Thursday, March 8, 2012

siti hawa tanam nanas

Tanaman nanas ubah kehidupan Siti Hawa

KUALA LIPIS 5 Mac - Projek Agropolitan Tanjung Gahai di Hulu Jelai dekat sini mengubah kehidupan seorang pengusaha menjadi usahawan tani berjaya.

Agak sukar dibuktikan kejayaan sebenar dalam sesuatu bidang yang tidak pernah ceburi tetapi bagi seorang pengusaha, Siti Hawa Akob, 55, dia menarik nafas lega dan menghitung nikmat rezeki hasil bidang yang dilakukannya.

Projek tanaman komersial nanas (Ananas comocus) seluas 14.2 hektar yang diusahakan oleh Siti Hawa mengeluarkan hasil secara berperingkat dan memperoleh pulangan berbaloi setelah produk berkenaan dipasarkan oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Siti Hawa berkata, dia dan rakannya tidak menyangka tanaman itu mulai berhasil berbanding pada peringkat awal kerana kurang yakin memandangkan projek itu merupakan perintis di bawah penyelenggaraan Risda.

''Alhamdulillah, sebanyak 2,500 nanas matang mulai dipetik dan dijualkan kepada FAMA berasaskan perjanjian peladangan kontrak dengan harga 60 sen sekilogram," katanya kepada Utusan Malaysia di sini semalam.

Menurutnya, kini sebanyak 420,000 pokok nanas menanti masa untuk dipetik buahnya manakala 80,000 anak benih dalam proses untuk dipindahkan ke ladang bagi tanaman seterusnya termasuk dipasarkan kepada petani luar.

"Saya dan rakan iaitu peserta projek mengikuti kursus teknikal nanas, pengurusan ladang, penggredan buah dan pasaran menerusi bimbingan Risda Pahang, Lembaga Nanas Malaysia dan Agro Chemical Sendirian Berhad.

"Saya gembira dan bersyukur kerana setelah bertungkus lumus bekerja mengurus tanaman nanas sejak ditempatkan di projek itu, akhirnya membuahkan kejayaan," ujarnya.

No comments:

Post a Comment