Tuesday, May 24, 2011

Ikan Kelah


Bermula dengan keli, kini ternak kelah

Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN
Gambar ISMAIL KAMADIN


Anak ikan kelah yang terdapat di portkelah.com

Pertama kali mengenali Shahrul Redzuan Abd Majid pada April 2008, semasa menemubual beliau yang menjalankan usaha menternak dan pembenihan keli di belakang rumah seorang rakan kongsinya di Teluk Gong, Kelang, Selangor.

Ketika itu hanya dengan beberapa kolam simen, beliau memulakan usaha dalam keadaan yang penuh dengan kekurangan.

Permulaan dengan modal yang terhad sehingga ada kalanya Shahrul dan rakannya Mohd Alif Parjan terpaksa mengikat perut hanya untuk membeli kelengkapan pembenihan ikan keli.

Pernah mereka berdua hanya mempunyai beberapa Ringgit Malaysia di dalam poket selepas membeli peralatan ikan.

"Bagaimanapun nasib kami berubah apabila kisah kami tersiar di dalam Utusan Malaysia.

"Ketika itu terlalu banyak panggilan telefon bertanya mengenai benih keli dan saya terpaksa menukar nombor telefon," katanya mengimbau kembali kenangan masa lalu semasa mula-mula menceburkan diri dalam industri ikan air tawar.

Selama tiga tahun bergelumang dengan ternakan ikan keli, Shahrul beralih kepada ikan tilapia selama setahun setengah.

Dalam tempoh berkenaan, banyak cabaran dan ranjau beliau hadapi tetapi berbekalkan semangat yang cekal tanpa kenal erti putus asa, gandingan dua sahabat dengan latar belakang pendidikan yang berbeza ini semakin mantap.

Shahrul, tanpa Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sementara Mohd Alif graduan kejuruteraan elektrik dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) kini berjaya membangunkan syarikatnya sendiri Malingga Jati Sdn Bhd.

Ditanya mengapa berubah daripada ternakan ikan keli kepada kelah, Shahrul berkata, waktu berubah dan beliau perlu mencari sesuatu yang lebih segar, baru serta yang lebih menguntungkan.

Mengapa memilih kelah dan bukan ikan lain seperti ikan kelisa atau arowana.

"Terlalu ramai yang menternak arowana terutama di Bukit Merah, Taiping, Perak dan kerana itu saya memilih ikan kelah.

"Sebenarnya ikan kelah mempunyai peminat dan pasarannya sendiri," katanya semasa ditemui di galeri ikan kelahnya portkelah.com di Batu Caves, Selangor.

Tambah Shahrul, ikan kelah bukan saja boleh dijadikan ikan hiasan akuarium tetapi juga mendapat permintaan hangat di restoran masakan laut yang menyajikan ikan-ikan eksotik.

Bagi ikan hiasan akuarium, harga seekor ikan kelah boleh mencapai beribu Ringgit Malaysia seekor manakala ikan kelah bagi sajian pula biasanya boleh dijual sehingga RM300 sekilogram seekor.

"Kami mula mendapatkan induk ikan kelah daripada penternak ikan sangkar di sekitar Temerloh, Pahang.

"Kemudian kami mencari kaedah untuk melakukan pembiakbakaan ikan kelah," katanya yang berkerjasama dengan Perintis Al-Faeez Group bagi membangunkan galeri portkelah.com.

Shahrul berkata, di portkelah.com mereka menekankan pemuliharaan, rundingan dan perdagangan ikan kelah.

Berkat pengalaman dan kesungguhan yang ada, Shahrul berjaya melakukan proses pembenihan ikan kelah sehingga lebih 50 peratus manakala 90 peratus benih ikan kelah berjaya dibiakkan sehingga dewasa.

Kini proses pembiakbaka ikan kelah dilakukan di sebuah kawasan yang disewa dari Jabatan Perikanan.

"Di sana, kami menyimpan bukan saja ikan kelah tetapi ikan-ikan eksotik lain yang sedia untuk dijual sama ada di peringkat benih atau dewasa," katanya.

Selain membekalkan ikan air tawar, Shahrul juga membekalkan benih ikan air masin, benih udang, makanan ikan serta pembinaan akuakultur.

Bagaimanapun jelas Shahrul, pihak mengalu-alukan pengunjung boleh ke galeri kelah untuk melihat ikan kelah atau membuat pesanan.

Di sana beliau juga akan memberikan khidmat nasihat kepada mereka yang berminat memelihara ikan kelah sama ada di dalam akuarium atau ternakan.

Di portkelah.com, beliau menjalankan banyak aktiviti berkaitan ikan kelah serta beberapa ikan eksotik lain sama ada sebagai ikan hiasan atau makanan.

Di galeri portkelah.com terdapat 15 ekor kelah daripada tiga jenis spesies iaitu merah, bara, humpback dan biru, 1,000 ekor anak kelah, seekor ikan kerai dan 50 ekor anak kerai.

Shahrul juga mengalu-alukan mereka yang berminat mempamerkan ikan-ikan eksotik atau ikan yang sukar ditemui di negara ini di galeri portkelah.com.

Pembaca yang berminat boleh berkunjung ke galeri portkelah.com di Medan Selayang, Batu Caves atau layari laman sesawang portkelah.com
TAJUK-TAJUK BERITA LAIN:

3 comments:

  1. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰
    Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    ReplyDelete