bekas pemandu bas sekolah jana RM3,000 sebulan hasil tanaman kesum

9 Disember 2012
KUALA TERENGGANU - Ramai orang tidak sedar bahawa pokok kesum yang tumbuh meliar di kawasan lembab dapat memberi pulangan lumayan jika diusahakan secara komersial.
Perkara ini dibuktikan oleh seorang bekas pemandu bas sekolah, Mohamad Ngah, 57, dari Kampung Tok Harun, Manir yang mengusahakan tanaman itu sehingga mampu menjana pendapatan kira-kira RM3,000 sebulan.
Kesum banyak digunakan dalam masakan seperti laksa dan asam pedas.
Mohamad, berkata beliau mengusahakan tanaman itu sejak empat tahun lalu di kawasan seluas tiga suku hektar.
"Tahun pertama saya tanam, hasilnya saya boleh tunai haji, tahun kedua saya boleh beli kereta Proton Waja dan tahun ketiga boleh baiki rumah.
"Sementara tahun ini, saya jangka saya boleh RM40,000 sebab bulan Disember belum selesai lagi," katanya kepada Bernama.
Katanya beliau membina 30 batas tanaman itu dengan setiap satunya sepanjang 30 meter supaya dapat menuainya mengikut giliran batas setiap hari bagi memastikan bekalannya tidak putus.
Atas usahanya itu, beliau mampu memperoleh hasil antara RM80 hingga RM100 sehari.
"Alhamdulillah, rezeki lumayan tetapi kita kena kerja kuatlah sikit, tetapi tidak mengapa kerana hasilnya berbaloi," katanya.
Katanya, selepas solat Isyak, beliau dan isterinya Fatimah Ngah, 55, akan memulakan kerja menyusun daun kesum yang akan dijual dengan RM1 seikat di Pasar Borong Wakaf Mempelam, keesokannya.
Mohamad menanam kesum berdaun panjang kerana permintaannya amat tinggi berbanding kesum berdaun kecil.
Beliau yang juga ketua unit Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Padang tengir, Manir berkata kejayaannya itu bertitik tolak daripada menanam  sebatang pokok hingga ia berkembang seperti yang ada hari ini. - Bernama

Thursday, November 29, 2012

usahawan melayu tidak pandai urus tunai

Dr Mahathir: Pengurusan tunai adalah kelemahan usahawan Melayu

28 November 2012
Tun Dr Mahathir Mohamad.
Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad
PUTRAJAYA - Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata antara kelemahan besar dalam kalangan usahawan Melayu adalah pengurusan tunai.

Beliau berkata, usahawan Melayu sering menganggap wang sebagai bahan untuk ditukar untuk mendapat sesuatu, sedangkan wang perlu dianggap sebagai modal yang jika dilaburkan boleh menambah pulangan mereka.

"Pengurusan tunai adalah sangat penting tapi kita bila ada saja duit nak belanja. Pinjam bank RM1 juta tapi belanja separuh untuk beli Mercedes ke apa, dan hanya guna RM500,000 lagi untuk berniaga.

"Bermakna faedahnya sekarang dua kali ganda kerana RM500,000 itu harus bayar faedah RM1 juta. Iaitu margin untung harus lebih tinggi untuk bayar balik pinjaman itu," katanya pada majlis makan tengah hari dan ceramah sempena Perhimpunan Usahawan Bumiputera Industri Perkayuan di Pusat Maritim di sini hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Datuk Hamzah Zainudin.
 
Dr Mahathir berkata terdapat juga kes di mana usahawan Melayu yang menyertai perniagaan francais yang terkenal dan sangat maju, namun mereka gagal kerana tidak pandai menguruskan tunai apabila tidak menggunakan duit yang diperoleh untuk membeli stok tetapi berbelanja untuk perkara lain.

Justeru beliau berkata mereka perlu diajar untuk menguruskan tunai dengan baik, untuk menyimpan sebahagian daripada keuntungan supaya dapat terus berniaga dan membesarkan perniagaan.

Pada sidang berita selepas itu, beliau turut tidak menolak supaya perkara itu diperkenalkan di sekolah supaya generasi akan datang dapat mempelajari nilai wang sejak dari kecil lagi, dan akan dapat menguruskan kewangan mereka dengan baik.

Dalam pada itu Dr Mahathir berkata untuk berjaya dalam perniagaan, seseorang usahawan itu perlu rajin bekerja, bekerja secara pintar, kenal pasti apa yang ingin dibuat melalui kajian pasaran serta mempelbagaikan produk yang ditawarkan.

Beliau berkata, modal permulaan yang kecil tidak menjadi masalah kerana setiap perniagaan pasti akan bermula secara kecil-kecilan, malah sekarang terdapat pelbagai kemudahan pinjaman untuk memulakan perniagaan.

Bergabung dengan syarikat lain juga boleh dilakukan bagi meneroka pasaran yang lebih besar, di mana usahawan pada masa kini perlu belajar bekerja dengan orang lain, bukannya bersifat individualistik, katanya.

Hamzah selepas itu turut menyaksikan majlis menandatangani perjanjian antara Persatuan Pengusaha Perabot Malaysia (MFEA), Persatuan Usahawan Perabot Kuala Lumpur Dan Selangor (KLSFEA), Persatuan Perabot Muar (MFA) dan Majlis Perindustrian Perabot Malaysia (MFIC) bagi menganjurkan Pameran Perabot Eksport Malaysia (EFE) 2013 yang akan berlangsung 6-10 Mac depan. - Bernama

Wednesday, November 7, 2012

karipap


ARKIB : 16/05/2009

Karipap berteknologi tinggi


(Gambar kiri) seorang pekerja mengendalikan proses meletakkan inti karipap menggunakan mesin Rondo Doge sementara gambar kanan Khairulnizam Samshi mempamerkan karipap sejuk beku yang dipasarkan oleh Kay Kay Worldwide Marketing Sdn. Bhd. di kilangnya di Kawasan Perindustrian Nilai 3, Nilai, Seremban, baru-baru ini. - UTUSAN/ HUSSAINI AMRAN


SEREMBAN 15 Mei - Industri penghasilan makanan sejuk beku seperti karipap mempunyai potensi yang tinggi apatah lagi kuih enak kebanggaan Malaysia itu sentiasa menjadi kegemaran ramai.
Jadi bukan sesuatu yang menghairankan jika industri tersebut hari ini menjadi pilihan banyak usahawan tempatan termasuk di kalangan mereka mengenal potensinya untuk terus dikomersialkan agar ia mampu dipasarkan secara besar-besaran di dalam dan luar negara.
Untuk itu, syarikat Anak Tempatan Holding Sdn. Bhd. (ATHSB), membuat pelaburan RM500,000 bagi membangunkan perniagaan karipap sejuk beku keluaran keluarannya.
Karipap sejuk beku keluaran syarikat itu mempunyai kelainan yang tersendiri kerana ia dihasilkan melalui mesin pembuat pastri jenama Rondo Doge yang berteknologi tinggi serta dalam persekitaran premis yang bersih.
Pengarah Urusan syarikat tersebut, Khairulnizam Samshi, 37, berkata, mesin bernilai RM500,000 yang diimport dari Switzerland itu berupaya membuat sekurang-kurangnya 5,000 karipap dalam tempoh sejam pada kelajuan sederhana dengan tenaga kerja seramai lima orang.
Usahawan yang berkelulusan Sarjana Muda Perakaunan serta Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Perakaunan) Universiti Utara Malaysia memberitahu, penggunaan mesin Rondo Doge membantu meningkatkan produktiviti operasi pembuatan karipap dengan ketara.
''Sebelum ini, ATHSB beroperasi di Tangkak, Johor mulai 2001 hingga Jun tahun lalu. Sepanjang tempoh tersebut, kami menggunakan kaedah tradisional sepenuhnya dan hanya menghasilkan sehingga 5,000 karipap sehari dengan lima pekerja," ujarnya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di kilang ATHSB di Kawasan Perindustrian Nilai 3, Nilai dekat sini baru-baru ini.
Jelas Khairulnizam, salah satu kelebihan mesin pembuat pastri Rondo Doge yang digunakan di kilang ATHSB ialah kemampuannya beroperasi tanpa henti selama 24 jam untuk tempoh tiga bulan berturut-turut.
Selain itu, dia yang berasal dari Muar, Johor, berkata, mesin berteknologi komputer berkenaan mudah digunakan dan tidak memerlukan pengetahuan teknikal mendalam untuk mengendalikannya.
''Kami menggunakan mesin Rondo Doge untuk meletakkan inti, menggulung dan seterusnya memotong karipap mengikut acuan yang ditetapkan.
''Di samping itu, terdapat dua mesin lain yang berfungsi khusus untuk mengadun serta menguli bahan-bahan bagi menghasilkan kulit karipap dan meleperkannya," ujarnya.
Tambah Khairulnizam, secara purata, kilang milik syarikatnya berupaya menghasilkan antara 30,000 hingga 40,000 karipap berintikan ikan sardin, kentang atau ayam dalam sehari.
Menurutnya lagi, ATHSB turut bersedia menghasilkan inti karipap sejuk beku keluarannya mengikut kehendak dan cita rasa pelanggan.
''Pelanggan boleh memesan karipap sejuk beku dengan inti lain seperti ikan bilis, udang atau cendawan. Malah, kami juga bersedia mengubah suai tahap kepedasan inti karipap," katanya.
Ujar Khairulnizam, syarikatnya merancang untuk menambah lagi satu syif pengeluaran dalam tempoh masa terdekat bagi menampung permintaan yang dijangka meningkat.
Di samping itu, dia berkata, ATHSB sedang dalam proses memohon piawaian Analisis Bahaya dan Titik Pengendalian Kritikal (HACCP) serta persijilan MS ISO 9001:2000.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0516&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_01.htm#ixzz2BVSB4LQ1
© Utusan Melayu (M) Bhd

Tuesday, November 6, 2012

berniaga sebelum dapat kerja

Produk kraf serendah RM2
NURUL HIDAYAH HAMID
6 November 2012
Produk kraf serendah RM2
Amnani mengaplikasikan bakat dan minat menerusi perniagaan online.
Minat dan berbakat dalam seni jahitan beg dan kraf tangan mendorong pemilik blog Creative Fabric menceburi bidang perniagaan atas talian (online) sementara menunggu tawaran kerja tetap selepas menamatkan pengajian.

Mula berkecimpung sejak Jun lalu, Amnani Aminudin, 26, berbangga kerana hasil kerjanya mendapat sambutan menggalakkan daripada pelanggan di seluruh pelosok negeri.

Antara produk ditawarkan termasuk beg, dompet, kasut bayi, kerongsang dan lain lagi. Hampir enam bulan beroperasi, sebanyak 200 tempahan diterima.

Online adalah mekanisme terbaik untuk memulakan perniagaan khususnya bagi individu yang melaksanakannya secara kecil-kecilan berikutan tidak memerlukan kos yang tinggi.


Sasar terima 800 tempahan

Amnani berkata, creativefabric.blogspot.com menjadi platform pemasaran semua produk dan dia optimis tempahan akan meningkat antara 400 hingga 800 pada tahun depan.

Katanya, produk keluaran Creative Fabric dijual dengan harga berpatutan dan ditawarkan serendah RM2 hingga RM100 bergantung kepada pemilihan reka bentuk, warna, saiz dan kuantiti.

"Kami mempunyai keunikan tersendiri dan sentiasa mengeluarkan produk terkini bagi memastikan ianya memenuhi kehendak serta cita rasa pelanggan selain mendapatkan ilham daripada barangan luar negara.

"Laman sosial seperti blog dan Facebook menjadi pilihan bagi tujuan pemasaran dan pengiklanan setiap produk kerana ia tidak terikat dengan sebarang syarat serta boleh diakses di mana-mana sahaja," katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, urusan perniagaan juga menjadi lebih mudah, cepat dan bersesuaian dengan peredaran masa melalui perkhidmatan jalur lebar ditawarkan.


Barang rosak, ganti baru

Amnani berkata, bagi mengelakkan rasa kurang senang pelanggan, produk rekaan yang ditempah itu akan dicuba terlebih dahulu sekali gus memastikan ianya berkualiti tinggi.

Katanya, penggantian semula produk baru bergantung kepada kerosakan dialami sejurus pelanggan mendapat produk diposkan itu dan ia perlu dimaklumkan kepadanya.

"Inisiatif tersebut dilaksanakan bagi tujuan memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan dan menarik perhatian mereka untuk membeli produk ditawarkan Creative Fabric.

"Bagi perancangan akan datang, Creative Fabric bercadang membuka kedai kraf tangan sendiri supaya dapat meluaskan perniagaan sedia ada dan memberi peluang pelanggan memilih produk secara terus," katanya.

Friday, November 2, 2012

itik telur

ARKIB : 15/10/2012

Itik penelur

Ketua keluarga berkenaan, Mohd. Nor Mat Salleh, 56, bersama isterinya, Che Najah Muhd. Daud dan dua anak perempuan mereka Nor Azira dan Nor Hidayah ketika itu sedang sibuk memungut telur itik di kawasan penternakan tersebut - kerja rutin mereka sejak dua tahun lepas.
Mohd. Nor ketika disapa mengakui taraf hidup keluarganya berubah sejak mendapat bantuan daripada MARDI dengan mengusahakan ternakan itik tersebut menerusi Projek KPI Menteri Itik Penelur.
''Sebelum ini saya melakukan pelbagai kerja untuk menyara hidup termasuk sebagai pekerja am Jabatan Pertanian dan juga kontrak membina rumah dengan gaji RM40 sehari sehinggalah MARDI membantu saya pada 2009," ujarnya yang disenaraikan dalam penerima bantuan e-Kasih.
Bapa kepada sembilan orang anak itu bagaimanapun tidak pernah berputus asas dan menyesali takdir hidup sebaliknya berusaha mengubah nasib keluarga sehingga 'dijodohkan' dengan MARDI.
KEceriaan jelas terpancar di wajah Mohd. Nor Mat Salleh memandangkan projek itik penelur yang diusahakannya di Pasir Mas, Kelantan semakin menampakkan kejayaan.
Pada mulanya, dia ditanya oleh pegawai MARDI apakah projek yang mampu dilakukannnya. Secara kebetulan pengalamannya memelihara kira-kira 10 ekor itik sebelum ini boleh dijadikan sebab mengapa Mohd. Nor memilih untuk menternak itik penelur.
Pada 2009, dia diberi 220 ekor anak itik penelur dan dengan semangat serta pengalaman yang ada , Mohd. Noor mengambil anak itik berkenaan yang berusia dua bulan pulang ke rumah.
Satu kawasan lapang berpagar telah dipilih dan sesuai untuk penternakan itik itu dibersihkan - itu kawasan yang menempatkan projek sulung keluarga berkenaan.
MOhd. Nor Mat Salleh tekun memilih telur yang sedia untuk dipasarkan.
Dua jenis baka telah dipilih termasuk baka daripada negara jiran untuk tujuan tersebut. Apabila projek digerakkan, Mohd. Nor melihat ada sinar kejayaan yang bakal dikecapi.
Itik-itik berkenaan mula bertelur setelah berusia empat bulan.
''Saya kena jaga betul betul itik ini kerana ia sensitif dan tidak boleh tertekan.
''Kalau itik mengalami tekanan, haiwan ini mungkin bertelur ketika umur lapan bulan," ujar Mohd. Nor.
Sebagai contoh katanya, dentuman petir yang terlalu kuat baru-baru ini telah mengejutkan ternakannya yang dibimbangi menjejaskan pengeluaran telur.
Che Najah membantu suaminya menyusun telur yang hendak dihantar kepada pelanggan.
Dia memberi sagu sebagai makanan kepada itik terbabit selain batang pisang yang diracik manakala produk GenKimo yang dihasilkan oleh penyelidik MARDI beberapa tahun lepas turut digaulkan dalam bahan itu. Penggunaan GenKimo sangat sesuai untuk ternakan ayam dan itik bagi menghilangkan bau najis.
Itik juga diberi makan kulit telur bertujuan menjadikan tekstur telur yang lebih keras.
Mengenai pengeluaran telur itik, Mohd. Nor berkata, dia mengutip telur setiap hari untuk dibuat telur masin.
Untuk penghasilan telur masin, telur-telur itik itu dikutip dan dibersihkan serta dijemur sehari suntuk.
Selepas itu, telur berkenaan dicampurkan dan direndam dalam air garam selama 12 hari.
Turut dicampurkan ialah sedikit halia yang ditumbuk bersama daun pandan bertujuan menghilangkan bau hanyir.
Sejenis alat khas yang dipanggil brionometer digunakan bagi menyukat tahap kemasinan yang mana bacaan 20 perlu dikekalkan pada larutan berkenaan selama 12 hari tempoh rendaman tersebut.
Nur Hidayah menunjukkan telur masin yang diusahakan keluarganya.
Mengenai aspek pemasaran, kira-kira 60 peratus telur masin itu dijual secara segar di pasar dan menerusi tempahan daripada penduduk sekitar.
Mohd. Nor menjual telur masin berkenaan pada harga 60 sen sebiji, yang nyata amat menguntungkan berbanding kos makanan 10 sen sehari bagi seekor itik.
Usaha tersebut kini sudah mula menampakkan hasil dan berjaya mengubah nasib keluarganya. Kini mereka memiliki pendapatan lebih baik berbanding sebelum ini.
Hasil projek tersebut ,dia mampu menambah baik rumah mereka dan membeli sebuah motosikal pada 2010 bagi memudahkan urusan memasarkan telur berkenaan.
- LAUPA JUNUS

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20121015/ag_01/Itik-penelur#ixzz2B0zKQJoA
© Utusan Melayu (M) Bhd

Tuesday, October 30, 2012

dulu digelar gila sekarang berjaya

Pengusaha nira dianggap gila
Wartawan Sinar Harian
30 Oktober 2012
Pengusaha nira dianggap gila
Khipli menunjukkan tandan nipah yang dipotong dan akan mengeluarkan nira setelah beberapa minit dipotong.
PERLIS - Dicaci dan dikhianati. Itulah yang terpaksa ditempuhi seorang pengusaha nira apabila usahanya untuk membina taman nipah dianggap sia-sia dan gila oleh sebahagian individu yang tidak bertanggungjawab.

Namun, Khipli Sulaiman, 52, kini mampu tersenyum bangga apabila usahanya menanam 2,000 pokok nipah sejak tahun 2000 membuahkan hasil sehingga taman nipahnya dikenali umum, bukan sahaja di dalam negara, malah di luar negara.

Menurutnya, dia pernah dianggap gila oleh segelintir masyarakat kerana menanam pokok nipah di kawasan rizab, namun semangatnya tidak pernah luntur untuk meneruskan usahanya menanam pokok nipah itu di tanah seluas satu hektar.

Jelasnya, sebelum ini dia bekerja sebagai pemandu lori, namun disebabkan kesihatannya yang tidak mengizinkan dia mengambil keputusan untuk membersihkan sebidang tanah rizab berhadapan rumahnya untuk menanam sayur-sayuran.

“Saya dan isteri, Rafilah Abdul Ghani, 45, bertungkus lumus membersihkan kawasan rizab ini, sebelum kami tanam nipah kami pernah mencuba menanam pelbagai tanaman lain tetapi hasilnya tidak begitu menggalakkan lalu saya nekad menanam nipah kerana terfikir tanaman itu banyak faedahnya.

“Setelah melihat pokok nipah, saya mendapat idea untuk menjadikan kawasan ini sebagai taman nipah di mana pengunjung bukan sahaja dapat menikmati kesegaran nira, malah pada masa sama dapat menikmati keindahan taman nipah,” katanya kepada Sinar Harian di Taman Nipah miliknya dekat sini.


Pelbagai cabaran

Tambahnya, bukan mudah baginya dan isteri untuk mengecapi kejayaan terbabit kerana mereka terpaksa berhadapan dengan pelbagai cabaran dan dugaan yang dilakukan segelintir individu tidak bertanggungjawab dan iri hati terhadap kejayaan yang dicapainya.

Khipli terpaksa menanggung sejumlah kerugian apabila 40 mayang nipah miliknya yang mencapai usia matang dan boleh dituai untuk dijadikan nira dipenggal pihak terbabit.

Katanya, dia mula menyedari kejadian itu kira-kira jam 2.30 pagi semasa sedang mengumpul nira dan mendapati 40 tandan buah nipah berselerak dipercayai dipotong  dan menyebabkan pendapatannya terjejas.

“Bukan itu sahaja, bukan itu sahaja, tanaman nipah saya pernah dipotong dan diracun menyebabkan saya terpaksa menanam semula. Pernah juga racun dimasukkan ke dalam plastik nira saya.

“Namun dengan kekuasaan yang Maha Esa, nira bertukar warna kebiru-biruan dan saya mengesyaki mereka cuba menakut-takutkan saya supaya berhenti mengusahakan perniagaan saya,” katanya.

Katanya, disebabkan pelbagai perbuatan khianat itu, Khipli membuat laporan kepada pihak berkuasa supaya individu terbabit dikenakan tindakan sewajarnya.


Nikmati hasil

Kini Khipli sekeluarga gembira kerana hasil usaha mereka sejak 12 tahun lalu, taman nipah mereka menjadi tumpuan umum dan destinasi pelancongan di negeri ini.

“Baru-baru ini, taman nipahnya menjadi antara lokasi pilihan penggambaran sempena ‘Islamic Fashion Festival’ di Perlis, malah ada juga kumpulan penuntut dari institusi pengajian tinggi (IPT) memilih taman nipah saya sebagai rujukan dan kajian.

“Alhamdulillah berkat kesabaran saya dan isteri kejayaan milik kami dan kami akan terus berusaha memperkenalkan kelebihan nipah di mata umum.

“Nipah adalah tumbuhan yang mempunyai pelbagai kegunaannya, airnya bukan sahaja dapat menghilangkan dahaga malah ianya juga boleh dijadikan cuka, manisan dan sebagainya,” katanya.