Monday, November 29, 2010

Buat Karipap

Karipap rangup


Karipap kentang

DI Malaysia begitu banyak kuih muih yang boleh kita nikmati antaranya, karipap. Keenakannya menjadikan ia kuih yang sesuai dihidangkan di meja makan ketika minum pagi atau petang.

Bagaimanapun kualiti karipap bergantung kepada resipi dan cara membuat inti dan mengadun kulitnya.

Kali ini saya akan mengajar anda teknik membuat karipap kerana ramai yang bertanya kepada saya bagaimana hendak membuat kulit karipap yang rangup dan sedap.

Bahan-bahan asas membuat karipap sangat ringkas iaitu tepung, minyak dan air. Untuk intinya pula kentang, rempah kari dan bawang digunakan.

Teknik mengadun kulit karipap dianggap penting. Anda perlu mencampurkan minyak dahulu bersama tepung dan pastikan ia diadun dengan sebati.

Anda boleh menggunakan marjerin atau mentega cair bagi menggantikan minyak yang dapat menambah rasa lemak pada kulit karipap.

Minyak digaulkan dengan tepung dahulu supaya kulit karipap menjadi rangup apabila digoreng. Ketika proses ini minyak akan membentuk lapisan di antara tepung yang membuatkan kulit karipap rangup.

Selepas digaul bersama minyak barulah masukkan air sedikit demi sedikit dan diuli dengan sebati sehingga membentuk doh yang lembut. Gunakan air biasa sahaja apabila menguli doh.

Doh perlu diuli sekata agar segala bahan bercampur dengan sebati. Pastikan doh tidak terlalu keras atau terlalu lembik. Doh yang diuli perlu direhatkan agar mudah untuk mencanainya nanti.

Untuk inti karipap pula anda boleh menggunakan ubi kentang, ubi keledek atau campuran di antara kentang dan keledek. Jika inginkan inti yang lebih enak boleh campurkan daging lembu atau ayam. Jika tidak, memadai dengan menggunakan udang kering sahaja.

Membuat intinya memang mudah kerana anda hanya perlu menumis bahan-bahan seperti kari dan bahan-bahan tumis lain dan selepas harum masukkan kentang dan masak sehingga kentang empuk.

Pastikan kentang tidak terlalu empuk sehingga menjadi hancur. Ini akan mengurangkan rasa enak pada inti karipap. Proses seterusnya doh dibulatkan dan dicanai setebal 3-4 sentimeter.

Letakkan inti di tengah-tengah dan lipat atau kelim rapat-rapat kulit karipap dengan jari agar inti tidak terkeluar semasa menggoreng. Membuat karipap memerlukan kemahiran terutamanya ketika proses mengelim tetapi kepada mereka yang tidak mempunyai kemahiran ini anda tidak perlu risau! Sekarang sudah ada alat yang dicipta untuk mengelim tepi karipap.

No comments:

Post a Comment